Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2010 21:58

Ο καπετάν Βασίλης επίτιμος δημότης Γαργαλιάνων

Γράφτηκε από την
Ο καπετάν Βασίλης επίτιμος δημότης Γαργαλιάνων

Επίτιμος δημότης Γαργαλιάνων ανακηρύχθηκε χθες το απόγευμα από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την μεγάλη του προσφορά στο δήμο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας αλλά και για την εξέχουσα προσωπικότητά του.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου με τον κ. Κωνσταντακόπουλο να ευχαριστεί τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και το δήμαρχο Σταύρο Καλοφωλιά αλλά και όλο τον κόσμο που παραβρέθηκε στην τιμητική για αυτόν εκδήλωση, όπως τόνισε.
Την σχετική απόφαση του Δ.Σ. ανέγνωσε η πρόεδρος του Σώματος Λουκία Πρεβεζάνου, ενώ στη συνέχεια ο δήμαρχος Σταύρος Καλοφωλιάς αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό του καπετάν Βασίλη και την προσωπικότητά του. Σημείωσε ότι το 1974 αγόρασε ένα μικρό πλοίο και σήμερα διαχειρίζεται ένα μεγάλο αριθμό πλοίων με ελληνική σημαία, με τον οικογενειακό όμιλο να συμμετέχει σε πάρα πολλούς τομείς της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Είναι δημιουργός και κύριος χρηματοδότης της Παιδικής "Helmepa" στην οποία είναι πρόεδρος, όπως και στην "Ιntermepa". Το 2000 μαζί με την σύζυγό του ίδρυσαν το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου με σημαντικό όφελος για την χώρα μας από τις ελληνοκινεζικές σχέσεις. Ανέφερε επίσης ο κ. Καλοφωλιάς την συμμετοχή του σε πολλούς οργανισμούς και φορείς όπως και στις βραβεύσεις του ειδικά για το περιβάλλον από διεθνείς και ελληνικούς φορείς.
Μιλώντας για την προσωπικότητά του τόνισε ότι ανεβαίνοντας τα σκαλιά της επιτυχίας γνωρίζοντας την καταξίωση ένιωσε ότι έχει ένα μεγάλο χρέος, να προσφέρει στον τόπο καταγωγής του. Ενιωσε ότι πρέπει να βοηθήσει την περιοχή που έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Δημιούργησε ένα όραμα, να υλοποιήσει μια μεγάλη επένδυση που θα βάλει τη Μεσσηνία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Που θα κάνει την Μεσσηνία παγκόσμιο τουριστικό προορισμό. Στο κέντρο της φιλοσοφίας της Costa Navarino, τόνισε, είναι ο σεβασμός για το περιβάλλον, τις παραδόσεις και την τοπική κοινωνία και έχει στόχο τη διαφύλαξη και προβολή της μεσσηνιακής κληρονομιάς.
Επίσης ο κ. Καλοφωλιάς αναφέρθηκε στα οφέλη του δήμου από αυτή την επένδυση στην περιοχή, όπως και στις οικονομικές ενισχύσεις του καπετάν Βασίλη για διάφορα έργα του δήμου. Κλείνοντας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι κατόρθωσε με την εργατικότητά του, με τις καινοτόμες ιδέες του και με τις αρχές του να καταφέρει πολύ μεγάλη επιτυχία σε πολλούς τομείς, που μόνο λίγοι σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν πετύχει. Στην μεγάλη του πορεία, είπε, είχε συμπαραστάτη και συνεργάτη που τον ενέπνεε, την αγαπημένη του σύντροφο Κάρμεν.
Στην συνέχεια ο δήμαρχος Γαργαλιάνων του απένειμε την τιμητική πλακέτα και τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη Γαργαλιάνων, του ευχήθηκε να είναι πάντα καλά με την οικογένειά του και να έχει την δύναμη να προσφέρει πάντα στη Μεσσηνία και την Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντακόπουλος αφού ευχαρίστησε το δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τους πολίτες, σημείωσε ότι είχε την τύχη να γεννηθεί από καλούς γονείς αλλά και να κάνει ένα επάγγελμα περήφανο, αυτό του ναυτικού για το οποίο είπε: «Αν είσαι καλός στην δουλειά σου σε παρακαλούν και δεν παρακαλάς. Επίσης ταξιδεύοντας στα πέλαγα του κόσμου να συλλογιέσαι, βλέπεις τα σημαντικά και τα ασήμαντα και χαράζεις τη ρότα της ζωής σου».
«Δημιουργήθηκα» συνέχισε, «με τις προϋποθέσεις που υπήρχαν», αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια και την σύζυγό του, η οποία είπε «για μένα ήταν και η μάνα και η σύντροφος, με έπλασε αυτό που είμαι. Ο,τι έγινα ειλικρινά το χρωστάω στην Κάρμεν, στον Θεό για την καλή πνευματική και σωματική υγεία που μου έδωσε και στους πάντα άξιους συνεργάτες μου, που μαζί είμαστε μια γροθιά και εξακολουθούμε να είμαστε».
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις δραστηριότητές του γύρω από το περιβάλλον και στην δημιουργία της Helmepa με σκοπό να εκπαιδευτούν οι ναυτικοί για το περιβάλλον. «Αυτό το σύστημα δούλεψε, ξεκινώντας από το 1982. Οπως και στην δημιουργία της παιδικής Helmepa. Το περιβάλλον θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για τον κάθε γονιό. Τα παιδιά μας μπορούν με λιγότερα υλικά αγαθά, αλλά αυτός ο αέρας που αναπνέουν θα πρέπει να είναι καθαρός».
Μιλώντας για την μεγάλη του επένδυση στην Μεσσηνία σημείωσε ότι αυτό το είχε σκεφτεί όταν ακόμη ταξίδευε. «Το 1982 πήρα το πρώτο οικόπεδο στην περιοχή - τονίζοντας ότι δεν έχει αγοράσει κανένα οικόπεδο σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδος - και αυτό είπε μου δίνει χαρά. Είμαι τυχερός που υπάρχει ο Αχιλλέας, αλλιώς δεν θα μπορούσα να κάνω αυτό που έκανα στην περιοχή. Εχει δώσει πολλή αγάπη σε αυτό το πράγμα και πολύ χρόνο από την οικογένειά του, καθώς αυτά που έγιναν δεν ήταν εύκολο πράγμα. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις αυτό να συνεχιστεί. Ο Θεός έβαλε την Μεσσηνία στο καλύτερο κομμάτι του πλανήτη. Οι προγόνοί μας έβαλαν την ελιά, το κυπαρίσσι, τη φραγκοσυκιά εκεί που έπρεπε και ευτυχώς εμείς οι σύγχρονοι δεν καταφέραμε να την χαλάσουμε.
Με την ολοκλήρωση των δρόμων γίνεται εύκολη η πρόσβαση για την Μεσσηνία. Προσπαθούμε και εγώ και ο Αχιλλέας να γίνει όσο γίνεται πιο γνωστή η Μεσσηνία».
Συνεχίζοντας την ομιλία του είπε πως «είναι χαρά μου να ακούω να μου λένε τα παιδιά από τον Μάραθο ότι αυξήθηκε η δουλειά τους. Θέλουμε ένα μεγάλο κομμάτι να μένει στην περιοχή. Πιστεύω πως η Μεσσηνία έχει όλα τα προσόντα να γίνει ένας πάρα πολύ καλός προορισμός. Προορισμός ποιότητας και αυτό που με εντυπωσίασε ήταν αυτό που μου έλεγαν όλοι όσοι επισκέφθηκαν την Costa Navarino για την ευγένεια, την καλοσύνη αυτών που εργάζονται εκεί, που το 75% είναι παιδιά της Μεσσηνίας.
Το περιβάλλον και οι άνθρωποι της Μεσσηνίας όταν αξιοποιηθούν μπορούμε να πάμε μπροστά, όμως δεν μπορεί να γίνει «αρπαχτή». Χρειάζεται να βλέπει κανείς μακριά και να λες ότι κάνω κάτι για τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Δεν μπορείς από την μια μέρα στην άλλη να αλλάξεις οικονομικό επίπεδο. Πρέπει όλα να γίνουν με σύνεση. Και εγώ έτσι ξεκίνησα, με ένα καραβάκι με 25 χιλ. δολάρια και 75 χιλ. χρέος. Με σταθερά βήματα, πρέπει να ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε και πού να φτάσουμε. Οι νέοι πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχουν προοπτικές και δεν είναι μόνο το Δημόσιο, χρειάζεται όμως υπομονή και σύνεση».
Κλείνοντας ευχαρίστησε το δήμαρχο για την τιμή που του έκαναν.


NEWSLETTER