Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 09:19

Κοσμοπλημμύρα στην παραλία για την 3η Γαλάζια Νύχτα 

Γράφτηκε από την
Κοσμοπλημμύρα στην παραλία για την 3η Γαλάζια Νύχτα 

“Πλημμύρισε κόσμο η παραλία με τη Γαλάζια Νύχτα! Ζωντανές ραδιοφωνικές εκπομπές, διαγωνισμοί, δώρα, παιχνίδια, χορός, συναυλίες και... νυχτερινές βουτιές στη θάλασσα, δημιούργησαν μια μοναδική ατμόσφαιρα σε όλη την πανέμορφη παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας, που απλώθηκε από την κεντρική προκυμαία μέχρι τη Μικρή Μαντίνεια!”.

Με την ανάρτηση αυτή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η δημοτική αρχή Καλαμάτας δίνει το στίγμα της 3ης Γαλάζιας Νύχτας που οργανώθηκε την Παρασκευή: πολύς κόσμος, νυχτερινές βουτιές και γλέντι μέχρι το πρωί.

Η διοργάνωση είχε επιτυχία, όπως λέει στην “Ε” ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την οργάνωσή της, Δημήτρης Βεργόπουλος. “Η Γαλάζια Νύχτα είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για το καλοκαίρι, και ο στόχος επετεύχθη. Υπήρχε πολύς κόσμος και τα καταστήματα γέμισαν”, λέει χαρακτηριστικά.

Βέβαια, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ζαγάκο, πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καλαμάτας, Παρασκευή βράδυ 22 Ιουνίου τα καταστήματα θα γέμιζαν έτσι κι αλλιώς.

 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ο Δημ. Βεργόπουλος χαρακτηρίζει τη διοργάνωση της Γαλάζιας Νύχτας διαφήμιση και προβολή της πόλης εκτός των συνόρων της Μεσσηνίας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την προβολή της οποίας έτυχε σε κεντρικά μέσα ενημέρωσης και στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. “Ηταν μια βραδιά χαράς, κεφιού, μουσικής, χορού, διασκέδασης, με πολλές εκπλήξεις”, λέει ο ίδιος - και προσθέτει ότι “οι μουσικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου, μετέδωσαν μια ευχάριστη νότα αισιοδοξίας”.

Σύμφωνα με τον κ. Βεργόπουλο τα προγραμματισμένα δρώμενα, οι διαγωνισμοί, οι συναυλίες από διάφορα συγκροτήματα και η συμμετοχή σχολών χορού (14 τον αριθμό χόρεψαν σε συνεργασία με το Τμήμα Καλαμάτας του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού, στην κεντρική προκυμαία), μαζί με τις επιλογές των djs έδωσαν πολλές επιλογές στον κόσμο που συγκεντρώθηκε σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, πέρα από κάθε αμφιβολία η διοργάνωση πέτυχε - πάντα "με την αμέριστη συμπαράσταση του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας και των εθελοντών Σαμαριτών του Ερυθρού Σταυρού της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και του Συλλόγου ΓΑΙΑ”.

 

ΦΤΑΝΕΙ ΜΙΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΥΧΤΑ;

Βέβαια, όσο πετυχημένη κι αν είναι μια Γαλάζια Νύχτα, έχει την αξία του το τι συμβαίνει στην Παραλία και τις άλλες νύχτες. Ο Ανδρέας Ζαγάκος στην κουβέντα μας, ναι μεν χαρακτήρισε προς τη θετική κατεύθυνση την όποια εκδήλωση μπορεί να γεμίσει με κόσμο μια περιοχή της πόλης, αλλά όπως επισημαίνει οι διοργανώσεις τέτοιου τύπου δρουν βοηθητικά για τον επιχειρηματικό κόσμο, και όχι λυτρωτικά.

Η ένσταση πολλών καταστηματαρχών της Παραλίας πάντως έχει να κάνει με την ημερομηνία που διεξάγεται η Γαλάζια Νύχτα. “Στα τέλη Ιουνίου ήδη έχει ξεκινήσει η έντονη κίνηση στα καταστήματα και η χρησιμότητα της Γαλάζιας Νύχτας όσον αφορά το επαγγελματικό αποτέλεσμα δεν είναι τόσο σπουδαία”, λέει ο εκπρόσωπός τους και υπενθυμίζει το πάγιο αίτημά τους: “Η Γαλάζια Νύχτα να διοργανώνεται από το Μάιο, και η Λευκή Νύχτα να καθυστερεί ώστε να μην κόβεται στα τέλη Αυγούστου η καλοκαιρινή διάθεση”.

 

Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Ο ίδιος πάντως, όπως και δημότες οι οποίοι ζουν στην Παραλία και εκφράστηκαν μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανοίγουν την κουβέντα γύρω από την αισθητική τέτοιων διοργανώσεων ή τη χρησιμότητα του να... κάνεις φασαρία και κυκλοφοριακό χαμό για να προσελκύσεις τον κόσμο στη θάλασσα της Καλαμάτας.

“Το χρέος κάθε εξουσίας, εκτός του να υπηρετεί τους πολίτες, είναι και να τους εκπαιδεύει σε ζητήματα αισθητικής”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Α. Ζαγάκος. Και προτρέπει: “Ας επιλέξουμε ποια θέλουμε να είναι η αισθητική της πόλης μας, κι ας οργανώνουμε ανάλογες δραστηριότητες”.

Επιπρόσθετα αναρωτιέται, από τη στιγμή που κάποιες δραστηριότητες απαγορεύονται στους επαγγελματίες από το νόμο 364 μέρες το χρόνο, γιατί “να υπάρχει μια ημέρα και να το ανατρέπει αυτό, προκαλώντας προβλήματα και λανθασμένες εντυπώσεις;”.

Τονίζει επίσης ότι “το κάθε κατάστημα έχει ένα συγκεκριμένο ύφος, γι' αυτό θα πρέπει να οριοθετούνται βάσει νόμου κάποια ζητήματα, όπως για παράδειγμα αυτό της μουσικής, γιατί στην παραλιακή ζώνη δραστηριοποιούνται και πολλά ξενοδοχεία. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο αν μπορεί να λειτουργεί ένα κλαμπ ή να παίζει μουσική μια μπάντα, για να αποφεύγονται και οι αντιδικίες μεταξύ των επαγγελματιών”, λέει καταλήγοντας ο Ανδρέας Ζαγάκος.

Ν.Κ.


NEWSLETTER