Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2011 21:46

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον
Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη στην Τριφυλία

Με το αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη για τα εκατό χρόνια από την γέννησή του, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκδηλώσεων του Δήμου Τριφυλίας με την συνεργασία της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων σε Τριφύλιους ποιητές και στον ίδιο τον Ελύτη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία. Το κοινό καλωσόρισε η υπεύθυνη πολιτιστικών του δήμου Βιβή Παντελάκη η οποία συντόνισε την όλη εκδήλωση και αναφέρθηκε στον κύκλο αυτών των εκδηλώσεων. Χαιρετισμό απεύθυνε ο αντιδήμαρχος Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης, ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας που ευχαρίστησε την Ενωση Μεσσηνίων Συγγραφέων για αυτή την συνεργασία προκειμένου να παρουσιαστούν ποιητές της Τριφυλίας. Αναφορά έκανε επίσης στους ποιητές της Κυπαρισσίας για τους οποίους είπε ότι θα γίνει ειδικό αφιέρωμα, όπως και στον Οδυσσέα Ελύτη επισημαίνοντας το πολύ σημαντικό του έργο. Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε και ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων Τέλης Φράγκος.
Στο κυρίως μέρος της εκδήλωσης για την αυτοβιογραφία του Οδυσσέα Ελύτη μίλησε η Τόνια Παυλάκου - Χριστακοπούλου ειδική γραμματέας της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων. Για τις υπερρεαλιστικές επιδράσεις στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη μίλησε ο Κώστας Παπαδόπουλος (Ζωτόπουλος) αντιπρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων και ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων από ηθοποιούς του Τριφυλιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου.
Στην συνέχεια η Γιώτα Σβερκούνου - Τσαούση γενική γραμματέας της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων αναφέρθηκε στο θέμα «Το φως στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη», ενώ τέλος ο Γιώργος Χουλιάρας ποιητής και κριτικός, τ. αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων αναφέρθηκε στο θέμα «Ελυτήρια: λύτρα και ελατήρια της ποίησης του Ελύτη».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελία ποιημάτων και απόδοση μελοποιημένων έργων του Οδυσσέα Ελύτη από τον Σύλλογο Φίλων Χορωδίας Γαργαλιάνων «Η Πολύμνια».


NEWSLETTER