Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2017 07:58

«Αφιέρωμα στο χρόνο» τον Ιανουάριο στη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την
«Αφιέρωμα στο χρόνο» τον Ιανουάριο στη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας (βίντεο)

 

Στον απόηχο των γιορτών, αλλά με διάχυτη ακόμα τη γιορτινή διάθεση, η σεζόν της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας "Filmhouse", υποδέχεται το 2017 με ένα μικρό φόρο τιμής στο χρόνο.

Επιστημονικά, ο χρόνος ορίζεται ως ένα μη χωρικό γραμμικό συνεχές, στο οποίο τα γεγονότα συμβαίνουν με εμφανώς μη αναστρέψιμη τάξη, το οποίο στην καθομιλουμένη σημαίνει ότι, ο χρόνος κυλάει με τον ίδιο πάντα ρυθμό και μόνο προς μια κατεύθυνση - από το παρελθόν προς το μέλλον. 

Ο κινηματογράφος όμως, με τις άπειρες αφηγηματικές ικανότητές του και με κυρίαρχο όργανο το μοντάζ, αλλάζει τον ορισμό και τα όρια του χρόνου. Οπως είχε πει και ο Αλαίν Ρεναί «το σινεμά είναι η τέχνη του να παίζεις με τον χρόνο». Ετσι, ανάλογα με τη διάθεση και το ύφος του κάθε δημιουργού, βλέπουμε να συρρικνώνεται ο χρόνος σε μερικά δευτερόλεπτα ή αντίθετα να γίνεται απόλυτα ρεαλιστική καταγραφή του. Ενα δραματικό δεκάλεπτο μπορεί να μοιάζει σαν μια στιγμή, ενώ ένα δευτερόλεπτο να φαίνεται σαν αιώνας. Μπορεί να δώσει στον θεατή την αίσθηση του χρόνου που περνά, του χρόνου που χάνεται και της σχέσης μεταξύ αυτών των στιγμών. Μπορεί ακόμα να κάνει ταξίδια στο χωροχρόνο και να ανακαλέσει ξεχασμένες μνήμες και εμπειρίες.

Η ενότητα αυτή είναι αφιερωμένη στην κινηματογραφική απεικόνιση μιας ημέρας, μια ιστορία δηλαδή που εκτυλίσσεται σε μία μόνη ημέρα, «συμπυκνώνεται» σε μια δίωρη ταινία άλλοτε με έντονη δόση φαντασίας και άλλοτε με απόλυτα ρεαλιστική διάθεση.

Ξεκινώντας από την πιο απολαυστικά μακρόχρονη ημέρα του παγκόσμιου κινηματογράφου, την χιλιοειδομένη και πολυαγαπημένη "Μέρα της μαρμότας" (5 Ιανουαρίου) του Χάρολντ Ράμις, ακολουθεί το αλληγορικό γουέστερν του 1952 "Το τρένο θα σφυρίξει 3 φορές" (12 Ιανουαρίου) του Φρεντ Τσίνεμαν. 

 

Σχεδόν σε απόλυτο συγχρονισμό του κινηματογραφικού - με τον πραγματικό χρόνο, κατατάσσεται δικαίως ως μία από τις σημαντικότερες ταινίες που έχουν γυριστεί και σίγουρα η καλύτερη του είδους της. Το αγωνιώδες road movie με οδηγό τον Τομ Χάρντι, "Locke" (19 Ιανουαρίου) του Στίβεν Νάιτ, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα ταινίας σε πραγματικό χρόνο, που παρά την κλειστοφοβική του διάθεση, καθηλώνει το θεατή και τον παρασύρει σε ένα υπαρξιακό ταξίδι αγωνίας και ανατροπών.

 

 Τέλος, το κλασικό πια "Επαναστάτης χωρίς αιτία" (26 Ιανουαρίου) του Νίκολας Ρέι, μέσα από τα γεγονότα μιας μέρας και την ιστορία μιας ομάδας προβληματισμένων εφήβων, ασκεί έντονη κριτική πάνω στον αμερικανικό τρόπο ζωής, έχοντας λάβει θρυλική υπόσταση χάρη στην ερμηνεία του Τζέιμς Ντιν.


NEWSLETTER