Δευτέρα, 07 Μαϊος 2018 09:48

Παρουσιάστηκε στην Καλαμάτα το βιβλίο για τα 1.000 χρόνια Αθωνικού management (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Παρουσιάστηκε στην Καλαμάτα το βιβλίο για τα 1.000 χρόνια Αθωνικού management (βίντεο-φωτογραφίες)

Το Αθωνικό management, που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία πάνω από 1.000 χρόνια στις μονές του Αγίου Ορους, μπορεί να δώσει λύσεις στη διοίκηση των σύγχρονων επιχειρήσεων, καθώς οι βασικές του αρχές χρησιμοποιούνται από παγκόσμιους κολοσσούς εδώ και πολλά χρόνια: Αυτό τόνισαν οι ομιλητές και ο συγγραφέας Θοδωρής Σπηλιώτης το Σάββατο το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου «Ο μοναχός που έγινε CEO», που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της "Ε".

Το ακροατήριο παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, το στέλεχος επιχειρήσεων Γιώργο Γκόνο, τον σύμβουλο Κοινωνικού Μάρκετινγκ Ηλία Τσουτσοπλίδη και τον συντονιστή Ανδρέα Ζαγάκο να αναλύουν τις αρχές του Αθωνικού management και να προσθέτουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη διοίκηση των σύγχρονων επιχειρήσεων.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στην αρχή της ομιλίας του επεσήμανε ότι ο συγγραφέας Θοδωρής Σπηλιώτης έχει συσχετίσει επιτυχημένα τον μοναχισμό και την επιχειρηματικότητα. Ανέφερε ακόμη ότι η Αγιορείτικη Πολιτεία είναι μια αυτάρκης κοινωνία, η παραγωγικότητα της οποίας βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού, της ευγένειας και της υπευθυνότητας. Σημείωσε ότι η λειτουργία του Αγίου Ορους θυμίζει επιχείρηση και τόνισε τη σημασία που διαδραματίζει στην εκπαίδευση των μοναχών η εναλλαγή των διακονημάτων, καθώς και το ότι ο καθένας τους έχει τουλάχιστον δύο αρμοδιότητες υπό την καθοδήγηση πιο έμπειρων μοναχών. Ετσι διασφαλίζεται η συνέχεια στη διοίκηση, καθώς ο μοναχός αποκτά την απαιτούμενη εμπειρία, εξήγησε ο ο κ. Χρυσόστομος - τονίζοντας παράλληλα ότι σκοπός της εργασίας του μοναχού είναι η προσφορά.

Ο Γιώργος Γκόνος, στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι ο ίδιος και τα αδέλφια του Γιάννης και Αγγελική μεγάλωσαν σε μια χριστιανική οικογένεια και ότι με την εκκλησία τον συνδέουν δεσμοί αγάπης. Στη συνέχεια, δίνοντας επιγραμματικά την κεντρική ιδέα του βιβλίου, είπε πως “ό,τι είναι δεδομένο στην Αθωνική Πολιτεία, είναι ζητούμενο στις επιχειρήσεις”.

Ο κ. Γκόνος στη συνέχεια αναφέρθηκε ενδεικτικά σε λανθασμένες διοικητικές αποφάσεις, όπως η εγκατάσταση της Algida στην Πάτρα επειδή διευθυντικό της στέλεχος καταγόταν από την Αιτωλοακαρνανία, καθώς και στα προβλήματα υγείας που παρουσιάζουν στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, προκειμένου να εξηγήσει ότι στο παγκόσμιο περιβάλλον ο ανταγωνισμός είναι αμείλικτος και δεν συγχωρεί τυχόν λάθη. Υπογράμμισε ότι η πίεση για μεγάλα κέρδη είναι τεράστια και ότι η τέχνη του CEO (του διευθύνοντος συμβούλου) είναι να τα επιτυγχάνει διοικώντας με παραδειγματικό τρόπο - δίνοντας στους υφισταμένους του το δικαίωμα της αποτυχίας και έχοντας πάντα τα βέλη του χιούμορ στη φαρέτρα του.

Ο κ. Γκόνος έκανε εκτενή αναφορά στον ιδρυτή της Αpple, Στιβ Τζομπς, τονίζοντας ότι πέρα από καινοτόμος επιχειρηματίας ήταν ένας άφιλος, σκληρός εργοδότης, που μόνο στο τέλος της ζωής του, νικημένος στη μάχη με τον καρκίνο, ανακάλυψε το έλλειμμα αγάπης. Αντιθέτως, περιγράφοντας το πρότυπο του ιδανικού CEO, είπε ότι για τον επιχειρηματία Στέλιο Σκλαβενίτη έκλαψε ανυστερόβουλα όλη η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. «Το Αθωνικό management είναι για μικρά μποφόρ, αλλά η χρήση του εμποδίζει τα μεγάλα», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Γκόνος, ενώ λίγο νωρίτερα είχε επισημάνει τις ομοιότητες του Αθωνικού με τον Ιαπωνικό τρόπο διοίκησης.

Ο σύμβουλος Κοινωνικού Μάρκετινγκ Ηλίας Τσουτσοπλίδης είπε ότι το βιβλίο «Ο μοναχός που έγινε CEO. 1000 χρόνια Αθωνικού Management» πλαταίνει τους ορίζοντες του αναγνώστη και ταυτόχρονα προβάλλει τις αθέατες πλευρές του Αγίου Ορους. Στην Αθωνική Πολιτεία δεν υφίσταται η κρίση, ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα είναι χαμένη στο μάτριξ της δυτικής κοινωνίας και δεν μπορεί να βγει, γιατί της ζητούν να εφαρμόσει πολιτικές με τις οποίες δεν συμφωνεί, ήταν το πρώτο σχόλιο του κ. Τσουτσοπλίδη. Στη συνέχεια ο ομιλητής επεσήμανε ότι το Αθωνικό management είναι πιο κοντά στο Ιαπωνικό, μακριά από το Αγγλοσαξωνικό, και ταιριάζει περισσότερο στους Ελληνες που νιώθουν ευτυχισμένοι με λιγότερα όταν ζουν σε μια πλούσια κοινότητα. Η αλληλεγγύη των κοινοτήτων δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τις ΜΚΟ της αστικής κοινωνίας, είπε ο κ. Τσουτσοπλίδης κλείνοντας την ομιλία του.

Ο συγγραφέας Θοδωρής Σπηλιώτης ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε ότι τα άυλα κέρδη που αποκόμισε από την έκδοση του βιβλίου είναι μεγαλύτερα από τα υλικά, καθώς του δόθηκε η δυνατότητα να έρθει σε επαφή με αναγνωρισμένους επιστήμονες και στελέχη της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας. Εξήγησε έπειτα ότι αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου αποτέλεσε η απουσία του ηγούμενου μιας μονής κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε αυτή: "Πώς είναι δυνατόν να δουλεύουν όλα ρολόι ενώ ο ηγούμενος απουσιάζει;" αναρωτήθηκε ο κ. Σπηλιώτης - και παρατηρώντας τη λειτουργία των μονών διαπίστωσε ότι οι δομές του Αγίου Ορους είναι ίδιες με τη δομή των πολυεθνικών. 

Το Αγιο Ορος έχει βίο μεγαλύτερο από άλλα κράτη, και ενώ είναι ελληνικό είναι ταυτόχρονα και παγκόσμιο" ανέφερε στη συνέχεια ο συγγραφέας, θέλοντας να τονίσει πως η διοίκηση της Αθωνικής Πολιτείας είναι μοναδική στο χώρο και στο χρόνο. Το Αθωνικό management μπορεί να αποτελέσει πρότυπο, ειδικά αν λειτουργήσουμε όπως οι μοναχοί, που βλέπουν στον απέναντί τους την εικόνα του Θεού και όχι ένα πρόσωπο προς εκμετάλλευση, είπε ολοκληρώνοντας ο κ. Σπηλιώτης.

Στην εκδήλωση δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, λόγω έκτακτης συμμετοχής σε συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, ο προσκεκλημένος να μιλήσει για το βιβλίο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος. Στο μήνυμά του, το οποίο διάβασε ο συντονιστής της εκδήλωσης Ανδρέας Ζαγάκος, ο κ. Ξυγκώρος τόνιζε ότι πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών επιδιώκουν να έχουν βιωματικές εμπειρίες από το Αγιο Ορος.

Ο συντονιστής Ανδρέας Ζαγάκος είπε ότι το βιβλίο βρίσκεται ήδη στην 6η του έκδοση και σημείωσε την εθελοντική συνεισφορά του συγγραφέα στο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας.

Θ.Λ.


NEWSLETTER