Τρίτη, 29 Μαϊος 2018 17:28

Καρδαμύλη: Εγκαινιάστηκε η έκθεση εικαστικής κεραμικής της Βούλας Γουνελά

Γράφτηκε από την

Τα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικής κεραμικής της Βούλας Γουνελά έγιναν στην παλιά Καρδαμύλη στο οχυρό συγκρότημα των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων το Σάββατο19 Μαΐου, παρουσία του δημάρχου Δυτικής Μάνης Ιωάννη Μαραμπέα και της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας δρ. Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά.

Στο έργο της κ. Γουνελά αναφέρθηκε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης Μαρία Μαραγκού. Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί πρωτοβουλία της Ομάδας “Κεραμέων ίχνη”, στο πλαίσιο παρουσίασης της ελληνικής κεραμικής, που ανοίγοντας ένα νέο κύκλο δράσεων, προβάλλει με ατομικές εκθέσεις  σύγχρονους Ελληνες κεραμίστες, καταξιωμένους εντός και εκτός Ελλάδος με σημαντικές διακρίσεις και βραβεύσεις. Η Βούλα Γουνελά έχει μιαωσταθερή και σημαντική πορεία στην κεραμική επί 45 χρόνια, με σπουδές κεραμικής και γλυπτικής στη Φαέντσα και στη Μπολόνια της Ιταλίας. Είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κεραμικής, του Επιμελητηρίου  Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και ιδρυτικό μέλος της Ενωσης Καλλιτεχνών Κεραμιστών Ελλάδος. Εχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Εχει λάβει μέρος σε πάνω από 90 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει κάνει 6 ατομικές εκθέσεις. Εχει διδάξει κεραμική σε Ελλάδα και Ισπανία. Εργα της υπάρχουν στο Διεθνές Μουσείο Κεραμικής της Φαέντσα, Ιταλία, στην Πινακοθήκη του Ρεθύμνου, στο Μετρό της Αθήνας επιτοίχιο στο σταθμό Δάφνη (εκτέλεση έργου Δημ.Μυταρά), στη Βιβλιοθήκη Μέσων του Κοσεσμπέργκ Στρασβούργο, Γαλλία, στο Εθνικό Μουσείο του Αραντζέλοβατς, Σερβία, στο Διεθνές Ολυμπιακό Μουσείο Γλυπτικής Κεραμικής του   Δήμου Αμαρουσίου, στο Great China Museum, Jingdezhen, Κίνα, στο Μουσείο Ι. Βορρέ και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η έκθεση φιλοξενείται σε δυο πολύ σημαντικά μνημεία της Μεσσηνίας, στο οχυρό των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων και στο ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος στο Νιόκαστρο της Πύλου. Η έκθεση στην Καρδαμύλη θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιουλίου.   Η έκθεση στην Πύλο εγκαινιάζεται το Σάββατο, 11 Αυγούστου στις 8 και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Η “Κεραμέων   ίχνη” δημιουργήθηκε στην Πάτρα το 2011 και αποτελείται από κεραμίστες που   ζουν ή/και εργάζονται στην Πάτρα. Αποτελείται από τους: Βασίλη Αναστασόπουλο, Χαρούλα Κοροπούλη, Μαριλένα Λιβιεράτου, Βασίλη Παπαϊωάννου, Ηλία Χριστόπουλο.