Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 09:08

Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής: Μεσσηνιακή παρουσία στη Στοκχόλμη

Γράφτηκε από την
Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής: Μεσσηνιακή παρουσία στη Στοκχόλμη

Αρωμα Μεσσηνίας είχε το Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής που «μέθυσε» το κοινό το Σάββατο το βράδυ στη Μουσική Ακαδημία Στοκχόλμης. Στο τρίπτυχο φεστιβάλ υπήρχε αφιέρωμα στη Μεσσήνια ποιήτρια Κική Δημουλά, ενώ ολόκληρο το τρίτο μέρος ήταν αφιερωμένο στην καταγόμενη από τη Μεσσηνία Μαρία Κάλλας. 

Ο μεσσηνιακής καταγωγής πρέσβης Δημήτριος Τουλούπας παρακολούθησε το φεστιβάλ συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στην Σουηδία. Από την εκδήλωση, η οποία έγινε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας και την παρακολούθησαν περίπου 650 θεατές, δεν θα μπορούσε να λείψει ο Μεσσήνιος πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σάκης Θεοδωρόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ είχε τη στήριξη  του Κρατικού Φορέα Πολιτισμού Σουηδίας, του ΕΟΤ Στοκχόλμης, καθώς και επιχειρηματιών.

Απαγγελία της Στίνα Εκμπλαντ

 

Η πολιτιστική σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας, Μαργαρίτα Μέλμπεργκ, με αποδεδειγμένη την αγάπη της για τη Μεσσηνία, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκε στο έργο της Κικής Δημουλά και στην προσπάθεια που καταβάλλεται στη Σουηδία για την προβολή του έργου της.

Ο "δικός μας" Νίκος Ξανθούλης παρουσίασε μελοποιημένα έργα της Σαπφούς και της Κικής Δημουλά, ενώ πλαισίωσε μουσικά με λύρα και πιάνο τη γνωστή ηθοποιό του Βασιλικού Θεάτρου Στοκχόλμης Στίνα Εκμπλαντ, αγαπημένη συνεργάτιδα του μεγάλου σκηνοθέτη Ινγκμαρ Μπέργκμαν.

Tην οργάνωση του Φεστιβάλ είχε η μέτζο σοπράνο Κατερίνα Ρούσσου, η οποία τίμησε τη μνήμη της Μαρίας Κάλλας αποδίδοντας υπέροχες άριες που είχε ερμηνεύσει η μεγάλη ντίβα.

Τέλος, μεγάλη ήταν η συμβολή του "πρέσβη της Μεσσηνίας" στις σκανδιναβικές χώρες Θανάση Ψαρούλη, του οποίου οι ενέργειες έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην προβολή της Μεσσηνίας στη Σκανδιναβία.

Aναφορά στην Κική Δημουλά

 

Κατερίνα Ρούσσου


NEWSLETTER