Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 08:14

Έρχεται στην Καλαμάτα η «Λωξάντρα» με την Άννα Βαγενά 

Γράφτηκε από την
Έρχεται στην Καλαμάτα η «Λωξάντρα» με την Άννα Βαγενά 

 

Μία αγαπημένη, κλασική ηρωίδα, τη "Λωξάντρα" θα δούμε να αναβιώνει η γνωστή ηθοποιός Αννα Βαγενά τη Δευτέρα 24 Απριλίου στις 9 μ.μ. στο σανίδι του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.

Η κ. Βαγενά διασκεύασε το μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου, το οποίο εξυμνεί  την πανέμορφη Κωνσταντινούπολη, ενώ παράλληλα ξετυλίγει πτυχές της καθημερινής ζωής και της γυναικείας χειραφέτησης. 

 

- Η Λωξάντρα ήξερε καλά τι σημαίνει συνύπαρξη, αποδοχή του διαφορετικού. Αν τη φανταζόσασταν στο σήμερα, πώς θα την περιγράφατε;

«Η Λωξάντρα σήμερα θα λειτουργούσε όπως και τότε που έζησε, δηλαδή θα ήταν μία γυναίκα που θα αποδεχόταν τη διαφορετικότητα και θα ήξερε να συμβιώνει με τους γειτόνους της τους Τούρκους ή άλλης εθνικότητας, χωρίς να χάνει ούτε στιγμή την ελληνική της εθνική συνείδηση, αλλά και την ανθρωπιά της».

- Πόσο ζωντανό παραμένει σήμερα το έργο αυτό, στη συνείδηση των Ελλήνων αναγνωστών και θεατρόφιλων;

«Οπως ακριβώς τη στιγμή που γράφτηκε και θα έλεγα και ακόμη περισσότερο, γιατί μας μιλάει για ένα χαμένο παράδεισο, αυτόν της οικογενειακής θαλπωρής και της ομορφιάς της καθημερινής ζωής στην Κωνσταντινούπολη, τότε που οι Ελληνες κυριαρχούσαν στη ζωή της».

- Εχετε τα τελευταία χρόνια επιλέξει να ερμηνεύσετε δύο γυναικείους ρόλους-σύμβολα, την Αγγέλα Παπάζογλου και τη Λωξάντρα. Τι ομοιότητες και τι διαφορές έχουν μεταξύ τους, αλλά και με τις σύγχρονες γυναίκες της διπλανής πόρτας;

«Εχουν πάρα πολλές ομοιότητες. Είχαν και οι δύο το ίδιο κέφι, την ίδια χαρά και την ίδια όρεξη για ζωή. Είχαν δύναμη και αξιοπρέπεια, ήταν μια μεγάλη αγκαλιά για όλη την οικογένειά τους, αλλά και για τους ξένους ανθρώπους. Επίσης, και οι δύο είχαν την τύχη να δεθούν με άντρες συντρόφους, με τους οποίους αγαπήθηκαν και τους οποίους τίμησαν και όσο ζούσαν και μετά τον θάνατό τους. Δεν νομίζω ότι είχαν σοβαρές διαφορές μεταξύ τους. Ισως ότι μαγείρευαν λίγο διαφορετικά, αφού η σμυρναίικη κουζίνα είναι κάπως διαφορετική από την πολίτικη. Οσο για τις σύγχρονες γυναίκες, ο τρόπος που μεγάλωσαν και ζουν, δυστυχώς, πολλές φορές τις απομακρύνει από τα αρχέτυπα γυναικεία συναισθήματα, αυτά που εξέφραζαν με τόση αυθεντικότητα η Λωξάντρα και η Αγγέλα. Ομως εγώ πιστεύω ότι και σήμερα κάθε γυναίκα κρύβει μέσα της κάτι και από τις δύο αυτές ηρωίδες».

 

*Τα εισιτήρια για τις παραστάσεις του φεστιβάλ κοστίζουν 13 ευρώ (γενική είσοδος) και 10 ευρώ (φοιτητικό - ανέργων), ενώ η είσοδος είναι δωρεάν για τα άτομα με αναπηρία.

Προπώληση θα γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (27210 87902) και στο βιβλιοπωλείο «Ολα χαρτί» (27210 63690). Για πληροφορίες και κρατήσεις μπορεί κανείς να απευθύνεται και στην Χρύσα Αρβανιτίδου (2310 257218).

Γ.Σαρ. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κερδίστε προσκλήσεις για τις παραστάσεις του φεστιβάλ «Θεατρική Ανοιξη στην Καλαμάτα» από τις Όψεις Πολιτισμού


NEWSLETTER