Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 07:52

Θεατρικό φεστιβάλ στην Καλαμάτα 

Γράφτηκε από την
Θεατρικό φεστιβάλ στην Καλαμάτα 

 

Σημαντικές παραστάσεις με γνωστούς πρωταγωνιστές, για παιδιά και ενήλικες θα φέρει σε λίγες μέρες η εταιρεία παραγωγής "Οψεις πολιτισμού", στο πλαίσιο του θεατρικού φεστιβάλ «Χριστούγεννα στη Καλαμάτα 2016».

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής: 

«Το καράβι με το φόβο»

(λαϊκό παραμύθι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και διαδραστικά παιχνίδια)

Η ομάδα θεάτρου "lastrada" και η ομάδα "Λύση", στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων για παιδιά, παρουσιάζουν «Το καράβι με το φόβο» σε σκηνοθετική επιμέλεια του Γιάννη Καλατζόπουλου.

Μια παράσταση για ένα γενναίο παλικάρι που ξεκίνησε να πάει να βρει το φόβο... και στο δρόμο του συνάντησε και δράκους και νεράιδες και φεγγάρια και φόβους και τρόμους και χαρά και πολλή αγάπη... Είναι κακό να φοβόμαστε;  Ενα ταξίδι στα συναισθήματα, τη δύναμη και τη χρησιμότητά τους. Στο παραμύθι ανακαλύπτουμε πως ό,τι μας φοβίζει μας κάνει πιο δυνατούς, μας κάνει αυτό που είμαστε σήμερα, μας παρακινεί να ξεκινήσουμε το ταξίδι... Στην παράσταση, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την παραδοσιακή μουσική, την έννοια της ομάδας και γίνονται συν-δημιουργοί στη θεατρική πράξη. Τις καθημερινές και τις Κυριακές δίνονται παραστάσεις για σχολεία, κατόπιν συνεννόησης.

Τα κείμενα και οι στίχοι είναι της Βίκυς Θαλασσινού, η μουσική επιμέλεια της Μαρίας Κοτσίρη, τα σκηνικά - κοστούμια του Ηλία Γραμματικού. Παίζουν οι: Βίκυ Θαλασσινού, Δώρα Θωμοπούλου, Μαρία Κοτσίρη. Το έργο θα ανέβει: τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου (ώρα 12 μ.) και την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου (12 και 3.30 μ.μ.), Οι τιμές εισιτηρίων είναι: 8 ευρώ ενηλίκων και 5 ευρώ το παιδικό, η προπώληση γίνεται στο

Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (27210 87902), βιβλιοπωλείο "Ολα χαρτί" (27210 63690). Για κρατήσεις: 2310 257218, 6934-115555. 


"La cocinera" 

Με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, στις 21 και 22 Δεκεμβρίου στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας υπό την αιγίδα της "Φάρις". Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου πρωταγωνιστεί σε ένα έργο, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του «Χριστούγεννα στη Καλαμάτα 2016» σε πανελλήνια πρώτη, για την ιστορία της Κούβας, μετά την Επανάσταση μέσα από τον αγώνα μιας γυναίκας.

Το έργο αρχίζει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1959. Την βραδιά που ο Φιντέλ Κάστρο προελαύνει στην Αβάνα. Την ίδια εκείνη βραδιά, πολλοί υποστηρικτές του δικτάτορα Μπατίστα, μαζί και η εύπορη Αντρια με τον σύζυγο και το αγέννητο παιδί τους, ειδοποιημένοι από το καθεστώς που καταρρέει, εγκαταλείπουν άρον - άρον την Κούβα για να καταφύγουν στην ασφάλεια των απέναντι ακτών της Φλόριντα. Πριν φύγει, η Αντρια ορκίζει την πιστή μαγείρισσα της οικογένειας να μην εγκαταλείψει το αρχοντικό της, να διαφυλάξει άθικτη την περιουσία της οικογένειας και να μην επιτρέψει σε κανέναν να πατήσει το πόδι του εκεί μέχρι η Αντρια και η οικογένειά της να ξαναγυρίσουν. Η οικογένεια φεύγει και η Cocinera μένει πιστή στον όρκο της για τα επόμενα 40 χρόνια!

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στον ομώνυμο ρόλο.

Παίζουν οι: Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Μπάμπης Χατζηδάκης, Δώρα Θωμοπούλου, Μίλτος Σαμαράς, Μαρία Δερεμπέ. Η μετάφραση και η προσαρμογή είναι της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα - Καλογήρου, η σκηνοθεσία και η επιμέλεια μουσικής είναι του Λεωνίδα Παπαδόπουλου, η σκηνογραφία της Ολγας Ντέντα. Η ενδυματολογική επιμέλεια είναι του Αλέξη Φούκου, βοηθός ενδυματολόγου ήταν η Αλεξία Μπελογιάννη. Τις χορογραφίες επιμελήθηκαν οι Στέφανος Χατζηγεωργίου, Quickstep και το βίντεο ο Νικήτας Χάσκας.

Η παράσταση θα ανέβει Τετάρτη  21 και Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ. Στην προπώληση κοστίζει 12 ευρώ η γενική είσοδος και 10 ευρώ το φοιτητικό - ανέργων, ενώ στην πόρτα: 15 ευρώ γενική είσοδος και 12 ευρώ το φοιτητικό - ανέργων. Η προπώληση γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτα και στο "Ολα χαρτί". Για κρατήσεις: 2310 257218, 6934-115555. 


"Με αγάπη … Μάγια Μελάγια"

Του Γιώργου Βασιλειάδη, με τη Μίνα Χειμώνα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας υπό την αιγίδα της "Φάρις".

Ο Τώνης Μαρούδας τη βάφτισε «αυτοκράτειρα της νύχτας». Τραγούδησε στα μεγαλύτερα θέατρα και κέντρα της Αθήνας. Ολοι σχεδόν οι άντρες ήταν ερωτευμένοι μαζί της. Οι θαυμαστές της ήταν από όλες τις τάξεις, από μεροκαματιάρηδες μέχρι βιομηχάνους και εφοπλιστές. Η Μάγια Μελάγια υπήρξε μία πραγματική σταρ και το απόλυτο sex symbol στο ελληνικό μουσικό στερέωμα των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Το περιβόητο περιστατικό με την Κατίνα Παξινού στην Επίδαυρο είναι χαρακτηριστικό της εκρηκτικής δημοφιλίας της. Μέσα δεκαετίας ’50 και η Παξινού έπαιζε την Εκάβη στην Επίδαυρο. Στο θέατρο το αδιαχώρητο από τα αυτοκίνητα. Εξαιτίας αυτού του χαμού άργησε η Παξινού να φτάσει. Πήγε λοιπόν να περάσει για τα καμαρίνια και ο αστυφύλακας δεν την γνώρισε και δεν την άφηνε να περάσει. - Απαγορεύεται, της λέει. - Μα είμαι η Παξινού!, του λέει νευριασμένη.

- Κυρά μου και η Μάγια Μελάγια να είσαι δεν περνάς! Το «Με αγάπη … Μάγια Μελάγια» του Γιώργου Βασιλειάδη μας ταξιδεύει στην πολυτάραχη ζωή της θρυλικής αυτής τραγουδίστριας. Από τα φτωχικά παιδικά της χρόνια και το ντεμπούτο της στην "Οαση", μέχρι την καταξίωση, τις λαμπερές πρεμιέρες, τις μεγάλες πίστες, τα αμέτρητα σουξέ της, τους μεγάλους της έρωτες, τα χρόνια στην Αμερική, τις περιπέτειες της υγείας της και το άδοξο φινάλε της. Μια ζωή στο κόκκινο. «Στη ζωή μου τα γεύτηκα όλα στον απόλυτο βαθμό. Την επιτυχία, τον έρωτα, τη δόξα, τα πλούτη … Το τραγούδι; Η ζωή μου όλη. Του έκανα απιστίες, αλλά με συγχώρησε».

Η Μίνα Χειμώνα ερμηνεύει τη Μάγια Μελάγια σε αυτόν τον χειμαρρώδη μονόλογο πλημμυρισμένο από τα τραγούδια της. Μεγάλες επιτυχίες με την υπογραφή του Μουζάκη, του Μωράκη, του Χιώτη, του Σουγιούλ … Ως άλλη "Μάγια" η Μίνα Χειμώνα αλωνίζει τη σκηνή, τραγουδά, θυμάται, σκάει στα γέλια, βουρκώνει, λυγίζει, ξαναστέκεται στα πόδια της … Μία μουσικοθεατρική παράσταση πλήρης συναισθημάτων που ζωντανεύει τον μύθο μίας γυναίκας, που το όνομά της γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ελληνικού μεταπολεμικού τραγουδιού.

Η δραματουργική επεξεργασία και η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Δημήτρη Χαλιώτη, τα κοστούμια της Δέσποινας Χειμώνα, η κινησιολογία της Ελβίρας Μπαρτζώκα, οι φωτισμοί του Γιάννη Ζέρβα.

Παίζει και τραγουδάει η Μίνα Χειμώνα, στο πιάνο είναι ο Νίκος Πλάτανος.

Θα παιχτεί την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ. Οι τιμές εισιτηρίων είναι: στην προπώληση 12 ευρώ η γενική είσοδος και 10 ευρώ το φοιτητικό και το ανέργων, στην πόρτα 15 ευρώ η γενική είσοδος και 12 ευρώ το φοιτητικό και των ανέργων. Η προπώληση γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και στο "Ολα χαρτί". Για κρατήσεις: 2310 257218, 6934-115555.


 "Οι σιδεράδες"

Στις 23 Δεκεμβρίου στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ υπό την αιγίδα της "Φάρις". Τρεις σιδεράδες που τους χωρίζει ένας πόλεμος αλλά τους ενώνει ένα μυστικό. Ενας Σέρβος, ένας Ρώσος, ένας Γερμανός και ανάμεσά τους μια γυναίκα, αναζητούν τους γιους τους με φόντο τη μεταπολεμική Γερμανία.

«Οι σιδεράδες», μια βαλκάνια κωμωδία του Σέρβου Μίλος Νίκολιτς, είναι ένα εγκώμιο στην ανθρώπινη ύπαρξη, μια απόδειξη πώς όταν η αγάπη μιλά, το μίσος, τα όπλα, ο εθνικισμός σιγούν. Ο Σέρβος Ατσα έχει μόλις ανακαλύψει, ότι την περίοδο που τον έστειλαν σαν αιχμάλωτο πολέμου στο σιδεράδικο του Πέτερ στην Γερμανία, η γυναίκα του έμεινε έγκυος από τον Ιβάν, έναν Ρώσο σιδερά. Εχοντας μάθει την αλήθεια για την πατρότητα του γιου του πηγαίνει ξανά στην Γερμανία, με την ελπίδα ότι θα βρει ένα δικό του παιδί εκεί. Μέσα σε ένα σιδεράδικο, ξεδιπλώνεται με κωμικό και συγκινητικό τρόπο, η αλήθεια 3 πατεράδων και μιας μάνας. Ο γεννημένος στο Κοσσυφοπέδιο Μίλος Νίκολιτς, έχοντας ζήσει τον εμφύλιο σπαραγμό της χώρας του, ασκεί κριτική στις απάνθρωπες και άθλιες συνθήκες του Πολέμου και καταδικάζει κάθε εθνικιστική συμπεριφορά. Με όπλα τον γρήγορο ρυθμό, τους δυνατούς χαρακτήρες, τα κωμικά μπερδέματα, την αξιόπιστη και σύγχρονη μετάφραση του Χρήστου Γκούβη, καθώς και τους εκρηκτικούς μουσικούς συνδυασμούς των δαιμονικών εγχόρδων των "String Demons", «Οι σιδεράδες» θα μαγέψουν το κοινό.

«Οι σιδεράδες» ανέβηκαν για πρώτη φορά στη Σερβία το 1992 και έκτοτε έχουν παρουσιαστεί σε 30 θέατρα σε Σερβία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ελλάδα και Κύπρο. «Τους έχω γράψει βασισμένος στις αρχές της αρχαίας τραγωδίας, μεταμφιεσμένης σε αρχαία κωμωδία. Σαν συναυλία σε μια χορδή ή σαν το bolero του Ravel, όπου υπάρχει παραλλαγή του ίδιου θέματος, το οποίο πολλαπλασιάζεται οδηγώντας τελικά στο παράλογο που πείθει περισσότερο από τον εεαλισμό. Εφόσον το κωμικό και το τραγικό είναι δίδυμα αδέρφια, βοηθούν τελικά στη σκηνή το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα κάθε πόλεμος και κάθε εθνικισμός να οδηγεί στο παράλογο, στην έλλειψη κάθε νοήματος» έχει πει ο Μίλος Νίκολιτς.

Παίζουν οι: Ερμόλαος Ματθαίου, Ερνέστος Βουτσίνος, Εφη Καραγιάννη, Αβραάμ Παπαδόπουλος. Η σκηνοθεσία είναι του Αυγουστίνου Ρεμούνδου, η μετάφραση του Χρήστου Γκούβη, η μουσική των "String Demons. Τα κοστούμια και τα σκηνικά είναι της Τόνιας Αβδελοπούλου, ο σχεδιασμός του φωτισμού ήταν του Βαγγέλη Μούντριχα, βοηθός σκηνοθέτη ήταν η Νίνα Ντούνη. Φωτογραφίες έβγαλε ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος, το βίντεο έκανε ο Νικήτας Χάσκας, τον ήχο ο Τάκης Μάρκου.

Ανεβαίνει την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: στην προπώληση 12 ευρώ η γενική είσοδος και 10 ευρώ το φοιτητικό - ανέργων, στην πόρτα 15 ευρώ η γενική είσοδος και 12 ευρώ το φοιτητικό - ανέργων. Η προπώληση γίνεται στο

Πνευματικό Κέντρο και στο "Ολα χαρτί". Για κρατήσεις: 2310 257218, 6934-115555.


NEWSLETTER