Τρίτη, 08 Μαϊος 2018 22:01

“Ιστορικός περίπατος” στην Παραλία Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
“Ιστορικός περίπατος” στην Παραλία Καλαμάτας

Ενας “ιστορικός περίπατος” στην Παραλία της Καλαμάτας, τη Δευτέρα το απόγευμα, από τη συμβολή της Ναυαρίνου με την Αύρας μέχρι το λιμάνι -στον χώρο δηλαδή όπου εκτυλίχθηκαν τα κυριότερα γεγονότα της μάχης της Καλαμάτας, στις 28 Απριλίου 1941- αποτέλεσε τον “πρόλογο” στην παρουσίαση του βιβλίου του Χαράλαμπου - Δημήτρη Γουνελά “Νεοζηλανδοί στην άμυνα και στο ελληνικό αντάρτικο 1941-1945”, από τις Eκδόσεις “Επίκεντρο”, η οποία πραγματοποιήθηκε αργότερα το βράδυ, στην “Μπουκαδούρα”.

Με “ξεναγό” τον δημοσιογράφο της “Ε” Βασίλη Μπακόπουλο, συγγενείς των στρατιωτών των συμμάχων, από κοινού με τον επιτετραμμένο της Αυστραλιανής Πρεσβείας στην Ελλάδα Αντρέα Μπίτζι, τον επίτιμο γενικό Πρόξενο της Νέας Ζηλανδίας στην Ελλάδα Κωνσταντίνο Κοτσιλίνη, τον Αυστραλό ιστορικό και συγγραφέα Τζιμ Κλέιβεν, αλλά και πολλούς Καλαματιανούς, περπάτησαν στα σημεία όπου δόθηκε η σύντομη αλλά σκληρή και αιματηρή μάχη εκείνης της νύχτας.

Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου στην “Μπουκαδούρα”, από τον συγγραφέα του. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς του Αυστραλού επιτετραμμένου, του γενικού προξένου της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και του Τζιμ Κλέιβεν - ενώ χρέη... μεταφραστή, όταν χρειάστηκε, ανέλαβε ο ομογενής Τζον Πανταζόπουλος, βουλευτής της πολιτείας Βικτόρια της Αυστραλίας.

Την παρουσίαση, την οποία συντόνισε ο εκπαιδευτικός (ιστορικός, πολιτικός επιστήμονας) και μέλος της “Αρχείων τάξις” Παναγιώτης Ανδριανόπουλος, διοργάνωσαν οι εκδόσεις “Επίκεντρο”, το “Βιβλιόπολις”, η Ομάδα Ανάδειξης - Τεκμηρίωσης Μεσσηνιακής Ιστορίας, το “Mataroa” και η “Αρχείων τάξις”.


NEWSLETTER