Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 15:27

Αναδείχτηκαν το έργο και η προσωπικότητα της Μάρως Δούκα σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την

 

Γεμάτο ήταν την Τετάρτη το βράδυ το αμφιθέατρο "Νικόλαος Πολίτης" της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα, όπου έγινε η τιμητική εκδήλωση για τη συγγραφέα Μάρω Δούκα.

Την εκδήλωση με θέμα "Στο πηδάλιο της γραφής: Η Μάρω Δούκα για τα 44 χρόνια της συγγραφικής της πορείας", συνδιοργάνωσαν η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας και το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η συγγραφέας μίλησε στο κοινό, κάνοντας μια πλούσια ιστορική αναδρομή στο έργο της. Βήμα βήμα, βιβλίο βιβλίο, φώτισε το περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκε το κάθε έργο, το ιστορικό υπόβαθρο, τη σκέψη της, τους ήρωες της. Υπογράμμισε πως η ενασχόληση με το γράψιμο είναι μια συνομιλία με τη γλώσσα, τη μυθοπλασία, την ιστορική μελέτη, την επικαιρότητα. Η περιπλάνηση, η αναζήτηση είναι εκείνα τα στοιχεία που την κάνουν να “πηγαίνει” από βιβλίο σε βιβλίο. Αναφέρθηκε ακόμη στο πώς είδε το φεμινιστικό κίνημα, στο πώς διαχειρίστηκε την αγάπη για τη γενέτειρά της, στη στενή συνεργασία που είχε με τους μεγάλους διανοητές της εποχής της. Της αρέσει επίσης όπως η ίδια είπε, να “δοκιμάζει την αντοχή των υλικών της” και μόλις τελειώσει ένα έργο να “αφήνει το κείμενο να ξεκουραστεί” πριν αρχίσει την τελική επεξεργασία.

Πρώτος απηύθυνε χαιρετισμό ο Γιώργος Ανδρειωμένος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σημειώνοντας πως είναι παρήγορο που τόσος κόσμος έδωσε το “παρών”. Εξήγησε πως αυτή την εποχή, μια πολιτική εκδήλωση δεν θα είχε την ανάλογη επιτυχία. Η Στέλλα Καρλαύτη πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης είπε πως η επιθυμία να προσκληθεί η Μάρω Δούκα υπήρχε από το 2016 και η απόφαση αυτή βασίστηκε στην τάση που έχει το κοινό, να διαβάζει αδιαλείπτως τα βιβλία της. Η ίδια ευχαρίστησε την επιστημονικά υπεύθυνη της εκδήλωσης, επίκ. καθηγήτρια Τιτίκα Καραβία και τη Νινέτα Σωτηράκη από τη Βιβλιοθήκη, για τη συμβολή της στην οργάνωση. Ο πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου και αντιπρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βασίλης Κωνσταντινόπουλος σχολίασε πως η Βιβλιοθήκη χαράσσει ένα νέο δρόμο που προάγει τη διανόηση. Ο Αλέξιος Σαββίδης κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, εξήγησε περισσότερα στο κοινό για το ιστορικό μυθιστόρημα και την πορεία του στη χώρα μας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο “Σκούφο από πορφύρα”. Η Τιτίκα Καραβία επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μεταξύ άλλων ανέφερε πως η Μάρω Δούκα από πολύ νωρίς, δε διεκδίκησε ποτέ μία θέση στη “γυναικεία λογοτεχνία”. Κύριο μέλημα στα βιβλία της ήταν ο άνθρωπος, εκείνος που παλεύει, που αναρωτιέται, που κάνει λάθη. “Η συγγραφέας συνεχώς αναστοχάζεται, αναπλάθει τα ιστορικά τεκταινόμενα” συνέχισε η κ. Καραβία και μίλησε για τις πολλές μεταφράσεις που έχουν γίνει στο έργο της Μ. Δούκα.

Η βραδιά μαγνητοσκοπήθηκε και θα παρουσιαστεί από το Ιδρυμα Μποδοσάκη.

 

Παρέμβαση Καρλαύτη

Στο έργο και την προσωπικότητα της Μάρως Δούκα αναφέρθηκε η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας και περιφερειακή σύμβουλος της «Πελοπόννησος Πρώτα», Στέλλα Καρλαύτη, μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ στην τιμητική εκδήλωση για τη διακεκριμένη συγγραφέα, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.

Την εκδήλωση με τίτλο «Στο πηδάλιο της γραφής: Η Μάρω Δούκα για τα 44 χρόνια της συγγραφικής της πορείας» συνδιοργάνωσαν η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και το Τμήμα Φιλολογίας Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

«Η σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο για τη σημερινή εκδήλωση ενισχύει ακόμα περισσότερο την πεποίθησή μας ότι μέσα από τις συνέργειες και την εξωστρέφεια θα καταφέρουμε να καλλιεργήσουμε τη φιλαναγνωσία και, για το λόγο αυτό, θα επιμένουμε να προτείνουμε την παιδεία και τον πολιτισμό ως αντίδοτα στην κρίση» επισήμανε στην ομιλία της η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης.

Η κα Καρλαύτη έκανε λόγο για μια συγγραφέα που έχει τη συνέπεια του επαγγελματία και το πάθος του ερασιτέχνη, ενώ στα 44 χρόνια της δημιουργίας της έχει δώσει νουβέλες, διηγήματα, μυθιστορήματα και κείμενα μέσα από τα οποία μοιράζεται με τους αναγνώστες σκέψεις, ιστορίες, αναμνήσεις από συγγραφείς που αγάπησε και τιμά.

Η πρόεδρος της Βιβλιοθήκης σημείωσε ότι η επιθυμία για την πρόσκληση της Μάρως Δούκα είχε διατυπωθεί από το 2016, όταν συγκροτήθηκε το παρόν Εφορευτικό Συμβούλιο. Η επιλογή, όπως τόνισε, ήταν συνειδητή και πήγασε «όχι μόνο από τις προσωπικές μας λογοτεχνικές και αισθητικές αναφορές, αλλά από την ίδια τη ζήτηση του αναγνωστικού κοινού, την άποψη του απλού αναγνώστη, που μακριά από λογοτεχνικές θεωρίες και καλούπια, βλέποντας πίσω από εκδοτικά τεχνάσματα, καταξιώνει τον συγγραφέα εκείνον που μιλά απευθείας στην ψυχή του και θέλει να τον ακούσει και να τον γνωρίσει από κοντά».

 

Γ.Σαρ.