Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016 18:15

"Η Ηπειρος του 1940" στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας 

Γράφτηκε από την

Μια μουσικοχορευτική - ενημερωτική εκδήλωση, με γενικό θέμα «Η Ηπειρος του 1940», διοργανώνει αύριο Παρασκευή 28 Οκτωβρίου το Τμήμα Λαογραφίας και Παραδοσιακών Χορών «Νικόλαος Πολίτης» της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Μεσσηνίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας και θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα. Εχει χαρακτήρα εκπαιδευτικό και στόχο να «ταξιδέψει» μικρούς και μεγάλους στην Ιστορία και τη Λαογραφία, με σημείο αναφοράς την Ηπειρο. 

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αφιέρωμα στην προσφορά και τη συμβολή των κατοίκων της Ηπείρου στον Αγώνα του ’40 στο αλβανικό μέτωπο. Μέσα από μαρτυρίες και  αφηγήσεις, αλλά και μέσα από το ηπειρώτικο τραγούδι και το χορό, θα υμνηθούν οι προσπάθειες των κατοίκων της Ηπείρου να μείνουν ελεύθεροι - και κατ’ επέκταση να κρατήσουν ελεύθερη την Ελλάδα. 

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, και το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Από 6 μ.μ.: Εκθεση παραδοσιακών ενδυμασιών της Ηπείρου.

6.30 - 7.30 μ.μ.: Δραστηριότητες - εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά του δημοτικού, με θέμα το έπος του 1940.

8 μ.μ.: Αναφορά στο χρονικό της ημέρας και στη συμβολή των Ηπειρωτισσών γυναικών στον αγώνα του ΄40, από τον αναπληρωτή καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάση Χρήστου.

8.15 μ.μ.: Μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Η Ηπειρος του 1940» από τους μαθητές του Τμήματος Λαογραφίας.