Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018 10:02

Ημερίδα στην Κυπαρισσία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

Γράφτηκε από τον
Ημερίδα στην Κυπαρισσία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

 

«Πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων» είναι το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Κυπαρισσία το απόγευμα της Δευτέρας, στα πλαίσια της «Παγκόσμιας Ημέρας κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους», που ήταν χθες.

Από όλους τους συμμετέχοντες επισημάνθηκαν οι τραγικές συνέπειες αυτής της σύγχρονης μάστιγας, αλλά και η ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων - κυρίως για την πρόληψη από τις εξαρτησιογόνες ουσίες, την καταστολή των παράνομων ενεργειών που σχετίζονται με τη διακίνηση τους, και την απεξάρτηση όσων έχουν εμπλακεί στα πλοκάμια των ναρκωτικών.

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Τριφυλίας με την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕΠΕΠΨΥ) της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΚΕΘΕΑ Κύτταρο.

Εκ μέρους του Δήμου Τριφυλίας, όπου χαρακτηριστική ήταν η απουσία των αιρετών, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης που επισήμανε ότι τα ναρκωτικά είναι ένα πρόβλημα που μαστίζει την κοινωνία και για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται την συνεργασία όλων των φορέων.

Από την πλευρά του ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας Παναγιώτης Πούπουζας επισήμανε πως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα δεν αρκούν μόνο οι προσπάθειες των διωκτικών και των δικαστικών αρχών, χρειάζεται να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο οι πολίτες και οι φορείς, καθώς τα ναρκωτικά με άμεσο ή έμμεσο τρόπο μας αγγίζουν όλους. Εξέφρασε δε την χαρά του που στον προχθεσινό αγώνα δρόμου έτρεξε μαζί με παιδιά του ΚΕΘΕΑ «καθαρά από ουσίες».

Χρειάζεται πρόληψη και συνεργασία για να έχουμε αποτελέσματα, επισήμανε και ο πρόεδρος του ΚΕΠΕΠΨΥ Βαγγέλης Σιδεράς.

Την εκδήλωση συντόνισε η αστυνόμος Α' Κωνσταντίνα Χριστοπούλου. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο αστυνομικός διευθυντής Παναγιώτης Νάκης και ο διοικητής του Α.Τ. Τριφυλίας Γεώργιος Κρυοβρυσανάκης.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Ο τμηματάρχης της Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, αστυνόμος Β΄ Αναστάσιος Δεληγιάννης, επισήμανε ότι τα ναρκωτικά είναι ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα που πλήττει όλες τις ηλικίες και όλες τις τάξεις, αλλά κυρίως τη νεολαία. Αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας και την δομή των εγκληματικών ομάδων που ασχολούνται με τη διακίνηση , αλλά και στα είδη των ναρκωτικών και τις επιδράσεις που έχει η κάθε ουσία στον άνθρωπο. Γύρω από τα ναρκωτικά, είπε, υπάρχει εγκληματικότητα και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία κάθε τοξικομανής δημιουργεί 7-8 νέους χρήστες.

Οσον αφορά το Νομό Μεσσηνίας, σημείωσε ότι την τελευταία εξαετία έχουν εντοπιστεί 11.000 φυτά χασίς σε 195 καλλιέργειες, και το περασμένο έτος υπήρχαν 37 υποθέσεις όπου εντοπίστηκαν 4.001 φυτά και συνελήφθησαν 42 άτομα. από τα οποία τα 37 στα πλαίσια του αυτοφώρου.

Για τις αρχές τόνισε πως σημασία δεν έχει μόνο η καταστολή, αλλά η πρόληψη και η αντιμετώπιση - για αυτό υπογράμμισε ότι απαιτείται συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Θέλουμε τον πολίτη σύμμαχό μας, είπε.

Εκ μέρους του ΚΕΘΕΑ Κύτταρο η Ιωάννα Τσουράπα αναφέρθηκε στους αιτιολογικούς παράγοντες που οδηγούν στην εξάρτηση, στους παράγοντες που αλληλεπιδρούν, καθώς και στα στάδια της εξάρτησης. Σημείωσε πως η μέση ηλικία της πρώτης χρήσης είναι τα 16 χρόνια και συνήθως πρόκειται για κάνναβη. Σε ηλικία 20 ετών έχουμε την κύρια ουσία, και η μέση ηλικία που μπαίνουν σε πρόγραμμα απεξάρτησης είναι 34 χρονών - ηλικία η οποία έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια. Αναφέρθηκε ακόμη στην ψυχοκοινωνική παρέμβαση που γίνεται στο ΚΕΘΕΑ. Στόχος, είπε, είναι η πλήρης και σταθερή αποχή από ουσίες, ενώ υπογράμμισε τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει η οικογένεια.

Τέλος, η επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΕΠΕΠΨΥ Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη επισήμανε ότι η πρόληψη πρέπει να αρχίζει από πολύ νωρίς, για αυτό ξεκινούν από ομάδες-στόχους που είναι οι πολλοί μικροί μαθητές.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER