Κυριακή, 22 Απριλίου 2018 18:37

Εκδήλωση με θέμα «Αρχαίο δράμα, χώροι θέασης και δημοκρατία»

Γράφτηκε από την

Εκδήλωση με θέμα «Αρχαίο δράμα, χώροι θέασης και δημοκρατία», θα γίνει στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης τη Δευτέρα στις 8 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.

Εισηγητές θα είναι οι: Πέτρος  Θέμελης καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και διευθυντής της ανασκαφής της Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Αρχαία Μεσσήνη και του αναστηλωτικού έργου του υπουργείου Πολιτισμού στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο, Ανδρέας Μαρκαντωνάτος καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας Καλαμάτας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Συντονιστής θα είναι ο Νίκος Φουσιάνης φιλόλογος στο Λύκειο Μεσσήνης

Σχετικά με τον Π. Θέμελη: Πήρε πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης το 1959 και στη συνέχεια διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου της Γερμανίας το 1972 με θέμα «Fruhgriechische Grabbauten», το οποίο τυπώθηκε στο Mainz το 1976. Το 1962 προσελήφθη ως επιστημονικός βοηθός στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Νομού Θεσσαλονίκης και έλαβε μέρος σε ανασκαφές στη Δυτική Μακεδονία, κυρίως στην Πέλλα και το ανάκτορο της Βεργίνας. Μεταξύ των ετών 1963 και 1980 υπηρέτησε ως επιμελητής και έφορος Αρχαιοτήτων στις Αρχαιολογικές Περιφέρειες Hλείας - Μεσσηνίας, Αττικής, Εύβοιας, Φωκίδος - Λοκρίδας και Αιτωλοακαρνανίας, ενώ από το 1977 έως το 1980 διετέλεσε διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών. Εκανε ανασκαφικές έρευνες σε όλες τις παραπάνω περιοχές όπου υπηρέτησε ως αρχαιολόγος. Από το 1980 ως το 1984 ήταν προϊστάμενος της νεοσύστατης Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, ενώ το 1984 εκλέχθηκε καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης στο Ρέθυμνο, όπου εργάστηκε μέχρι το 2003, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Είναι μέλος επιστημονικών Εταιρειών, Αρχαιολογικών Ινστιτούτων και Επιτροπών (της Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Ευβοϊκών Μελετών, του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επιστημών και Τεχνών, της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, του ICOM και του ICOMOS) και πρόεδρος της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών. Εχει τύχει τιμητικών διακρίσεων: του απονεμήθηκε ο χρυσός ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο (2004), βραβεύτηκε από την Europa Nostra για την υποδειγματική αναστήλωση και διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης (2006, 2011), ανακηρύχτηκε σε αντεπιστέλλον μέλος από το Γερμανικό, το Αυστριακό και το Αμερικανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (1976, 1999, 2009), βραβεύτηκε  από το Cumamoto University της Ιαπωνίας για την ελληνο-ιαπωνική συνεργασία στην αρχαία Μεσσήνη (2002) και τιμήθηκε από σχολεία και φορείς του νομού Μεσσηνίας. Κατά το χρονικό διάστημα 1987-1989 διετέλεσε αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου της Κρήτης και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του EΛKE. Aπό το 1985 έως το 2003 διεύθυνε την ανασκαφή του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Αρχαία Eλεύθερνα της Επαρχίας Mυλοποτάμου Κρήτης, ενώ από το 1986 διευθύνει την ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας στην αρχαία Mεσσήνη καθώς και το αναστηλωτικό έργο του υπουργείου Πολιτισμού στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο.

Ο Ανδρέας Μαρκαντωντάνος: υπηρέτησε ως καθηγητής φιλολογίας στο Κλασικό Λύκειο Αρσακείου και δίδαξε στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στα Τμήματα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πατρών. Σήμερα είναι καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Εκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Κλασική Φιλολογία και κέρδισε τριετή υποτροφία (1994-1997) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως επιβράβευση της εργασίας του για το master. Η διδακτορική του εργασία αφορούσε την τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους επί Κολονώ» (2002). Εχει συμμετάσχει σε επιτροπές (Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ΙΚΥ και ΥΠΕΠΘ) σε Εταιρείες και Επιστημονικές Επιτροπές εκδοτικών οίκων και περιοδικών. Εχει δημοσιεύσει βιβλία, άρθρα και βιβλιοκρισίες με θέματα που αναφέρονται σε θέματα Κλασικής Φιλολογίας και σε πολιτισμικές εκφάνσεις κυρίως του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Βραβεύτηκε για την καλύτερη μονογραφία στον τομές της κλασικής φιλολογίας από την Ακαδημία Αθηνών. Δημιούργησε μαζί με την καθηγήτρια Ε. Βολονάκη ένα  πρωτοποριακό και μοναδικό στην Ελλάδα Εργαστήριο Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω επιστημονική αναβάθμιση του Τμήματος Φιλολογίας και ενισχύει αποφασιστικά τις ερευνητικές δραστηριότητες των μελών του μέσα από μία σειρά προσεκτικά στοχευμένων συνεργασιών με άλλα εφάμιλλα αρχαιογνωστικά εργαστήρια και ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.