Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2017 17:01

"Οιδίπους επί Κολωνώ" στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη

Γράφτηκε από την
"Οιδίπους επί Κολωνώ" στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη

H θεατρική παράσταση "Οιδίπους επί Κολωνώ" ανεβαίνει στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 7 και 8 Ιουλίου, Παρασκευή και Σάββατο σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη. 

O τέως διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας Σταύρος Τσακίρης σκηνοθετεί τη σπανιότερα παρουσιαζόμενη τραγωδία του Σοφοκλή, «Οιδίπους επί Κολωνώ». Η τελευταία που συνέθεσε ο πιο αγαπητός των τραγικών και αναγνωρίζεται ως το αριστούργημά του. Με τον Κώστα Καζάκο στον ομώνυμο ρόλο κι έναν σημαντικό θίασο πρωταγωνιστών: Δημήτρης Λιγνάδης, Κόρα Καρβούνη, Τζένη Κόλλια, Αρης Τρουπάκης, Δημήτρης Ημελλος, Δημήτρης Λάλος. Σε νέα μετάφραση από τον Δημήτρη Δημητριάδη και πρωτότυπη μουσική του Μίνου Μάτσα, η οποία εκτελείται ζωντανά κατά τη διάρκεια της παράστασης, από τις φωνές 4 ιεροψαλτών, ως ένα παράλληλο κείμενο εν είδει χορού. 

Ο "Ξένος" Οιδίπους, μετά από τη δεκαετή περιπλάνησή του στον κόσμο των ανώνυμων και των κυνηγημένων, φτάνει τυφλός και ρακένδυτος στο άλσος του Κολωνού, στις παρυφές της πόλεως των Αθηνών, ζητώντας "φιλοξενία" από τους ντόπιους. Χρειάζεται επιτέλους έναν τόπο για ν’ αναπαυθεί. Διαισθάνεται ότι το τέλος πλησιάζει. Μόνος συμπαραστάτης του, η κόρη και αδελφή του Αντιγόνη. Μετά από διαπραγματεύσεις με το τάγμα των φυλάκων και τον ίδιο τον βασιλιά Θησέα, του επιτρέπεται να κατοικήσει στα σύνορα. Ενα ενδιάμεσο διαφορετικών πολιτισμών, ένα ενδιάμεσο στη νομιμότητα και την παρανομία, βιώνοντας το ανάμεσα στη Ζωή και τον Θάνατο. Μέσα από τις συναντήσεις του με τον Θησέα, τον Κρέοντα, τη μικρή του κόρη - αδελφή Ισμήνη, αλλά και τον γιο - αδελφό του Πολυνείκη, κάνει την τελευταία ανασκόπηση της ζωής και στοχάζεται για το παράλογο του ανθρώπινου Βίου. Δίκαια, λοιπόν, θεωρείται πως αυτή η τραγωδία αποτελείτο δραματουργικό πυρήνα των έργων του Μπέκετ και του Καμύ και, ίσως, όλου του σύγχρονου θεάτρου.

Οι συντελεστές είναι οι: μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης, επεξεργασία κειμένου: Σταύρος Σ. Τσακίρης - Δήμητρα Πετροπούλου, σκηνικά: Κέννυ Μακ Λέλλαν, κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου, μουσική: Μίνως Μάτσας, φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος, δραματουργός: Λουίζα Αρκουμανέα, βοηθός σκηνοθέτη: Χάρης Πεχλιβανίδης, μάσκες: Εύα Νικολοπούλου, μουσική προετοιμασία: Μάριον Πελεκάνου, μουσική διδασκαλία: Bαλέρια Δημητριάδου, φωτογραφίες – βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας

Η διανομή έχει ως εξής: Ξένος: Δημήτρης Λιγνάδης, Οιδίπους: Κώστας Καζάκος, Αντιγόνη: Κόρα Καρβούνη, Ισμήνη: Τζένη Κόλλια, Θησέας: Αρης Τρουπάκης, Κρέων: Δημήτρης Ημελλος, Πολυνείκης: Δημήτρης Λάλος.

Χορός ψαλτών: Πέτρος Δασκαλοθανάσης, Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, Θεόδωρος Παλτόγλου, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης. Χορός Πολιτών: Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Βαλέρια Δημητριάδου, Παναγιώτης Καμμένος, Ορέστης Καρύδας, Αγγελίνα Κλαυδιανού.

Η προπώληση γίνεται στο www.viva.gr.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER