Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 19:16

Το “Μαγκάλι” παρουσιάζει η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Το θεατρικό έργο του Μεσσήνιου συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλου «Το μαγκάλι» παρουσιάζει η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας σήμερα και αύριο στις 9 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες η Λέττα Πετρουλάκη (πρόεδρος) είπε πως το έργο αυτό είναι μία από τις ... τρέλες της Πειραματικής Σκηνής. Συνέχισε λέγοντας ότι παρότι οι συντελεστές δεν είναι ηθοποιοί, προσπάθησαν να αποδώσουν τους χαρακτήρες δυναμικά και αισιόδοξα, με την παρότρυνση του συγγραφέα. Ο Ανδρέας Βρυώνης χαρακτήρισε το έργο ως ηθογραφική κωμωδία, στην οποία ο ερασιτεχνικός αυτός θίασος θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό προκειμένου το κοινό να ψυχαγωγηθεί. Στην συνέχεια η Ισμήνη Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι, όντας γοητευμένη από το μονόπρακτο του  Χαλιακόπουλου, αποφάσισε να επιστρέψει στη σκηνή μετά από πολλά χρόνια απουσίας. Τέλος ο συγγραφέας είπε ότι πρόκειται για μία παρωδία που παρουσιάζει τον τρόπο λειτουργίας της επαρχίας, η οποία συνδέεται με τα Φιλιατρά, με όλες τις κόντρες, τις αντιθέσεις και τα χαρακτηριστικά της “γειτονιάς”, στοιχεία που τα συναντάμε σε όλη τη χώρα. Ο ίδιος μάλιστα, που κατάγεται από τα Φιλιατρά, τόνισε ότι θα έπρεπε όλοι να νιώθουν περήφανοι για την επαρχιώτικη καταγωγή τους. Κλείνοντας, εξέφρασε την επιθυμία του να ανέβει το έργο στην Αθήνα και στα Φιλιατρά.

Το έργο είναι μια ηθογραφική κωμωδία που πραγματεύεται την ιστορία 5 γυναικών (χήρες όλες) διαφορετικών ηλικιών σε μια βραδινή τους επίσκεψη στο σπίτι της κυρά Καλλιόπης στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, όπου συζητούν, αστειεύονται, φιλονικούν και κουτσομπολεύουν αναμασώντας αναμνήσεις από τους μακαρίτες συντρόφους τους και το παρελθόν τους. Με την κουβέντα γύρω από ένα μαγκάλι, βγάζουν στην επιφάνεια το βαθύ συντηρητισμό τους, τη θρησκοληψία τους, τις πολιτικές τους αντιπαραθέσεις με τα μικροσυμφέροντα που τις χαρακτηρίζουν, το άγχος της περασμένης ηλικίας τους και τα αδιέξοδά τους. Κυρίως όμως αποτυπώνεται το πολιτιστικό τους κενό. Ολα αυτά μέχρι που εμφανίζεται στην παρέα τους ένας όμορφος νέος άντρας, ο οποίος θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη ζωή τους…

Παίρνουν μέρος με αλφαβητική σειρά: Φανή Αλεξανδρίδη, Τέτα Βασιλάκη, Γιώτα Βασιλειάδη, Ανδρέας Βρυώνης, Ισμήνη Κωνσταντοπούλου και Λέττα Πετρουλάκη. Τη μουσική επιμέλεια έκανε η Τέτα Βασιλάκη και στη σκηνοθεσία έπαιξαν ρόλο οι προτάσεις όλης της ομάδας. Σημαντικά βοήθησαν οι: Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη, Κατερίνα Πετρουλάκη, Βενετσάνος Μπαλόπουλος.

Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ.

Γ.Σαρ.