Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018 08:57

Το Φεστιβάλ Βιντεοτέχνης Video Art Μηδέν επιστρέφει ανανεωμένο στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

 

Πλησιάζει η ώρα για το φετινό φεστιβάλ Video Art Μηδέν, το οποίο θα φιλοξενηθεί το διάστημα 5 με 7 Ιουλίου στην Καλαμάτα. Ενα πλούσιο πρόγραμμα διεθνούς βιντεοτέχνης θα παρουσιαστεί τις μέρες εκείνες στην πόλη - και συγκεκριμένα στο Ιστορικό Κέντρο και στην Παραλία.

Θέμα της φετινής διοργάνωσης; “Από το Μηδέν στο άπειρο”... 

Το Video Art Μηδέν μετρά ήδη 14 χρόνια ακατάπαυστης καλλιτεχνικής πορείας, συγκεντρώνοντας τα πιο ενδιαφέροντα έργα ελληνικής και διεθνούς βιντεοτέχνης κι ανακαλύπτοντας συνεχώς νέους τρόπους και νέους τόπους προβολής και προώθησής της, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Φέτος η ομάδα του φεστιβάλ, γιορτάζοντας τον ισχυρό δεσμό του με την Καλαμάτα όπου ξεκίνησε και πρωτοαναπτύχθηκε η διοργάνωση, επανέρχεται με δημόσιες προβολές σύγχρονης βιντεοτέχνης απ' όλο τον κόσμο, ενεργοποιώντας κάθε μέρα από τις 5 έως τις 7 Ιουλίου ένα διαφορετικό σημείο της πόλης.

Ετσι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει περισσότερα από 170 έργα βιντεοτέχνης, τα οποία επιλέχθηκαν μέσα από το πρόσφατο κάλεσμα που απηύθυνε η επιμελητική ομάδα στους βιντεοκαλλιτέχνες διεθνώς.

 

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

 

Το φετινό πρόγραμμα αποτελείται κατά κύριο λόγο από:

1) Ενα μεγάλο Αφιέρωμα στη σύγχρονη ελληνική βιντεοτέχνη, με 3 ενότητες (Inscapes - Anatomy of silence - The world is a theater) που αναδεικνύουν τις νέες μορφολογικές και θεματολογικές τάσεις που απασχολούν τους Ελληνες βιντεοκαλλιτέχνες την εποχή που διανύουμε, με έμφαση στη νεότερη γενιά.

1) Αφιέρωμα στις παραστατικές τέχνες με 3 ενότητες αφιερωμένες στο αφηγηματικό βίντεο, τη βίντεο performance και το βίντεο dance: Act… with or without expression - Fragments of a story - vDance. Οι ενότητες αυτές διερευνούν τα δάνεια της βιντεοτέχνης από τις παραστατικές τέχνες. Παρουσιάζουν τις μορφολογικές μετατροπές που υφίστανται η αφήγηση, ο χώρος, το αντικείμενο και η κίνηση του σώματος, μέσα σε αυτές τις υποκατηγορίες της  βιντεοδημιουργίας.

3) Δύο ακόμη ενότητες ασχολούνται με την Εννοια του Χώρου. Του προσωπικού και δημόσιου, του οικείου και ανοικείου, του μνημειακού και του αντιμνημείου: In between και A chance to Cut is a Chance to Cure.

4) Τρεις πιο ανάλαφρες και χρωματιστές ενότητες (Daydream - Freeze Frame - Scenes from an unwritten fairytale) δημιουργούν τις δικές τους αφηγήσεις μέσα από μουσικά βίντεο, animation και digital πειραματισμούς.

5) Τέλος, υπάρχουν και 4 ενότητες με τις εξής θεματολογικές βάσεις:

• Η πολιτική μας στάση και αντίσταση (Get [it] out of your system)

• Ο κόσμος της μόδας και η εξάρτησή μας από αυτή (Flow along surface)

• Το γυμνό σώμα ως μέσο έκφρασης και διαλόγου (Shell/Κέλυφος)

• Το δυστοπικό παρόν του μέλλοντος (The way it looks back at you).

 

ΔΥΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Εκτός από τις ενότητες που επιμελήθηκε η καλλιτεχνική ομάδα του Μηδέν επιλέγοντας από τις φετινές συμμετοχές, θα παρουσιαστούν επίσης 2 ενότητες καταξιωμένων διεθνών φεστιβάλ - αλλά και ένα ειδικό αφιέρωμα στα μουσικά βίντεο, από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας:

• Το Φεστιβάλ Βίντεο του Καΐρου (cvf.medrar.org) ξεκίνησε να διοργανώνεται την ίδια χρονιά με το Μηδέν, το 2005. Από τότε έχει πραγματοποιήσει 8 φεστιβάλ, φέρνοντας καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες να παρουσιάσουν έργα βιντεοτέχνης και πειραματικού κινηματογράφου στην Αίγυπτο. Είναι αφιερωμένο στη δημιουργική σκέψη και τον πειραματισμό. Η ενότητα που φιλοξενείται στο Μηδέν και την οποία επιμελούνται οι Mena El Shazly και Mohamed Allam, θέτει μορφολογικά ερωτήματα για τα "Ορια και τα δάνεια ανάμεσα στις διάφορες μορφές εικαστικών τεχνών" και την ενσωμάτωση στοιχείων  από τις άλλες τέχνες, και ειδικά από τη ζωγραφική παράδοση, στην τέχνη του βίντεο.

• Το Διεθνές Φεστιβάλ Βιντεοτέχνης “Now&after” της Μόσχας (www.now-after.org) πραγματοποιείται από το 2011. Εστιάζει στην παρουσίαση, ανάπτυξη και προώθηση ρώσικης αλλά και διεθνούς βιντεοτέχνης, φέρνοντας μαζί αναγνωρισμένους και αναδυόμενους καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο και παρουσιάζοντας τη δουλειά τους σε ευρύ κοινό. Διοργανώσεις του έχουν λάβει χώρα σε σημαντικά μουσεία και εκθεσιακούς χώρους της Μόσχας - όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μόσχας, το Schusev State Museum of Architecture, το CCI Fabrika κ.α.

Ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του θεσμού είναι η Marina Fomenko, που επισκέπτεται φέτος το Μηδέν και συμμετέχει στις δράσεις του.

Η ενότητα που φιλοξενεί το Μηδέν μιλά για την "Εξουσία που μας καταδυναστεύει", ακόμη κι όταν προσπαθούμε να την αγνοήσουμε, και ανιχνεύει τους τρόπους με τους οποίους η εξουσία καταγράφεται στη συλλογική μνήμη.

• Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, σταθερός συνεργάτης του Μηδέν στις δράσεις του στην πόλη της Καλαμάτας,παρουσιάζει μια Ενότητα Μουσικών Βιντεοκλίπ που έχουν γυρίσει γνωστοί σκηνοθέτες του κινηματογράφου, σε μια προσπάθεια να συνδεθεί το μουσικό μήνυμα με την κινούμενη εικόνα.

 

ΟΙ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η καλοκαιρινή διοργάνωση περιλαμβάνει φέτος πρωινές και βραδινές προβολές, με πολλές διαφορετικές θεματικές ενότητες που εκφράζουν τις βασικές τάσεις της εποχής.

• Το πρόγραμμα ξεκινά δυναμικά το βράδυ της Πέμπτης 5/7 στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας, στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας.

• Την Παρασκευή 6/7 μεταφέρεται στο “Thalassa” στην Παραλία και κάνει προβολές μουσικών βίντεο δίπλα στο κύμα, ως ένα "εναλλακτικό μουσικό πάρτι" - σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.

• Το βράδυ του Σαββάτου 7/7 το φεστιβάλ επιστρέφει στο κέντρο της πόλης, στον Πεζόδρομο Αναγνωσταρά, όπου ολοκληρώνει τις δράσεις του με προβολές σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (Στοά Λόντου, “Bandapart Recording Studio”).

• Οι πρωινές προβολές και τα αφιερώματα σε ξένα φεστιβάλ (“Now&After” / Ρωσία και “Cairo Video Festival” / Αίγυπτος) θα φιλοξενηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, την Παρασκευή και το Σάββατο 6-7/7.

 

ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

• Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας θα γίνει το πρωινό της Παρασκευής 6/7 μια ειδική παρουσίαση από την επιμελητική ομάδα του Μηδέν, με προσκεκλημένους επιμελητές και θεωρητικούς της βιντεοτέχνης - μεταξύ των οποίων η ιστορικός τέχνης και new media art curator Αννα Χατζηγιαννάκη, με σημαντικό και πρωτοποριακό επιμελητικό έργο στους τομείς των νέων μέσων, του κυβερνοχώρου και της bio-art στην Ελλάδα, και η Marina Fomenko, καλλιτεχνική διευθύντρια και επιμελήτρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Βιντεοτέχνης "Now & after".

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Video Art Μηδέν υπογράφουν η Γιούλα Παπαδοπούλου και η Μαργαρίτα Σταυράκη.

Ομάδα καλλιτεχνικής επιμέλειας: Γιούλα Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Σταυράκη, Γιώργος Δημητρακόπουλος, Μαρία Μπουρίκα, Σταύρος Καπέτης, Ντάνυ Κάργας, Νίκος Ποδιάς, Σοφία Γρηγοριάδου, Παναγιώτης Βούλγαρης.

Συνεργάτες: Βασίλης Παπαευσταθίου (Kalamata Filmhouse), Mena El Shazly και Mohamed Allam (“Cairo Video Festival”), Marina Fomenko (“Now&after”), Γιάννης Σκουλιδάς, Χρήστος Τσαμαρδάς.

Τις εκδηλώσεις του Video Art Μηδέν στην Καλαμάτα για το 2018 υποστηρίζουν ο Δήμος Καλαμάτας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση “Φάρις”.

Οι πρωινές εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας είναι σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το αναλυτικό πρόγραμμα υπάρχει στην ιστοσελίδα:

www.festivalmiden.gr

καθώς και στο FB:

www.facebook.com/festivalmiden.

• Ολες οι εκδηλώσεις θα έχουν, όπως πάντα, ελεύθερη είσοδο για το κοινό.