Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017 15:35

Γεμάτα τα ξενοδοχεία της Καλαμάτας για το Καρναβάλι 

Γράφτηκε από την

Κορυφώνονται σιγά σιγά οι εκδηλώσεις για το 5ο Καλαματιανό Καρναβάλι με τη συμμετοχή του κόσμου να αναμένεται να είναι μεγάλη. Ο πρόεδρος της Καρναβαλικής Επιτροπής Παναγιώτης Γιαννόπουλος χτες σε συνέντευξη Τύπου χαρακτηριστικά είπε πως αν κάποιος θελήσει να κλείσει δωμάτιο για το ΣΚ στην Καλαμάτα, το πιθανότερο είναι να μη βρει ελεύθερο. Σ

χολίασε πως η νυχτερινή παρέλαση είχε επιτυχία και πως το κέφι συνεχίστηκε στα μαγαζιά της πόλης μέχρι αργά. Μεγάλη είναι και η ζήτηση σε στολές για τα πληρώματα. Η Χρύσα Λιάππα από την Επιτροπή μίλησε για το πάρτι του Καρναβαλιού, που θα γίνει το Σάββατο στο "Elite" με είσοδο 6 ευρώ για τους μεγάλους και 3 ευρώ για τα παιδιά. Η Τάσια Φοίφα μίλησε για τις εκδηλώσεις της Δημοτικής Κοινότητας, την Καθαρά Δευτέρα στη Ράχη, που αρχίζουν στις 6 μ.μ. και περιλαμβάνουν φαγητό, μουσική, κρασί και αερόστατα. Ο Δημήτρης Μπούχαλης υπογράμμισε πως το κόστος όλων των αποκριάτικων εκδηλώσεων είναι στα 60.000 ευρώ και πως από το 1ο καρναβάλι ως και σήμερα δεν έχει αυξηθεί καθόλου το μπάτζετ. Δήλωσε επίσης πως το μεγαλύτερο κόστος είναι τα ηχητικά, γι' αυτό και δεν υπήρχαν στην νυχτερινή παρέλαση, γιατί θα ήταν δυσβάσταχτο το ποσό για το Δήμο. Το Καρναβάλι στοιχίζει στην πόλη κάτω από 40.000 ευρώ και ένα μεγάλο μέρος του καλύπτεται από χορηγίες. Οι χορηγοί καλύπτουν και τις αμοιβές των καλλιτεχνών. Οσον αφορά το περιοδικό του Καρναβαλιού, αυτό τυπώθηκε σε 8.000 αντίτυπα, διανεμήθηκε και συνεχίζει να διανέμεται σε όλο το νομό. 

Σχετικά με τη συμμετοχή, οι συντελεστές είπαν πως πιστεύουν ότι θα αγγίξει τους αριθμούς του 3ου και του 4ου Καρναβαλιού, πράγμα πολύ σημαντικό.

Γ.Σαρ. 

 

Το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες έχει αναλυτικά ως εξής: 

Αυτό το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 11 π.μ. θα γίνει ο τελικός των παιχνιδιών στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας με καλεσμένο dj τον Dimitris Stathoulopoulos. Το βράδυ στις 10 μ.μ. ακολουθεί ντίσκο πάρτι στο "Elite" με τους djs: Petros Bratakos, Σταύρο ΚΙΠ, Γιάννη Οικονόμου, Γιώργο Μανιάτη, Chris Georgakopoulos. Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 2.30 μ.μ. έχει προγραμματιστεί η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και η τελετή λήξης στην Κεντρική Πλατεία με το Χρήστο Φερεντίνο. Μουσική θα παίξουν οι djs: Nasos Papatzimopoulos, Dimitris Stathoulopoulos και θα τραγουδήσουν ζωντανά οι: Μύρων Στρατής, Ησαίας Ματιάμπα, Ηβη Αδάμου. 

Στις κοινότητες: - το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στη 1 μ.μ. στη Bέργα θα γίνει βιωματικό εργαστήρι αναβίωσης σαρακοστιανών μανιάτικων εδεσμάτων (λούπινων) και κατασκευές χαρταετού. Στις 6 μ.μ. στην Αρτεμισία θα ανάψουν φωτιές για να ακολουθήσει αποκριάτικο γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα, όπως μακαρονάδα με αυγά. Στις 8 μ.μ. στη Βρωμόβρυση Αρφαρών, στον Οικισμό Κρασοπούλα στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου θα μοιράζεται παραδοσιακή μακαρονάδα με βακαλάο.

- Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 12 μ. στον Αμμο του Αρι, στην Πλατεία θα πετάξουν αερόστατα και θα αρχίσει αποκριάτικο γλέντι με παραδοσιακή μακαρονάδα. Στις 6 π.μ. στην Αλαγονία θα γίνει πρωινό κάλεσμα με τούμπανα και φλογέρες και στην πλατεία θα ανάψουν φωτιές, θα ετοιμαστούν τα αερόστατα και θα αρχίσει αποκριάτικο γλέντι και δρώμενα μαζί με τις μπαρμπούτες. Στις 6 μ.μ. στις Πηγές Καλαμάτας θα υπάρχουν φωτιές και κέρασμα με παραδοσιακή μακαρονάδα. Στις 6 μ.μ. στον Αρι (πλατεία) αναβιώνει ο βλάχικος γάμος και μαγειρεύεται παραδοσιακή μακαρονάδα. Στις 7 μ.μ. στον Αγιο Φλώρο έχει προγραμματιστεί αποκριάτικο γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα. Στα Λέικα Καλαμάτας στην πλατεία σειρά στις 7 μ.μ. έχουν τα «Μπαχα λείϊκα», μία παράσταση με αποκριάτικους χορούς, αερόστατα  και παραδοσιακή μακαρονάδα. Στα Αλώνια Αριος την ίδια ώρα θα έχει φωτιές και παραδοσιακά εδέσματα. Στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αμφείας οι γυναίκες θα μοιράζουν παραδοσιακή μακαρονάδα. Στις 8 μ.μ. στην Ασπροπουλιά στην Πλατεία αρχίζει αποκριάτικο γλέντι με κέρασμα παραδοσιακή μακαρονάδα. Στην Ανθεια Θουρίας τη σκυτάλη παίρνει το αποκριάτικο γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα, την ίδια ώρα. Η Πολιανή επίσης συνεχίζει από τις 8 μ.μ. με αποκριάτικο γλέντι και μακαρονάδα με βακαλάο. Στα Αρφαρά οι φωτιές θα ανάψουν στις 8 μ.μ., για να μοιραστεί και η παραδοσιακή μακαρονάδα. 

- Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στις 10.30 π.μ. θα γίνει ο αγερμός στη Νέδουσα, με το Δρώμενο Ευετηρίας. Στις 12 μ. αρχίζουν τα υπόλοιπα δρώμενα. Στις 11 π.μ. στη M. Μαντίνεια στο Δημοτικό Σχολείο θα γιορταστούν τα Κούλουμα με πέταγμα χαρταετού και πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Στον Αρι στην πλατεία επίσης ο κόσμος θα χαρεί τα Κούλουμα από τις 11 π.μ., όπως και στην Πλατεία Πολιανής και στην Πλατεία Αρφαρών. Στις 12 μ. το γλέντι αρχίζει στην Πλατεία Αμμου και στην Πλατεία Θουρίας και στην Πλατεία Αιθαίας στη 1 μ.μ. Στις 6 μ.μ. η γιορτή συνεχίζεται στη Ράχη (Αγ. Λαύρας και Μετσόβου) με αερόστατα.