Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 17:08

Λίγος κόσμος στην επέτειο της Επανάστασης του 1834 στο Ανω Ψάρι

Γράφτηκε από τον
Λίγος κόσμος στην επέτειο της Επανάστασης του 1834  στο Ανω Ψάρι

Με την παρουσία λιγοστού κόσμου πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί στο Ανω Ψάρι οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 183ης επετείου της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834 αλλά και μνήμης και τιμής για τους πρωταγωνιστές της Γιαννάκη Γκρίτζαλη και Μητροπέτροβα. 

Νωρίς το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε θεία λειτουργία και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τους δύο πρωταγωνιστές της επανάστασης. Στο σπίτι του Γιαννάκη Γκρίτζαλη έγινε κατάθεση στεφάνων από τον υποσμηναγό Κωνσταντίνο Μέλλιο εκ μέρους του ανώτατου διοικητή της φρουράς Καλαμάτας, την περιφερειακή σύμβουλο Αντωνία Μπούζα εκ μέρους της Περιφέρειας, το δήμαρχο Οιχαλίας Αριστείδη Σταθόπουλο, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Ψαρίου Δημήτρη Γεωργιόπουλο, τον Κωνσταντίνο Καράμπελα από την Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Τριφυλίας, τον πρόεδρο του Προοδευτικού Συλλόγου Ψαραίων Διονύσιο Αθανασόπουλο, τον Ανδρέα Αναστασόπουλο από το Σύλλογο Ανω Μέλπειας, τον Μιλτιάδη Γυφτόπουλο από τον Πολιτιστικό - Εξωραϊστικό Σύλλογο Ψαραίων «Το Μετσίκι», τον Δημήτρη Παπακωνσταντόπουλο από την Ομοσπονδία Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας και τον ιερέα Ηλία Κωνσταντόπουλο. 

Στη συνέχεια στον προαύλειο χώρο του ναού έγινε ομιλία από τον Πέτρο Γραμμένο υποστράτηγο της Αστυνομίας ε.α. που στάθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης, εστιάζοντας στους δύο πρωταγωνιστές της επανάστασης και τονίζοντας τη σημαντική προσφορά τους στον απελευθερωτικό αγώνα. Σημείωσε ότι η επανάσταση είχε έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι τα ονόματα των πρωταγωνιστών της δεν έχουν τη θέση που τους πρέπει στην ιστορία. Μάλιστα ένα άλλο σημαντικό γεγονός που ακούστηκε είναι ότι ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης ήταν ο πρώτος Ελληνας που δικάστηκε και εκτελέστηκε από έκτακτο στρατοδικείο.

Ποιήματα απήγγειλαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δωρίου Κυριάκος Κακούτης, Ξανθή Καμπούκου, Κωνσταντίνος Βέγγος, αλλά και η μικρή Ελένη Βέγγου από το Νηπιαγωγείο Δωρίου εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό του Συλλόγου Γυναικών Δωρίου «Οι Δωριείς».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER