Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2011 00:41

Τιμήθηκε η μνήμη του Χρυσόστομου Δασκαλάκη

Γράφτηκε από την

Η ζωή και το έργο του Χρυσόστομου Δασκαλάκη παρουσιάστηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, για την συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατό του, η Μητρόπολη Μεσσηνίας.
Ο αείμνηστος δεσπότης Χρυσόστομος Δασκαλάκης ήταν μια τόσο σημαντική προσωπικότητα που όσοι τον γνώρισαν ακόμα τον θυμούνται, ενώ το φιλανθρωπικό του έργο παραμένει ζωντανό, καθώς ήταν εκείνος που ίδρυσε όλα τα ιδρύματα της Μητρόπολης Μεσσηνίας που παραμένουν ενεργά μέχρι και σήμερα, είπε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Σαββάτος.
"Εδειχνε πάντα έμπρακτα την αγάπη του στο ποίμνιό του και στους ιερείς, είχε το χάρισμα να εμπνέει την ιερατική διακονία, ήταν πρότυπο ιερέως και πολύ φιλελεύθερο πνεύμα για την εποχή του" τόνισε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας. Σχετικά με την οφειλόμενη τιμή στον ιεράρχη που αναμόρφωσε τον τόπο σε πολύ δύσκολους καιρούς καθώς ανέλαβε τον επισκοπικό θρόνο το 1945, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος τόνισε ότι έγινε ήδη μια εκδήλωση μνήμης το καλοκαίρι στην Κορώνη, ενώ εκτός από τη χθεσινή εκδήλωση, έχει εκδοθεί ένα βιβλίο με τη ζωή και το έργο του και τα ΕΛΤΑ της Μεσσηνίας έχουν κυκλοφορήσει μια σειρά γραμματοσήμων που χρησιμοποιούνται για την αλληλογραφία αλλά έχουν και συλλεκτική αξία. Μάλιστα στην χθεσινή εκδήλωση ο διευθυντής των ΕΛΤΑ Καλαμάτας παρέδωσε στον μητροπολίτη Μεσσηνίας μια αναμνηστική φιλοτελική πλακέτα.
Στη συνέχεια ο πρωτοπρεσβύτερος, προϊστάμενος του ναού της Υπαπαντής Καλαμάτας Κων. Γιαννακόπουλος μίλησε αναλυτικά για την προσωπικότητα και το έργο του αείμνηστου Δασκαλάκη, καθώς εκείνος τον χειροτόνησε και διακόνησε στο πλευρό του επί εξαετία.
Οπως είπε ο π. Κων. Γιαννακόπουλος ο Δασκαλάκης ενθρονίστηκε στη Μεσσηνία στις 4/11/1945 και κατά τον ενθρονιστήριο λόγο του μίλησε για αγάπη και ειρήνη, αρετές τις οποίες υπηρέτησε με συνέπεια και πάθος σε δύσκολους μάλιστα καιρούς που υπήρξαν πείνα, στερήσεις, εχθρότητα, αγωνία για το παρόν και το μέλλον του τόπου και τρόμος από το πρόσφατο εμπόλεμο παρελθόν.
Επί 16 χρόνια της διακονίας του στη Μεσσηνία επαύξησε με τα έργα του την πίστη ενός ήδη θεοσεβή λαού, ενώ φρόντισε για την επιμόρφωση των ιερέων που ήταν στην πλειοψηφία τους ολιγογράμματοι, ιδρύοντας ιερατικές σχολές στις οποίες φοίτησαν όλοι υποχρεωτικά. Στις σχολές αυτές δίδασκε και ο ίδιος, ενώ οργάνωσε τα κατηχητικά σχολεία σε όλη τη Μεσσηνία και κυκλοφόρησε το περιοδικό "Διδαχή".
Ο π. Κων. Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά από γεγονότα όπου ο δεσπότης αναλάμβανε πρωτοβουλίες και επιλύονταν σοβαρά για την εποχή ζητήματα του νομού, ενώ τόνισε ότι προσέφερε και χειρωνακτική εργασία κατά τη διάρκεια ανέγερσης των ιδρυμάτων της μητρόπολης.
Κατόπιν ο ιστορικός, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας Ευάνθης Χατζηβασιλείου μίλησε για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση των χρόνων που ήταν στο μητροπολιτικό θρόνο της Μεσσηνίας ο Χρυσόστομος Δασκαλάκης. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα γενικότερα, συνεπώς και η Μεσσηνία, γνώρισε πολύ δύσκολες εποχές και από το 1821 μέχρι και την απελευθέρωση από τη γερμανική Κατοχή έκανε έναν διαρκή αγώνα να ορθοποδήσει.
Οι γενιές του ’30 και του ’40 ζώντας μεν μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό- κοινωνικό περιβάλλον, είχαν δε την πίστη και τη βεβαιότητα για το μέλλον και πάλευαν γι’ αυτό με ένα κράτος που ήταν θεατής και δεν προσέφερε ουσιαστική βοήθεια. Ηταν τότε η εποχή που φωτισμένοι πνευματικοί ηγέτες σαν τον Χρυσόστομο Δασκαλάκη ανάπτυξαν μεγάλη κοινωνική προσφορά και το παράδειγμά τους και η προσωπικότητά τους μένει φωτεινή μέχρι σήμερα, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηβασιλείου.
Τέλος, ο θεολόγος Ιωάννης Μπουγάς που επιμελήθηκε και την έκδοση του βιβλίου για τον Χρυσόστομο Δασκαλάκη, στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: "Ο Χρυσόστομος Δασκαλάκης έκανε πράξη τα διδάγματα της ορθοδόξου πίστεως δείχνοντας, όπως όλοι οι μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας, ότι ο θεολογικός λόγος διαχρονικώς πρέπει εμπράκτως να βοηθά τον άνθρωπο, αφού τα προβλήματα υπάρχουν σε όλες τις εποχές.
Ο Δασκαλάκης με την προσωπικότητα και τις ενέργειές του κατόρθωνε να επηρεάζει και να επισκιάζει κάθε πολιτική μορφή στη Μεσσηνία".