Σάββατο, 12 Μαϊος 2018 08:27

Πολυδιάστατη εκδήλωση της Μητρόπολης για τον αυτισμό

Γράφτηκε από την

Eνα παιδί με διαταραχή αυτισμού δεν είναι ένα συνηθισμένο παιδί, αντιλαμβάνεται και αντιδρά διαφορετικά στα ερεθίσματα γύρω του. Δεν σημαίνει επίσης ότι είναι απόλυτα δυσλειτουργικό, δεν μπορεί να τελειώσει με επιτυχία το σχολείο, να σπουδάσει, να ζήσει με αυτονομία. Ενας αυτιστικός, άσχετα με τη μορφή και το βαθμό της διαταραχής (ήπια, μέτρια, βαριά) είναι ένας μοναδικός άνθρωπος, με δικαιώματα και θέλω όπως όλοι.

Γι’ αυτά τα διαφορετικά παιδιά, τα παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος, θα μιλήσει σήμερα Σάββατο, στις 7 μ.μ., στο Κέντρο Νεότητας της Μητρόπολης Μεσσηνίας, η συγγραφέας Μαρία Κασαμπαλάκου, μητέρα η ίδια ενός αγοριού με αυτισμό. Η συγγραφέας βρίσκεται στην Καλαμάτα φιλοξενούμενη του μητροπολίτη Χρυσοστόμου για να συμμετάσχει σε αυτή την πολυδιάστατη εκδήλωση με τίτλο: «Αυτισμός. Παιδιά του Θεού μας».

Χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου η κοινωνική λειτουργός του Ιδρύματος Απόρων Ανιάτων “Η Στέγη της Εκκλησίας” εκπροσώπησε τη Μητρόπολη και παρουσίασε το πρόγραμμα, μαζί με τις Μ. Κασαμπαλάκου και την κοινωνική λειτουργό και συνδιοργανώτρια Μαρία Λευτάκη, μητέρα επίσης ενός αγοριού στο φάσμα του αυτισμού.

 

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, εκπρόσωπος της Μητρόπολης θα αναλύσει τη θέση της Εκκλησίας επί του θέματος. Επίσης, ομάδα επιστημόνων θα μιλήσει για την αναγνώριση των συμπτωμάτων και την πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση, ενώ μητέρες θα αφηγηθούν βιωματικά πονήματα.

Συγκεκριμένα θα μιλήσουν οι: Χριστίνα Καρκατζούλη παιδοψυχίατρος, συστημική ψυχοθεραπεύτρια οικογένειας και ζεύγους, η οποία θα αναπτύξει το θέμα “Διαταραχή αυτιστικού φάσματος: Προσέγγιση από την πλευρά του παιδοψυχιάτρου”. Μαρία Κενσαλή εργοθεραπεύτρια, υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Ν. Μεσσηνίας, η οποία θα παρουσιάσει το έργο του Κέντρου. Εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Μεσσηνίας, που θα μιλήσει για το έργο του συλλόγου. 

Θα ακολουθήσει διάλογος ανάμεσα στη Μ. Κασαμπαλάκου και αυτιστικά παιδιά υψηλής λειτουργικότητας. Η εκδήλωση θα έχει και μουσικό μέρος, με ορθόδοξους βυζαντινούς ύμνους από την υψίφωνο ερμηνεύτρια Αθηνά Χιώτη, με τη συνοδεία της Κωνσταντίας Δούκα στο ούτι.

 

ΑΥΤΙΣΜΟΣ: ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΣΚΕΨΗΣ

Η συγγραφέας μιλώντας χθες για την εκδήλωση είπε μεταξύ άλλων πως ο αυτισμός είναι μια άλλη μορφή σκέψης, δεν είναι αρρώστια και περνάει. Ανέφερε επίσης ότι σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουν οι γονείς ότι είναι ένα σύνδρομο, το οποίο ακολουθεί τα παιδιά τους εφ’ όρου ζωής. Η Μαρία Λευτάκη μιλώντας για τη σημερινή εσπερίδα είπε ότι οι μητέρες είναι υπερήφανες για τα παιδιά τους, γιατί έχουν γεννηθεί νικητές και έχουν μάθει να παλεύουν με τις δυσκολίες και κάλεσε τους γονείς να δουν τη διοργάνωση αυτή σαν μια γιορτή για τον αυτισμό. Ενας ακόμα σημαντικός λόγος για να συμμετέχει κανείς -είπε- είναι για να σπάσει επιτέλους αυτό το ταμπού και να μην δυσκολεύονται οι γονείς να μιλήσουν για τα παιδιά τους, όπως συνήθως συμβαίνει.

Ν.Κ.