Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 08:29

Πάνος Σόμπολος από Καλαμάτα: ”Μια ζωή με αστυνομικούς, πυροσβέστες και παρανόμους"(βίντεο)

Γράφτηκε από την

Το τελευταίο βιβλίο του δημοσιογράφου Πάνου Σόμπολου “Οι αστέρες του εγκληματικού πανθέου, όπως τους έζησα” παρουσιάστηκε χθες το βράδυ από το “Βιβλιόπολις” και τις Εκδόσεις “Πατάκη”, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πάνος Σόμπολος είπε πως όλη του η ζωή σχετιζόταν με τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες, αλλά και τους παρανόμους. “Αυτοί ήταν οι άνθρωποί μου. Προσπάθησα να μην τους ηρωοποιήσω, αλλά και να μη τους δικάσω, να τους καταδικάσω. Πρέπει να μην μπερδεύουμε τους ρόλους μας. Εχω αναμνήσεις από τους σεισμούς στην Καλαμάτα, είχα αγωνία σε κάθε γεγονός, ήμουν παρών και έτσι έπρεπε να είμαι" ανέφερε ο συγγραφέας. Εμεινε ιδιαίτερα στη μεγάλη σημασία στη διασταύρωση της είδησης, ειδικά στο αστυνομικό ρεπορτάζ, που σχετίζεται με την ανθρώπινη ζωή. "Ο,τι και αν είναι η είδηση, προσπαθούσα να περάσω πάντα ένα θετικό μήνυμα, κάτι καλό να βγει και από τους δράστες που αλλάζουν ζωή, που μετανιώνουν. Η δικαιοσύνη είναι πολύ χαλαρή, δεν μπορεί να ακούς ισόβια και να είναι 16 χρόνια μετά έξω ο δράστης". Στο τέλος διηγήθηκε και ένα αστείο περιστατικό με έναν παραβατικό που του ζήτησε βοήθεια να βρει δουλειά, αλλά ήταν… αμετανόητος. Επέμεινε πως η μεγάλη χαρά του είναι όταν βλέπει πρωταγωνιστές εγκλημάτων να γίνονται άλλοι άνθρωποι και να αλλάζουν ζωή και κατεύθυνση. Μάλιστα προς επίρρωση αυτής της άποψης, ανέφερε το παράδειγμα του Μεσσήνιου Διον. Χρονόπουλου, που μετά από αφαίρεση ζωής, στράφηκε στο Θεό και έγραψε στίχους, ποιήματα και έχει έτοιμο ένα χειρόγραφο βιβλίο. Ο Διον. Χρονόπουλος ήταν στην εκδήλωση και μίλησε στο κοινό για το πόσο τον βοήθησε ο π. Γερβάσιος και η προσευχή στο Θεό.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=f0hPbnrJ6Nk&t=24s}

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Στην εκδήλωση αρχικά η δημοσιογράφος της "Ε" Νικολέττα Κολυβάρη, η οποία ήταν και συντονίστρια της βραδιάς, μίλησε για τη σχέση που έχει αναπτύξει ο Π. Σόμπολος όλα αυτά τα χρόνια με τους ανθρώπους του εγκλήματος, ακόμα και μετά την αποφυλάκισή τους. Πρόσθεσε πως στο βιβλίο αυτό, ως συγγραφέας πλέον, παρουσιάζει τις ιστορίες που μας συγκλόνισαν στο αστυνομικό ρεπορτάζ, μέσα από την έρευνά του, αλλά και από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών των ιστοριών.

Χαιρετισμό εκ μέρους του δημάρχου Π. Νίκα απηύθυνε ο Ηλίας Γυφτέας πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Καλαμάτας και στη συνέχεια ο αντιστράτηγος της Πυροσβεστικής Βασίλης Καπέλιος, ο αντιστράτηγος ε.α. Αντώνης Αγγελόπουλος και ο διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας, αστυνομικός διευθυντής Παναγιώτης Πούπουζας. Ολοι τους εκφράστηκαν με λόγια μεγάλης εκτίμησης και για τις επαγγελματικές ικανότητες του κ. Σόμπολου, για τις αρχές του ως δημοσιογράφου, αλλά και για την ποιότητά του ως ανθρώπου. Τον ευχαρίστησαν για τη μεγάλη προσφορά του και ευχήθηκαν καλή συνέχεια στα βιβλία του.

Ο αντιστράτηγος ε.α., επίτιμος υπαρχηγός ΕΛΑΣ Δημήτρης Μητρόπουλος μίλησε για τα χρόνια που συνεργάστηκε με τον Π. Σόμπολο, σημειώνοντας πως ο δημοσιογράφος αφειδώλευτα προσέφερε στην κοινωνία τον καλύτερο εαυτό του και αναφέρθηκε στο ρόλο της Αστυνομίας στη ζωή των πολιτών. “Πάντα προσηνής, με πληρότητα, αντικειμενικότητα, πίστευε και τόνιζε το έργο της Αστυνομίας” σχολίασε.

Στη συνέχεια η αξιωματικός Πυροσβεστικού Σώματος Σοφία Μπομπόνη είπε πως πυροσβέστες και δημοσιογράφοι είναι διαρκώς στην πρώτη γραμμή. "Η δημοσιογραφία για τον Π. Σόμπολο ήταν μεράκι, αλλά ο ίδιος έβαλε τη ζωή του και σε κίνδυνο πολλές φορές" είπε η ίδια και αναφέρθηκε στα κοινά του επαγγέλματος των δημοσιογράφων και των αστυνομικών - πυροσβεστών. “Δεν υπάρχει ωράριο, δεν μπορείς να χαρείς την οικογένεια, τις απλές χαρές της ζωής, πρέπει να είσαι διαρκώς σε ετοιμότητα” εξήγησε.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης,  ξεκίνησε λέγοντας πόσο χαρακτηριστική είναι η φωνή και η χροιά του συγγραφέα, μια φωνή την οποία νιώθει κανείς ότι την ακούει ακόμα και όταν διαβάζει το βιβλίο του. “Σε κρατά η αφήγηση να μάθεις, να ανακαλύψεις τι γίνεται στο τέλος, όμως φωτίζεται πάντα το ψυχολογικό, το οικογενειακό υπόβαθρο των δραστών, έτσι ανακαλύπτει κανείς και κάποια από τα κίνητρα. Το βιβλίο αποτελεί μια νέα μορφή δημιουργίας, διαμορφώνει το προφίλ του δράστη, σε “προετοιμάζει” για τα εγκλήματα που θα διαβάσεις στη συνέχεια. Αισθάνθηκα ότι διαβάζω μια διαφορετικού τύπου εγκληματολογία” τόνισε.

Γ.Σαρ.