Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 12:56

"Γυάλινος κόσμος" από το ΜΕΘ, αυτό το ΠΣΚ

Γράφτηκε από την
"Γυάλινος κόσμος" από το ΜΕΘ, αυτό το ΠΣΚ

Τις αντοχές του «Γυάλινου κόσμου» του καθενός μας τεστάρει η παράσταση του ΜΕΘ από τη «Μικρή Σκηνή», «Γυάλινος κόσμος» του Τ. Ουίλιαμς. 

Το έργο ανέβηκε στη Φιλαρμονική, το περασμένο ΠΣΚ και θα ανέβει και τις τρεις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη στις 9.30 μ.μ. Ο σκηνοθέτης Βενετσάνος Μπαλόπουλος επέλεξε μία εντελώς αφαιρετική προσέγγιση τόσο στη σκηνογραφία όσο και στην παρουσίαση. Τρία άδεια κάδρα “γεμίζουν” το μπαγκράουντ, κάδρα όπως αυτά που η τυπική οικογένεια συνηθίζει να τοποθετεί τα πρόσωπά της, αλλά και τους στόχους της. Τα κάδρα δένονται με λευκά υφάσματα, σύμβολο ίσως μιας αθωότητας χαμένης, θηλιές ασφυκτικές, σε μία δεύτερη ανάγνωση. Το σκηνικό θα χαράξει στην αρχή στο μαύρο δάπεδο η μάνα, με μια κιμωλία, έτσι ακριβώς όπως έχει ορίσει στο μυαλό της το μέλλον και τη ζωή των παιδιών (το δάπεδο θυμίζει το σκηνικό του “Dogville”. Ο γιος βάζει το κοινό απευθείας στην υπόθεση, στην ιστορία της οικογένειας, πράγμα που θα συνεχίσει να κάνει και στη συνέχεια, προσπαθώντας να εκφράσει όλα όσα καταπιεσμένα έχει μέσα του. Η μάνα τα έχει τα πράγματα πολύ συγκεκριμένα στο μυαλό της και θέλει όλα να είναι υπό έλεγχο. Ο έλεγχος όμως δεν έρχεται ποτέ, αφού η αναπηρία στην ψυχή των ηρώων είναι ανεπανόρθωτη. Ο ξένος επισκέπτης προσωρινά θα δώσει την εντύπωση πως όλα θα απαλύνουν, όμως η συντριβή είναι ισχυρή και οριστική. Ισως μία κάποια λύτρωση ζήσει ο γιος με τη φυγή, ίσως όχι. Δεν μπορεί κανείς να τα βάλει με τη μοίρα, όταν η παιδική ηλικία και η αυτενέργεια έχουν τσαλαπατηθεί στη ρίζα τους. Ενα δύσκολο έργο, που σε πρώτη ανάγνωση αφορά τις οικογενειακές σχέσεις, αλλά κατ’ επέκταση φωτίζει τη σαρωτική παρουσία της μητρικής – ακόμα και της απούσας – πατρικής παρουσίας. Μεγάλος ο στόχος για το ΜΕΘ, το οποίο έχει βάλει ως σκοπό να έχει συχνότερη επαφή, με ανάλογα κείμενα. Απαιτητικοί οι ρόλοι, ιδιαίτερα για τους ερασιτέχνες, οι οποίοι στην υπόκλιση δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τη συγκίνησή τους. Κράτησαν σεβασμό απέναντι στο κείμενο, αποφεύγοντας τις υπερβολές. 

Στην παράσταση υπάρχει είσοδος με συμβολικό εισιτήριο στα 5 ευρώ και όποιος θέλει φεύγοντας, υπογράφει για την καμπάνια προσβασιμότητας του Κάστρου από όλους. Η προπώληση γίνεται στο βιβλιοπωλείο “Μακρής” και στο φουαγιέ της Φιλαρμονικής. Για κρατήσεις μπορεί κανείς να καλεί στο: 6945-237722. Η σκηνοθεσία είναι του Βενετσάνου Μπαλόπουλου, βοηθός σκηνοθέτη ήταν η Ελενα Παναγοπούλου, παίζουν οι: Λεωνίδας Βέλλης, Χρυσούλα Σιψά, Δημήτρης Γκολώνης, Μελιάνα Μάκαρη.

Γ.Σαρ.


NEWSLETTER