Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 09:41

Νίκας: Εγκαταλελειμμένα από την πολιτεία τα ΓΑΚ Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον

 

“Υπηρεσία εγκαταλελειμμένη από την πολιτεία” χαρακτήρισε τα ΓΑΚ Μεσσηνίας (Γενικά Αρχεία του Κράτους) ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, στον χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος “Τα γλυπτά μνημεία του Κοιμητηρίου Καλαμάτας αφηγούνται την ιστορία τους, 1870 - 1940”, προχθές το βράδυ στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου.

Το λεύκωμα, το οποίο αποτελεί πόνημα της προϊσταμένης των ΓΑΚ Μεσσηνίας Αναστασίας Μηλίτση - Νίκα, εξέδωσε η υπηρεσία με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, μετά από σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προς το οποίο ο δήμαρχος εξέφρασε τις ευχαριστίες του.

“Τα μνημεία στο κοιμητήριο της Καλαμάτας γράφουν την ιστορία της πόλης, αποτελούν κομμάτι της συλλογικής της μνήμης και καθρέφτη της εποχής και της κοινωνίας που τα δημιούργησε, μιας κοινωνίας ανοιχτής στα ρεύματα της προόδου” σημείωσε, μεταξύ άλλων η Αν. Μηλίτση - Νίκα αναφερόμενη στο λεύκωμα. Είναι μνημεία, όπως είπε, που “αντιφεγγίζουν την αρχοντιά των ανθρώπων που έφυγαν, αλλά οι οποίοι άφησαν το αποτύπωμά τους”, σημειώνοντας ότι πολλά από αυτά αποτελούν μαρτυρίες για τις παλιές και ισχυρές οικογένειες της πόλης, “τα ονόματα των οποίων συναντώ καθημερινά αναδιφώντας σε συμβολαιογραφικά και άλλα έγγραφα, τα οποία καταγράφουν την μικροϊστορία της Καλαμάτας”.

Νωρίτερα, ο αρχαιολόγος καθηγητής Πέτρος Θέμελης είχε αναφερθεί στο κίνημα του νεοκλασικισμού και τις επιρροές του στη χώρα μας και κατ’ επέκταση και στην Καλαμάτα του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, τόσο σε έργα τέχνης, όσο και στα κτήρια που ανέγειρε εκείνη την εποχή η ανερχόμενη αστική τάξη.

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη των ΓΑΚ Λακωνίας Πέπη Γαβαλά ανέλυσε τους τύπους των μνημείων που συναντούμε στο νεκροταφείο Καλαμάτας, ενώ ο γλύπτης Παναγιώτης Λαμπρινίδης διευθυντής του Δημοτικού Εικαστικού Εργαστηρίου Καλαμάτας, αναφέρθηκε -με αφορμή τα ταφικά μνημεία στον χώρο- στη νεοελληνική γλυπτική και την τηνιακή μαρμαρογλυφία, καθώς, όπως είπε, οι δημιουργοί των γλυπτών μνημείων ήταν στην πλειονότητά τους Τηνιακοί μαρμαρογλύπτες.

Χαιρετισμό στην ίδια εκδήλωση, τέλος, απηύθυνε εκ μέρους του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου ο αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς.

Το λεύκωμα διατίθεται προς πώληση από το ΚΕΠ του Δήμου Καλαμάτας στη συμβολική τιμή των 10 ευρώ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα αντίτυπα που είχαν μεταφερθεί προχθές το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με αφορμή την εκδήλωση, αγοράστηκαν μέχρι και το τελευταίο.

Β.Γ.Μ.