Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 08:47

Υπέροχα πιάτα στο Φεστιβάλ Σαλάτας στην Καλαμάτα (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Υπέροχα πιάτα στο Φεστιβάλ Σαλάτας στην Καλαμάτα (βίντεο-φωτογραφίες)

Το 1ο Φεστιβάλ Σαλάτας ξεκίνησε χθες στην Καλαμάτα, με τους συμμετέχοντες να παρουσιάζουν υπέροχα πιάτα, με φαντασία και κυρίως ντόπια υλικά εποχής, που υπηρετούν τους εξής σκοπούς: να αναδειχθεί η σαλάτα ως κυρίαρχο πιάτο στο τραπέζι μας, και φυσικά να αποτελέσει γαστρονομικό πόλο έλξης επισκεπτών στον τόπο μας.

Σε αυτούς τους στόχους αναφέρθηκε και ο εμπνευστής του φεστιβάλ, επιχειρηματίας Κώστας Παπαδημητρίου, τονίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας αναφορικά με τα ποιοτικά προϊόντα που παράγονται εδώ: λαχανικά, ελαιόλαδο, ξίδι κ.λπ. Το μόνο που μένει είναι η δημιουργικότητα. Και η δημιουργικότητα αυτή αποδείχθηκε πως υπάρχει, μέσα από τα πιάτα των 40 συμμετεχόντων στον διαγωνισμό, σπουδαστών μαγειρικής της Πελοποννήσου.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Σχολείο Τουρισμού με την υποστήριξη της εταιρείας Παπαδημητρίου και πραγματοποιήθηκε στο "Εlite City Resort". Θα ακολουθήσουν προκριματικοί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ ο τελικός θα γίνει το Σεπτέμβριο και πάλι στην Καλαμάτα, με συνολικά 20 διακριθέντες από τους προκριματικούς.

Στην Καλαμάτα, την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι: Αλέξανδρος Παπανδρέου (Chef), Γιάννης Καρβέλας (σύμβουλος επιχειρήσεων - Pro Olive Oil Expert), Νένα Δημητρίου (δημοσιογράφος στο περιοδικό «Γαστρονόμος») και Παναγιώτης Παπανικολόπουλος (τροφογράφος).

Η επιτροπή αξιολόγησε τους διαγωνιζόμενους με βάση τη συνολική εικόνα του πιάτου τους αλλά και την εντοπιότητα των υλικών. Συγκεκριμένα, η επιτροπή αξιολόγησε τα πιάτα των διαγωνιζομένων με 6 κριτήρια: Βαθμός δυσκολίας εκτέλεσης. Χρήση ΠΟΠ υλικών ή προερχόμενων από τον τόπο καταγωγής του διαγωνιζόμενου. Παρουσίαση. Πρωτοτυπία. Γεύση. Ορθή χρήση και διαχείριση υλικών.

Οι 6 νικητές αυτής της φάσης, που θα συμμετάσχουν μαζί με 14 ακόμα στον μεγάλο τελικό του Σεπτεμβρίου, είναι οι: Γιώργος Παναγής - ΙΕΚ Ορίζων, Βαγγέλης Βενετσάνος - ΙΕΚ Ευρωπρόοδος, Δημήτρης Καραμπίλας - ΙΕΚ Ορίζων, Απόστολος Τζίνος - ΙΕΚ Ακμων Τρίπολης, Παναγιώτης Φειδάς - ΔΙΕΚ Τριφυλίας, Lidia Atodiresei - ΔΙΕΚ Καλαμάτας.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη διαδικασία παρακολούθησαν σπουδαστές δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ της Πελοποννήσου, οι οποίοι ενθάρρυναν τους διαγωνιζόμενους.


NEWSLETTER