Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012 22:02

Παρουσίαση βιβλίου Τάσου Αποστολόπουλου: Εντονο πολιτικό χρώμα σε πυκνό ακροατήριο

Γράφτηκε από τον
Παρουσίαση βιβλίου Τάσου Αποστολόπουλου: Εντονο πολιτικό χρώμα σε πυκνό ακροατήριο

Εντονο πολιτικό χρώμα είχε η χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσου Αποστολόπουλου "Οι δυνάμεις εργασίας στην εκπαίδευση και στο δημόσιο τομέα", στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Κατά την εκδήλωση της παρουσίασης, η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να πετύχει η κυβέρνηση Παπαδήμου και ο κορυφαίος στόχος να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, ενώ ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ανδρέας Λυκουρέντζος έθεσε εκβιαστικό δίλημμα στον κόσμο, καλώντας τους παριστάμενους εμμέσως πλην σαφώς να ψηφίσουν τη Ν.Δ., καθώς υποστήριξε πως θα είναι ευθύνη των πολιτών αν δεν εκλέξουν σταθερή κυβέρνηση.
Ο ίδιος ο Τ. Αποστολόπουλος, κλείνοντας την εκδήλωση, ξεκαθάρισε ότι με το βιβλίο του θέλησε να συνεισφέρει στη μεγάλη μάχη που δίνουν σήμερα οι δυνάμεις της εργασίας: «Αν συνεχίσουμε έτσι, το μεγαλύτερό μας πρόβλημα θα είναι η κοινωνική συνοχή. Οφείλουμε να στηρίξουμε τις δυνάμεις της εργασίας», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Νωρίτερα, ο συντονιστής της συζήτησης - καθηγητής του ΤΕΙ Πάτρας Μιχάλης Κίτρου, αφού κατέγραψε τη σημασία και την προσφορά του βιβλίου, παρατήρησε ότι το πολιτικό σύστημα και το συνδικαλιστικό κίνημα εκπνέουν γιατί έχουν πάψει να εμπνέουν. Επέκρινε τη διαπόμπευση του συνδικαλιστικού κινήματος, των πολιτικών κομμάτων και του δημοσίου τομέα και κατήγγειλε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Μίλησε μάλιστα για καθοδηγούμενη και απολύτως προγραμματισμένη χρεοκοπία της χώρας και εκτίμησε ότι υπάρχει ελπίδα, καθώς η καλύτερη εγγύηση είναι η μνήμη στο παρελθόν.
Στην ομιλία της η Φ. Γεννηματά παρατήρησε ότι «δε θα πετύχουμε το στόχο μας αν δεν υπάρξει συνολική ευρωπαϊκή πολιτική ανάπτυξης» και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Να μείνουμε στην ευρωζώνη και η χώρα μας να παράγει προς όφελος των πολιτών και όχι για οργανωμένα συμφέροντα. Το γεγονός ότι καταφέραμε να συνεργαστούμε, να σχηματίσουμε την κυβέρνηση συνευθύνης, είναι ένα σημαντικό βήμα, μία στέρεη βάση. Είναι μεγάλο στοίχημα η επιτυχία της κυβέρνησης».
Από την πλευρά του ο Ανδρ. Λυκουρέντζος τάχθηκε κατά του «δογματικού σοσιαλισμού» και επέκρινε το γεγονός ότι η Ελλάδα αρνείται να έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια και να ιδιωτικοποιήσει την Ολυμπιακή και τον ΟΤΕ. Υποστήριξε πως «είμαστε στην πολιτική γιατί αγαπάμε την πατρίδα μας» και ότι «δεν είμαστε όλοι το ίδιο», ενώ εκτίμησε πως «όταν εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε με δογματικό τρόπο αυτά που μας έφεραν μέχρι εδώ δεν υπάρχει αισιοδοξία».
Ανέφερε ότι «οι πολιτικοί δεν έχουμε πει όλη την αλήθεια και ο λαός δε θέλει να την ακούσει» και μίλησε για κρίσιμη απόφαση στις ερχόμενες εκλογές. Είπε πως «ένα κόμμα δεν μπορεί να σώσει το λαό, αν δεν το θέλει ο ίδιος» και επέρριψε την ευθύνη στους πολίτες αν δεν εκλέξουν σταθερή κυβέρνηση.
Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Μπάμπης Βακαλόπουλος (αντί του βουλευτή Νίκου Τσούκαλη που δεν μπόρεσε να παραστεί) επέκρινε την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και τάχθηκε κατά της ευέλικτης μορφής εργασίας. Μίλησε δε για «τριτοκοσμοποίηση» της εργασίας και αδιέξοδη πορεία, προς αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και της ανεργίας.
Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, που δεν μπόρεσε να παραστεί για λόγους υγείας, σε μήνυμά του τάχθηκε υπέρ ενός συνδικαλιστικού κινήματος αυτόνομου από κομματικές και κυβερνητικές παρεμβάσεις.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Παν. Αλευράς, Αργολίδας Τ. Χειβιδόπουλος, καθώς και η Ντ. Νικολάκου, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβ. Σπυρόπουλος, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Π. Νίκας, Πύλου - Νέστορος Δ. Καφαντάρης, Τριφυλίας Κ. Κόλλιας, Δυτικής Μάνης Δ. Γιαννημάρας, Τρίπολης Γ. Σμυρνιώτης, Μεγαλόπολης Π. Μπούρας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γ. Πουλοκέφαλος, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας Ανδρ. Κανάκης, οι πρόεδροι των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Τρίπολης, πρόεδροι κι εκπρόσωποι φορέων και αρχών της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας και πολλοί άλλοι.


NEWSLETTER