Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 19:45

Μέχρι την Κυριακή στην Καλαμάτα η "Πρόβα νυφικού" της "Θεατρικής Διαδρομής"

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Μέχρι την Κυριακή στην Καλαμάτα η "Πρόβα νυφικού" της "Θεατρικής Διαδρομής"

 

 

Σε υψηλό επίπεδο παρέμεινε το αποτέλεσμα της φετινής θεατρικής προσπάθειας της ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής ομάδας "Θεατρική διαδρομή", με το πολυδιάστατο ανέβασμα του έργου της Ντόρας Γιαννακοπούλου "Η πρόβα του νυφικού".

Η Καλαμάτα και γενικότερα το κοινό από όλη τη Μεσσηνία έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μία παράσταση άρτια, "χορταστική", παράσταση κάθαρσης, για λίγες ακόμη μέρες, ως την Κυριακή.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που έγινε σενάριο και έμεινε στη συνείδηση του κοινού ως μία από τις καλύτερες σύγχρονες τηλεοπτικές παραγωγές. Ζούνη, Βαλτινός, Σοφιανός, Αντωνόπουλος και τόσοι άλλοι... Εκείνος ο "Απόστολος" στοίχειωσε γενιές και γενιές ως αξεπέραστο κάθαρμα, από αυτά που ζουν τις ωραίες ζωές και επιβιώνουν. Πώς καταπιάστηκε ο Κ. Χαλκιάς και ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα, θα αναρωτηθεί κανείς. Μάλλον τίποτα δε μοιάζει ακατόρθωτο για εκείνον, μετά τον "Μαρά" και την "Ανάκριση". Ετσι έγινε και εδώ.

Η δωρική Βίλμα Ταγαρούλια στάθηκε σε μια άκρη της σκηνής και χάρισε με μαεστρία και χιούμορ στο κοινό, όλες τις πτυχές της ιστορίας. Οι εναλλαγές των σκηνών ήταν πάρα πολλές, όμως έγιναν με τέτοιο τρόπο που δεν κούρασαν, ούτε εμπεριείχαν περιττά αντικείμενα - κομμάτια του σκηνικού. Η μουσική που χρησιμοποιήθηκε αντικατόπτριζε το ρομαντισμό της εποχής, αλλά και το τρομακτικό, το άγνωστο που επιφέρει το μέλλον, άξαφνο σαν μια στροφή του τανγκό. Το κομμάτι από το "In the mood for love" και το "Για τα μάτια σου μόνο" του αξέχαστου Βασίλη Δημητρίου, αποθέωσαν την ατμόσφαιρα.

Αυτή η ατμόσφαιρα του καταπιεσμένου ερωτισμού, της ματαιότητας της αγάπης, των βασανισμένων ψυχών που δε βολεύονται πουθενά, εκφράστηκαν μέσα από το ρόλο και την ερμηνεία της "Ευανθούλας". Κομβικός ρόλος και εξίσου σημαντικοί και οι χαρακτήρες "κλειδιά", που με την δυναμικότητά τους συγκινούν. Ο δασκαλάκος της Αντίστασης, η Ρηνούλα που όλη της τη ζωή ταλαιπωριέται, η Ολγα που παρασύρθηκε από πλανεμένο πάθος, η παρακόρη με το όραμά της. Συγκλονιστικές προσεγγίσεις, οι οποίες κατέληγαν σε ομαδικές εξόδους και εισόδους στη σκηνή. Αυτές είναι που έδωσαν στο κοινό να καταλάβει ότι τα ανθρώπινα δράματα είναι πέραν εποχής, πολέμων, γεννήσεων και χωρών.

Στην "Πρόβα νυφικού", οι ηθοποιοί ήταν πιο δεμένοι από ποτέ, ακόμα και ο λόγος τους ήταν διαφορετικός, βαθύτερα δουλεμένος. Ο Ηλίας Παρθένιος παραμένει η ήρεμη και στιβαρή παρουσία της ομάδας, στο πρόσωπο της μητέρας Ελένης Αναγνωστοπούλου είδαμε τις μάνες της γειτονιάς μας, η Ματίνα Νιάρχου ξεχώρισε, ο Γιάννης Φωτεινόπουλος ως Μανιάς, η Ελενα Χριστοπούλου ως Ευανθούλα. Η Ελένη Γιαννούλη ως Ολγα ήταν μια πολύ αξιόλογη συγκλονιστική. Πάνω από όλα όμως δούλεψε στην παράσταση αυτή, το "σύνολο", η ομάδα, τα ζευγάρια. Ευτυχής συγκυρία ότι το Σάββατο είδαν την παράσταση τα μέλη από το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης, αλλά και από άλλους συλλόγους. Δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση, αυτή η εμπειρία. Ετσι όμως μας "δίδαξε" ως κοινό ο Κώστας Χαλκιάς τα τελευταία χρόνια, έτσι πορευόμαστε...

Γ.Σαρ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER