Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017 08:48

Νυχτερινή παρέλαση με Σάββα Μπούμπουρα στο 5ο Καλαματιανό Καρναβάλι

Γράφτηκε από την
Νυχτερινή παρέλαση με Σάββα Μπούμπουρα στο 5ο Καλαματιανό Καρναβάλι

 

Ευχαριστημένοι δήλωσαν χθες οι συντελεστές του 5ου Καλαματιανού Καρναβαλιού, από την πορεία των μέχρι τώρα εκδηλώσεων και ειδικά από την έναρξη.

Ο πρόεδρος της "Φάρις" Θανάσης Ηλιόπουλος στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο είπε πως μέχρι στιγμής τα πληρώματα είναι 33 και πως το καθένα έχει μεγάλη συμμετοχή. Μάλιστα το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο που κάποιοι δυσκολεύονται να βρουν στολές.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου με τη νυχτερινή παρέλαση. Την παρουσίαση θα έχει ο Σάββας Πούμπουρας και θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα "48 ώρες ft Lukia". Στα decks θα είναι οι djs: Alextech (Λούης Αλεξέας), Klimen (Ηλίας Κλημεντίδης), στην Πλατεία 23ης Μαρτίου στις 7 μ.μ. Τα γκρουπ θα μαζευτούν στις 6 μ.μ. στην Πλατεία Ταξιαρχών και θα κάνουν τη διαδρομή: Βασ. Γεωργίου, Αριστομένους, Ιθώμης, Πλατεία Αγίων Αποστόλων. Ο Δήμος θα έχει κάνει ειδικές ρυθμίσεις για την κυκλοφορία, για αυτό το διάστημα. Ο ίδιος σημείωσε πως όλο το Σαββατοκύριακο θα γίνουν πολλές εκδηλώσεις στις κοινότητες, οι οποίες θα έχουν κέφι, χορό και κεράσματα. Σχετικά με τα αρνητικά σχόλια που γράφτηκαν στο facebook από συμβούλους της παράταξης της πλειοψηφίας, ο κ. Ηλιόπουλος απάντησε πως "ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα λόγια του και για αυτά που κάνει. Αλλά νομίζω ότι ο οποιοσδήποτε σχολιασμός δεν πρέπει να γίνεται όταν είμαστε στη διάρκεια του γεγονότος, αλλά στο τέλος. Αυτό αφορά όλους και εμάς τους ίδιους και εκείνους που κάνουν τα σχόλια. Νομίζω ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί το 5ο Καρναβάλι και από εκεί και πέρα η οποιαδήποτε κριτική είναι καλοπροαίρετη. Αν γίνεται κατά τη διάρκεια, δεν είναι ούτε για μένα, ούτε για τον κ. Μπούχαλη, ούτε για τους εθελοντές που αφήνουν τις δουλειές τους και έρχονται να προσφέρουν. Είναι για τον ίδιο το θεσμό. Δεν τον βοηθάμε". 

Στη συνέχεια μίλησαν συντελεστές των διάφορων αποκριάτικων εκδηλώσεων. Η Εφη Γεωργανά από τους "Φίλους της Παράδοσης" κάλεσε το κοινό να δει τη σατυρική παράσταση που ανεβαίνει στις 21,22, 23 Φεβρουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο στις 9 μ.μ. Η Λέττα Πετρουλάκη από την Πειραματική Σκηνή κάλεσε την Κυριακή στις 11.30 π.μ. στο δρώμενο του δράκου, το οποίο γίνεται κάθε χρόνο. Σε αυτό μετέχουν παιδιά από την ομάδα, από τα θεατροπαιχνίδια, αλλά και όσα παιδιά θέλουν. Ο δράκος θα ξεκινήσει από το Πνευματικό Κέντρο, θα πάει στην Κεντρική Πλατεία και εκεί θα συνεχίσει με ένα μουσικοκινητικό παιχνίδι. Από το ΣΕΟ η Ελένη Καλογεροπούλου είπε πως την Κυριακή στις 12 μ. αναβιώνει το γαϊτανάκι, το οποίο ζωντανεύει εδώ και 40 χρόνια, στην Κεντρική Πλατεία. Ο Αργύρης Σμυρνής από το Μορφωτικό Σύλλογο είπε πως η κομπανία και οι χορευτές του Συλλόγου σήμερα θα είναι από τις 2 μ.μ. και μετά στην Πλατεία 23ης Μαρτίου και θα περιμένουν τους πολίτες για διασκέδαση με αφορμή την Τσικνοπέμπτη. 

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λείκων ο Κώστας Στυλιανόπουλος δήλωσε πως το Σάββατο θα γίνει λιώσιμο παστού και στις 26 του μήνα πέταγμα αερόστατων και γλέντι με κέρασμα μακαρονάδα. Η Βασιλική Γκόνη από τους εθελοντές υπογράμμισε πως αυτό το Σάββατο στην Πλατεία Οθωνος θα γίνει γλέντι από τις 11.30 π.μ. με ζωντανή μουσική και ο Σταύρος Μπαγατέλας (εθελοντές) αναφέρθηκε στο περιοδικό του Καρναβαλιού, το οποίο μπορεί κανείς να βρει δωρεάν σε διάφορα σημεία. Η Ολγα Παπαδοπούλου κοινωνική λειτουργός από το Β΄ ΚΑΠΗ κάλεσε τον κόσμο στου Κουφού τις Ελιές την Κυριακή στις 4 μ.μ. για χορό και τραγούδι. Υπεύθυνοι των αντίστοιχων τμημάτων του ΚΑΠΗ είναι ο Γιώργος Τσιλίκας και η Αφροδίτη Κουραμπά. 

Γ.Σαρ. 

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το Δήμο Καλαμάτας έχει ως εξής:

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

- Σήμερα Τσικνοπέμπτη: 11 π.μ. Kεντρική Αγορά Καλαμάτας κεράσματα αποκριάτικων εδεσμάτων, προσφορά των επαγγελματιών της ΚΑΚ. Στο Ιστορικό Κέντρο στην Πλατεία Αγίων Αποστόλων στις 2 μ.μ.

παραδοσιακό γλέντι.

- Σάββατο 18 Φεβρουαρίου: 11.30 π.μ. Πλατεία Οθωνος "Γιορτάζουμε την Αποκριά ... με εδέσματα, μουσική και παραδοσιακούς χορούς".

- Κυριακή 19 Φεβρουαρίου: 11.30 π.μ. Κεντρική Πλατεία παραδοσιακό γαϊτανάκι, θεατρικό δρώμενο «Ο θάνατος του δράκου και το ξύπνημα της άνοιξης» και ξεφάντωμα με μουσική και χορούς λάτιν. 4 μ.μ. Ράχη/Κουφού Ελιές (Πλατεία Β΄ ΚΑΠΗ) τραγούδια, χοροί και δρώμενα της Αποκριάς, με εδέσματα. 5.30 μ.μ. Γιαννιτσάνικα (προαύλιο Ναού Γενέθλιου της Θεοτόκου) μουσική, χορός και παραδοσιακά εδέσματα.

- Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου: 8.30 μ.μ. Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας σατυρική θεατρική παράσταση «Η χήρα και ο μπακαβλίκος».

- Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου: 6 μ.μ. Ράχη /Αγ. Λαύρας και Μετσόβου, Κούλουμα, αερόστατα  

Συμμετέχουν: Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, Οργανισμός Και επαγγελματίες Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, Κομπανία και Χορευτικό Τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Β’ ΚΑΠΗ, Τοπικό Συμβούλιο Σ.Ε.Ο, Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών, Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Χορευτικός Ομιλος «Λεύκιππος», Χορευτικός Σύλλογος «Οι Αμφιείς», Πολιτιστικός Σύλλογος «Φαραί» Γιαννιτσανίκων,  Θεατρική Ομάδα «Αυλαία», Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Παράδοσης», Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

- Σήμερα Τσικνοπέμπτη: 7 μ.μ. Πήδημα λιώσιμο παστού, γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα.

- Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 5 μ.μ. Λέικα Καλαμάτας Πλατεία, λιώσιμο παστού και αποκριάτικο γλέντι. 7 μ.μ. Αριοχώρι Αριος λιώσιμο παστού. 

 8 μ.μ. Σταματινού Αρφαρών, λιώσιμο παστού. 8 μ.μ. Βελανιδιά Αρφαρών, λιώσιμο παστού.

- Κυριακή 19 Φεβρουαρίου:1 1 π.μ. Ασπρόχωμα Γήπεδο Αθλοπαιδιών, γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα, λιώσιμο παστού. 12 μ. Λαδά στην Πλατεία, παραδοσιακά εδέσματα, λιώσιμο παστού. 12 μ. Ασπρόχωμα Καλαμάτας, Καλάμι, παραδοσιακά εδέσματα και πέταγμα χαρταετού. 1 μ.μ. Κάτω Καρβέλι, φωτιές, παραδοσιακό γλέντι και παραδοσιακά εδέσματα. 6 μ.μ. Περιβολάκια Καλαμάτας, αποκριάτικο δρώμενο και γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα. Στις 7 μ.μ.: Πλατύ φωτιές, γλέντι με τοπικούς χορούς και αερόστατα. Δημοτικό Σχολείο Ανω Αμφειας 

λιώσιμο παστού. Ανεμόμυλος Αριος φωτιές, παραδοσιακά εδέσματα.

- Σάββατο 25 Φεβρουαρίου: 1 π.μ. Bέργα Καλαμάτας βιωματικό εργαστήρι αναβίωσης σαρακοστιανών μανιάτικων εδεσμάτων (λούπινων), κατασκευή χαρταετού. 6 μ.μ. Αρτεμισία φωτιές, αποκριάτικο γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα, μακαρονάδα με αυγά. 8 μ.μ. Βρωμόβρυση Αρφαρών/ Οικισμός Κρασοπούλα/ Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου παραδοσιακή μακαρονάδα με βακαλάο.

- Κυριακή 26 Φεβρουαρίου: 12 μ. Αμμος Αριος/ Πλατεία αερόστατα, αποκριάτικο γλέντι με παραδοσιακή μακαρονάδα. 6 μ.μ. Αλαγονία πρωινό κάλεσμα με τούμπανα και φλογέρες, Πλατεία: φωτιές, αερόστατα, αποκριάτικο γλέντι και δρώμενα μαζί με τις μπαρμπούτες. 6 μ.μ. Πηγές Καλαμάτας φωτιές, παραδοσιακή μακαρονάδα. 6 μ.μ. Αρις Πλατεία βλάχικος γάμος και παραδοσιακή μακαρονάδα. Στις 7 μ.μ.: Αγιος Φλώρος αποκριάτικο γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα. Λέικα Καλαμάτας Πλατεία, «Μπαχα λαίϊκα» παράσταση με αποκριάτικους χορούς, αερόστατα  και παραδοσιακή μακαρονάδα. Αλώνια Αριος φωτιές, παραδοσιακά εδέσματα. Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αμφείας, παραδοσιακή μακαρονάδα. Στις 8 μ.μ.: Ασπροπουλιά  Πλατεία, αποκριάτικο γλέντι και παραδοσιακή μακαρονάδα. Ανθεια Θουρίας, αποκριάτικο γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα. Πολιανή αποκριάτικο γλέντι με μακαρονάδα με βακαλάο. Αρφαρά φωτιές, παραδοσιακή μακαρονάδα. 

- Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου: 10.30 π.μ. Αγερμός στη Νέδουσα Δρώμενο Ευετηρίας, 12 μ. δρώμενα. Στις 11 π.μ.: M. Μαντίνεια Δημοτικό Σχολείο Κούλουμα με πέταγμα χαρταετού και πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Πλατεία Σπερχογείας Κούλουμα. Αρις  Πλατεία Κούλουμα. Πλατεία Πολιανής Κούλουμα, Πλατεία Αρφαρών/, Κούλουμα. Στις 12 μ.: Πλατεία Αμμου Κούλουμα, Πλατεία Θουρίας Κούλουμα.  Πλατεία Αιθαίας Κούλουμα στη 1 μ.μ. 

Μετέχουν: Οι Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μικρής Μαντίνειας, Βέργας, Λείκων «H Πρωτοπορία», Νεδουσαίων, Αλαγόνιων, Καρβελίου, Αρτεμισίας, Λαδά, Θουρίας, Πηδήματος, Αρφαρών, Αιθαίας, Ανθείας, Αμμου, Βελανιδιάς,  Αγ. Φλώρου, Αριοχωρίου, Αλωνίων, Γυναικών Αριος, Σύλλογοι Πλατέος, Χορευτικός Σύλλογος Αριος «Ελπίδα», Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», Αμφείας «Οι Αμφιείς», Σύλλογος Κυριών Αρφαρών, Πολιτιστικοί Σύλλογοι Απανταχού Σταματιναίων, Βρωμόβρυσης «Αθανάσιος Δαγρές,   Ασπροχώματος «Ο Ποσειδών» και Ενορίας Καλαμίου, Ομάδα Νέων ''Η Δημιοβίτισσα''.


NEWSLETTER