Τετάρτη, 02 Μαϊος 2018 07:53

Γιόρτασαν την επέτειο ναυμαχίας της Μεθώνης

Γράφτηκε από την
Γιόρτασαν την επέτειο ναυμαχίας της Μεθώνης

 

 

Την 193η επέτειο της ναυμαχίας της Μεθώνης γιόρτασε τη Δευτέρα ο Δήμος Πύλου - Νέστορος στην ιστορική κωμόπολη της Μεσσηνίας, στις ακτές της οποίας -την ίδια ημερομηνία το 1825- ελληνικά πλοία υπό τον Μιαούλη κατέστρεψαν με πυρπολικά μία φρεγάτα, τρεις κορβέτες, άλλα τρία πολεμικά και τρία φορτηγά του αιγυπτιακού στόλου.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που εψάλη, ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης αποκάλυψε το αφιερωμένο στη ναυμαχία μνημείο και ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Στη συνέχεια, ο Νίκος Ζαχαριάς, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκφώνησε πανηγυρικό και ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές των σχολείων της Μεθώνης και παραδοσιακοί τοπικοί χοροί από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεθώνης.

Στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, εξ άλλου, στο Πνευματικό Κέντρο Μεθώνης, έγιναν ιστορική αναδρομή της ναυμαχίας, απαγγελίες ποιημάτων και μουσική εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια, στο λιμάνι, μπροστά στο Κάστρο της Μεθώνης, ακολούθησε αναπαράσταση της ναυμαχίας και καύση πυροτεχνημάτων και παρατέθηκε μικρή δεξίωση από τους συλλόγους της Μεθώνης μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο.

Οι απογευματινές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεθώνης, τον Σύλλογο Φίλων Κάστρου Μεθώνης, τον Σύλλογο Πολλαπλών Δράσεων Μεθώνης και Ευρύτερης Περιοχής “Ιωάννης Καποδίστριας”, τον Επαγγελματικό Σύλλογο Μεθώνης και τους “Ελληνομνήμονες”, τελούσαν δε υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου - Νέστορος.

Το “παρών” στις εκδηλώσεις έδωσαν δημοτικοί σύμβουλοι, η πρόεδρος και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Μεθώνης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και πολύς κόσμος.


NEWSLETTER