Σάββατο, 07 Ιανουαρίου 2017 08:24

Την Κυριακή στο ΔΗΠΕΘΕΚ "Ορνιθες" του Αριστοφάνη

Γράφτηκε από την

Πρεμιέρα κάνει αυτή την Κυριακή στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας στις 11.30 π.μ. η νέα παραγωγή της παιδικής σκηνής, "Ορνιθες" του Αριστοφάνη. Από την επομένη της πρεμιέρας, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, ξεκινά και το πρόγραμμα παραστάσεων για σχολεία, τις καθημερινές.

Το έργο θα παίζεται μέχρι το Πάσχα και το τηλέφωνο συνεννόησης για τα σχολεία είναι το 27210 82616. Τα εισιτήρια κοστίζουν 5 ευρώ για τα παιδιά και 10 για τους ενήλικες. Οι παραστάσεις για το κοινό θα δοθούν επίσης τις Κυριακές 15 και 22 Ιανουαρίου στις 11.30 π.μ. Το έργο ανεβαίνει σε διασκευή - σκηνοθεσία - σκηνικά, κοστούμια και φωτισμούς Κώστα Κατσουλάκη. Η μουσική είναι του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, η χορογραφία της Μαρίας Λαδά. Παίζουν οι: Νάστια Βραχάτη, Εύη Γιαννακοπούλου, Γιάννης Κατσιμίχας, Μαρία Λαδά, Κωνσταντίνος Πασσάς, Γεώργιος Τσαπόγας. Συμμετέχει ο μουσικός Πάνος Κουραμπάς.

Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της "Φάρις" Θανάσης  Ηλιόπουλος είπε πως πρόκειται για μία ποιοτική παράσταση, φαντασμαγορική, με χαρούμενη μουσική και χορογραφίες, την οποία θα παρακολουθήσουν πολλά σχολεία από τη Μεσσηνία και τους γύρω νομούς, αφού το έργο είναι για όλες τις ηλικίες. Οι "Ορνιθες" ανεβαίνουν για πρώτη φορά στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και μάλιστα στην παιδική σκηνή. Ο ίδιος παραπονέθηκε για τη χαμηλή χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία είναι 42.000 ευρώ το χρόνο.

Ο Κώστας Κατσουλάκης σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με το αρχαίο κείμενο από μικρή ηλικία και πως οι "Ορνιθες" είναι ιδανικό έργο γιατί έχουν τη δομή παραμυθιού. Πρόσθεσε πως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία οι εκπαιδευτικοί να μιλήσουν στα παιδιά για το θέατρο, ειδικά για την παράσταση που έγινε με τη συνεργασία των Χατζιδάκι, Μάνου, Νικολούδη, Τσαρούχη και στιγμάτισε το θέατρο στον 20ό αιώνα.

Η Μαρία Λαδά κάλεσε όλους, μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι στον κόσμο των πουλιών και η Νάστια Βραχάτη υπογράμμισε πως οι άνθρωποι μέσα από μία ουτοπία, ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο, μακριά από τον πόλεμο. Η Εύη Γιαννακοπούλου ευχαρίστησε τους αφανείς ήρωες του θεάτρου, τους ανθρώπους που εργάζονται στα κοστούμια, στον ήχο και το φωτισμό. Ο Γιάννης Κατσιμίχας είπε πως η παράσταση έγινε με πολύ κόπο, κέφι και γέλιο και πως αυτή είναι η πρώτη του συνεργασία με τον Κώστα Κατσουλάκη. Ο Κωνσταντίνος Πασσάς σχολίασε πως είναι μια βαθιά πολιτική παράσταση και την αφιέρωσε στη μνήμη του παππού του, ο οποίος έφυγε από τη ζωή χτες το πρωί. Ο Γιώργος Τσαπόγας τόνισε πως φέτος το ΔΗΠΕΘΕΚ έχει εξαιρετικούς συνεργάτες και ο Πάνος Κουραμπάς δήλωσε πως το θέατρο είναι ο καλύτερος τρόπος για να ταξιδεύεις στο χώρο και στο χρόνο.

Γ.Σαρ.