Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 10:06

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τη μάχη της Βέργας

Γράφτηκε από την
Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τη μάχη της Βέργας

 

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις στη Βέργα για την επέτειο της μάχης που δόθηκε στις 22 Ιουνίου 1826, εναντίον των στρατευμάτων του Ιμπραήμ.

Ειδικότερα, σήμερα στις 10.30 το πρωί, θα τελεστεί δοξολογία στο ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού, από το μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο. Στη συνέχεια, οι αρχές και η εικόνα, συνοδεία μελών του Πολεμικού Συλλόγου “Κομάντος 74”  θα μεταβούν στη θέση Μάνδρα Αλμυρού, όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο των πεσόντων και θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους αρχών και φορέων. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η ιστορικός του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Λιακάκη. Ποιήματα θα απαγγείλουν μαθητές και μαθήτριες, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας Χαράλαμπος Αφάλης και ο Παναγιώτης Ρήγας, συνταξιούχος δάσκαλος. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό και Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες στις 7 το απόγευμα, με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες στην εκκλησία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κάτω Βέργας και στη συνέχεια παράκληση - δέηση, ενώ η εικόνα "Η Ελπίς των Χριστιανών" εναποτέθηκε στο ναό Αγίου Νικολάου, στο Αλμυρό, όπου έφθασε με λιτανεία.

Στις 9 το βράδυ, στο πάρκο του Αλμυρού,πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση "Φάγαμε μαζί ψωμί και αλάτι", ακολούθησε το χορόδραμα “Η μάχη της Βέργας” υπό την επιμέλεια της Αλίσιας Δημόγιαννη, παραδοσιακά τραγούδια από τη χορωδία του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας, υπό την επιμέλεια της Πόπης Βαζαίου και την ορχήστρα του συλλόγου, υπό την επιμέλεια του Νίκου Πράσινου, ενώ στη συνέχεια αποδόθηκαν χοροί από τα μέλη του συλλόγου, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Μαλτίδη.

Στον χώρο του πάρκου Αλμυρού εκτίθενται έργα ζωγραφικής του Σωτήρη Τζαμουράνη, κειμήλια του Αγώνα του 1821 από την ιδιωτική συλλογή του Σπύρου Κατσίρα και ψηφιδωτά του Λεό Μανιάτη.


NEWSLETTER