Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 07:52

Πρεμιέρα του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Πρεμιέρα του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (βίντεο)

 

Ξεκινά σήμερα στο Εργατικό Κέντρο το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα και αναμένεται να κερδίσει το ενδιαφέρον των θεατών.

Το αναλυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει: 68 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, 23 μικρού μήκους, 19 ταινίες στην εκπαιδευτική ζώνη, 1 διημερίδα, 5 σεμινάρια, μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικά δρώμενα, μία εικαστική έκθεση και πολλές συζητήσεις με τους σκηνοθέτες. Η διοργάνωση θα διαρκέσει έως τις 7 Φεβρουαρίου στην Καλαμάτα, ενώ τμήμα του Φεστιβάλ θα μεταφερθεί επίσης, στην Αμαλιάδα, τη Σπάρτη, το Γύθειο, το Αργος και τη Δημητσάνα. Ολες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια θα είναι και φέτος ελεύθερα για το κοινό. Το μεγάλο αφιέρωμα του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι «Κινηματογράφος και υγεία».

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων. Γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, το Δήμο Καλαμάτας, το Δήμο Αργους – Μυκηνών, το Δήμο Ηλιδας και το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς. Συγχρηματοδοτείται από τη Βουλή και από το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Μεταρρύθμιση δημοσίου τομέα”. Εχει επίσης την υποστήριξη της Μητρόπολης Μεσσηνίας. Ο θεσμός συνεργάζεται με το Global Health Film Ιnitiative στη Μεγάλη Βρετανία, το Φεστιβάλ του Herceg Novi στο Μαυροβούνιο και το Φεστιβάλ Cinema for Peace στη Γερμανία. Για δεύτερη χρονιά θα δοθούν 2 βραβεία κοινού (με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ) για το καλύτερο ελληνικό και διεθνές ντοκιμαντέρ.

Χτες το μεσημέρι, δόθηκε συνέντευξη Τύπου στο Διοικητήριο, όπου η περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα είπε πως η Περιφέρεια πάντα στηρίζει φορείς που προάγουν την τέχνη με αξιόλογες παραγωγές. “Η πιο σημαντική αξία είναι ότι μέσω του Φεστιβάλ γίνεται προσέγγιση και της μαθητικής κοινότητας και επιτυγχάνεται η επαφή των μαθητών με την τέχνη των ντοκιμαντέρ (το Φεστιβάλ έχει πρόγραμμα εκπαιδευτικής ζώνης)” πρόσθεσε. Με τη σειρά της η καλλιτεχνική διευθύντρια Τζίνα Πετροπούλου συνέχισε λέγοντας πως πρόκειται για ένα διευρυμένο Φεστιβάλ, με αρκετούς επισκέπτες από το εξωτερικό. “Το σκεπτικό του αφιερώματος για την υγεία είναι να προσφέρει βοήθεια και την αφορμή για περαιτέρω συζητήσεις και αλλαγές. Στο αφιέρωμα υγείας θα μιλήσουν ειδικοί, μέλη του Ιατρικού και Οδοντιατρικού Συλλόγου” δήλωσε η ίδια. Η σκηνοθέτης Κλεώνη Φλέσσα σημείωσε πως “Το φεστιβάλ είναι σημαντικό τόσο για την πόλη της Καλαμάτας όσο και για όλες τις πόλεις που φιλοξενείται. Είναι σημαντικός ακόμα και ο χώρος που γίνονται τα Φεστιβάλ. Οι περισσότερες ταινίες που θα προβληθούν είναι βραβευμένες. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ύπαρξη των ντοκιμαντέρ, αφού αυτά αποτελούν μια αναζήτηση για την αλήθεια” εξήγησε.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=RQJXajs992E&feature=youtu.be}

Σήμερα το πρόγραμμα έχει ως εξής: 6 μ.μ. “In exile: a family film” Juan Francisco Urrusti Alonso (120’), 8 μ.μ. τελετή έναρξης, 8.45 μ.μ.  “Kuzola, songs of the roots” Hugo Bachelet (72’), 10 μ.μ. συναυλία Lúcia de Carvalho – Αντώνης Κουφουδάκης- Γιώργος Κλάδης.

Γ.Σαρ.


NEWSLETTER