Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017 18:30

Παρουσιάζεται στη Μεθώνη το βιβλίο του Μεσσηνίου καθηγητή Ιατρικής Αλκιβιάδη Κωστάκη

Γράφτηκε από την

Το βιβλίο του Μεσσήνιου ομότιμου καθηγητή Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων Αλκιβιάδη Κωστάκη, με τίτλο «Αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια μέχρι σήμερα», πρόκειται να παρουσιαστεί στη γενέτειρά του Μεθώνη στις 6 Αυγούστου.

Το βιβλίο -το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παρισιάνου- την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που έγινε στο μεγάλο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, παρουσία πλήθους κόσμου. 

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο σντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Θεόδωρος Λιακάκος, ο πρόεδρος της Ενωσης Καθηγητών Ιατρικής Σχολής Αθηνών Παναγιώτης Σκανδαλάκης και ο πρόεδρος του Σώματος Ομότιμων Καθηγητών Ελλάδος και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ομότιμων Καθηγητών, Διονύσιος Κόκκινος. Για το βιβλίο του Α. Κωστάκη μίλησαν, σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης, ο ομ. καθηγητής Παθολογίας Θεόδωρος Μουντοκαλάκης και ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής και συγγραφέας Νίκος Σιδέρης. Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Α. Κουνάδης, ο πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γ. Κούρτης, ο γενικός διευθυντής του ΙΙΒΕΑΑ Αθ. Τσουροπλής, ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος, Δημήτρης και Ελένη Μανιατάκη, καθώς και πολλοί καταξιωμένοι καθηγητές Ιατρικής και Βιολογίας.

Οπως διαβάζουμε σε ανακοίνωση του Μανιατάκειου Ιδρύματος, ο αναγνώστης του βιβλίου διαπιστώνει ότι ο καθηγητής Κωστάκης, με τις διεθνείς διακρίσεις, τρέφει αναμφίβολη αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Μεθώνη - και ότι, ταυτόχρονα, η μεσσηνιακή του καταγωγή έχει σηματοδοτήσει τις σπουδαίες έρευνες και ανακαλύψεις του: Αποκορύφωμά τους ήταν η απόδειξη της ανοσοκατασταλτικής δράσης ενός νέου μεταβολίτη, της κυκλοσπορίνης Α, την οποία διέλυσε σε ελαιόλαδο φερμένο από τη Μεσσηνία, για την πραγματοποίηση μεταμόσχευσης καρδιάς σε επίμυες. Το φάρμακο αυτό είναι το πρώτο που ελαχιστοποίησε την πιθανότητα απόρριψης του μοσχεύματος από τον οργανισμό του λήπτη. Η εν λόγω ανακάλυψη, που πραγματοποιήθηκε το 1977, ήταν πραγματική επανάσταση στον τομέα της μεταμόσχευσης οργάνων και από τις σημαντικότερες της Ιατρικής του 20ού αιώνα. Στην ανακάλυψη του αυτή έχουν αναφερθεί σε βιβλία τους και δύο παγκόσμιοι πρωταγωνιστές των μεταμοσχεύσεων -ο Αγγλος καθηγητής Sir Roy Calne και ο Αμερικανός Thomas Starzl- καθώς επίσης πολλοί ακόμη ξένοι ερευνητές.