Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016 07:55

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021: Η Ρόδος θα κάνει πράξη το όραμά του και χωρίς τίτλους

Γράφτηκε από την

 

H αξιοποίηση της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την υποψηφιότητα της Ρόδου ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, είναι τώρα ο στόχος της δημοτικής αρχής μετά την επιλογή της Ελευσίνας από την επιτροπή αξιολόγησης.

«Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δε θέλουμε τον τίτλο για τον τίτλο», επανέλαβε χτες ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Τέρης Χατζηιωάννου με αφορμή την παρουσίαση του φακέλου της υποψηφιότητας της Ρόδου την Κυριακή στο δημοτικό θέατρο.

Πάντως ο κ. Χατζηιωάννου όταν ρωτήθηκε χτες απάντησε ότι θα πρέπει να αποφύγουμε την κατάθεση ένστασης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε να έρθει από την επιτροπή η επιστολή με την απόφαση  και το αιτιολογικό της.

«Παρουσιάσαμε στους αιρετούς, και συμπολίτες μας την πρόταση της Ρόδου, για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και συγκεκριμένα το φάκελο υποψηφιότητας.

Δε μας δινόταν η ευκαιρία να τον παρουσιάσουμε κατά την περίοδο που έτρεχε αυτή η διαδικασία. Η δυνατότητα μας δόθηκε στις 10 του Νοέμβρη. Έκτοτε υπάρχει και στο διαδίκτυο.

Παρουσιάσαμε λοιπόν τα επιμέρους στοιχεία και τα έξι κεφάλαια ώστε να διαπιστώσουν όλοι τη δουλειά που έγινε με συγκεκριμένα βήματα ενώ εξηγήσαμε και τη διαδικασία κριτηρίων συμμετοχής τη μεθοδολογία που εμείς ακολουθήσαμε, το πώς πορευθήκαμε και πως καταλήξαμε στο αποτέλεσμα που δεν ήταν ευνοϊκό για τη Ρόδο» δήλωσε χτες ο αντιδήμαρχος πολιτισμού και συνέχισε λέγοντας τα εξής:

«Η επιτροπή είχε τρία διαφορετικά πολιτιστικά μοντέλα. Και διάλεξε ένα από αυτά, της Ελευσίνας, το οποίο μιλούσε για μία προσπάθεια αποβιομηχάνισης μέσω αλλαγής της χρήσης κάποιων χώρων και να περάσουν στον πολιτισμό. Το δεύτερο μοντέλο της Καλαμάτας συνδύαζε τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα από μία διαδικασία βιώσιμης ανάπτυξης αποφεύγοντας τα λάθη που έγιναν σε άλλες τουριστικές περιοχές.

Η Ρόδος είχε το δικό της μοντέλο που ήταν ένα μοντέλο νησιωτικότητας. Θα ήταν η πρώτη φορά που η ΕΕ θα επέλεγε νησιωτική περιοχή να υλοποιήσει το θεσμό. Η ποιοτική διαφορά ήταν κατά την κρίση μας ότι η Ρόδος εξασφάλιζε υψηλή ποιότητα standards σε αυτή τη διαδικασία.

Η κεντρική ιδέα της δικής μας πρότασης ήταν αυτό που προέκυψε μέσα από τη διαβούλευση με τους πολίτες της Ρόδου και της Δωδεκανήσου. Δηλαδή αυτό που χαρακτηρίζει την περιοχή μας που είναι στο άκρο της Ευρώπης μεταξύ τριών ηπείρων, τις μεγάλες ιδέες και τα προβλήματα που απασχολούν την ΕΕ ( προσφυγικό, μεταναστευτικό, μισαλλοδοξίας) όλα αυτά τα ζητήματα έμπαιναν ως χαρακτηριστικό της Ρόδου.

Και όλα αυτά πάνω σε τέσσερις άξονες: στον άξονα νησιωτικότητας, στον άξονα ανατολής-δύσης, στον άξονα πολίτης της Ευρώπης και όλα αυτά κατέληγαν σε έναν άξονα που ήταν ο άξονας δημιουργικοί χώροι-δημιουργικοί άνθρωποι».

 Σύμφωνα με τον κ. Χατζηιωάννου αυτό ήταν αποτέλεσμα όχι μίας ομάδας, αλλά το αποτέλεσμα μία διαδικασίας που ακολουθήθηκε εδώ και δύο χρόνια με την κοινωνία, ενώ εξηγώντας το συμβολισμό της πρότασης δήλωσε: «Το φώς με την έννοια των ευρωπαϊκών ιδεωδών και αξιών, και το ταξίδι ως μία μεταφορική έννοια που έχει να κάνει με τη γνώση αλλά και ως χαρακτηριστικό της ταυτότητας των Ροδίων και των Δωδεκανησίων που μέσα από τη θάλασσα μετέδωσαν τον πολιτισμό τους.

Ο φάκελός μας είχε να κάνει με το μέλλον και όχι με το παρελθόν. Αυτή ήταν η προσέγγιση. Πορευθήκαμε συνετά, αυτό είναι μία διαγωνιστική διαδικασία και αυτό είναι μία απάντηση στους αιρετούς που με εκπλήσσουν!

Μας έχει στενοχωρήσει αυτή η εξέλιξη, όμως υπάρχει η νίκη και η ήττα. Αυτό που προέχει είναι να δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την κληρονομιά της διαδικασίας που ακολουθήσαμε και αυτός είναι ο στόχος μας».

Σε ερώτηση για το αν η δημοτική αρχή συζητά την κατάθεση ένστασης απάντησε τα εξής: «Οφείλουμε να περιμένουμε το report που θα μας σταλεί προκειμένου να διαβάσουμε και το αιτιολογικό για να κατανοήσουμε την επιλογή της επιτροπής.

Έχω την αίσθηση ότι θα πρέπει να μείνουμε σε αυτά. Η επιτροπή ακολούθησε μία τυπική διαδικασία. Κατά τη δική μου άποψη πρέπει να μείνουμε εδώ, και να αποφύγουμε την όποια ένσταση. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δε θέλουμε τον τίτλο για τον τίτλο. Είπαμε ότι θέλαμε τον τίτλο γιατί ήταν ένα εργαλείο για να αποκαταστήσουμε τη ροή κάποιων πραγμάτων που δεν ήταν πολύ ευχάριστα για τον τόπο. Η Ρόδος είναι γερασμένη, πρέπει να αντιμετωπίσει μεγάλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα με το κυκλοφοριακό με τις συγκοινωνίες με την ποιότητα ζωής της πόλης και τις υποδομές της και θα είχαμε το εργαλείο να τα υλοποιήσουμε. Αυτό το εργαλείο αναζητούσαμε εμείς».

Πηγή: “Η Ροδιακή”