Σάββατο, 14 Ιουλίου 2018 09:09

Σύγχρονη γλυπτική με παγκόσμια πρωτιά στην Αρχαία Μεσσήνη (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Σύγχρονη γλυπτική με παγκόσμια πρωτιά στην Αρχαία Μεσσήνη (βίντεο)

 

Παγκόσμια πρωτιά αποτελεί η έκθεση σύγχρονων γλυπτών σε αρχαιολογικό χώρο, δήλωσε ο γλύπτης Γιώργος Χουλιαράς για τη “Μεσσάνα” στην Αρχαία Μεσσήνη: την εικαστική έκθεση τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν σήμερα Σάββατο στις 7 το απόγευμα, παρουσία και του υφυπουργού Πολιτισμού Κώστα Στρατή.

“Το εικαστικό γεγονός της χρονιάς θα γίνει στον τόπο σας” δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου -χθες Παρασκευή το μεσημέρι, στο Δημαρχείο της Μεσσήνη- ο εν λόγω καλλιτέχνης, 11 έργα του οποίου, μαζί με ισάριθμα έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, θα συνυπάρχουν με τα αρχαία μνημεία μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση, με ορειχάλκινα, σιδερένια και ανοξείδωτα γλυπτά της σύγχρονης Ελλάδας -την οποία επιμελήθηκε η ιστορικός και κριτικός τέχνης Ιρις Κρητικού-, αποτελεί την υλοποίηση ιδέας που είχε ο αρχαιολόγος καθηγητής Πέτρος Θέμελης, επικεφαλής των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη. Η διοργάνωση ανήκει στην Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών και το Ιδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου.

“Τα μνημεία δεν είναι νεκρά, ο καθένας μπορεί να τα νιώσει μέσα από τα βιώματά του στην πόλη της Αρχαίας Μεσσήνης, η οποία αποτελεί στο σύνολό της μνημείο που αναδεικνύεται στην παγκόσμια διάστασή του, μέσα από τη συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητά του” σημείωσε από την πλευρά του ο Πέτρος Θέμελης, πρόεδρος της Εταιρείας και “κατ’επιλογήν Μεσσήνιος”, όπως δήλωσε - αναφερόμενος ταυτόχρονα στη δυναμική και την ενέργεια του χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης, αλλά και στην "κοινωνικοποίηση" των μνημείων της αρχαίας πόλης μέσα από την έκθεση.

Ευχαριστίες στον Π. Θέμελη -”τον δάσκαλό μου, που κρατώ σαν φυλαχτό τα 4 χρόνια μαζί του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης”- εξέφρασε η επιμελήτρια της έκθεσης Ιρις Κρητικού, επισημαίνοντας ότι “δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση από τη σύζευξη των μνημείων” . Παρατήρησε ότι η έκθεση υλοποιείται χωρίς καμία μεγάλη χορηγία, αλλά μέσα από “μικρά δώρα φίλων”, και αναφέρθηκε κυρίως στην προσπάθεια και στη συμβολή φυσικών προσώπων στο στήσιμο της έκθεσης.

Από την πλευρά του ο Αγγελος Μορέτης, διευθυντής του Ιδρύματος Γιώργου Ζογγολόπουλου, σημείωσε -με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση- ότι “η ιστορία, η καρδιά και ο νους ευθυγραμμίστηκαν στην έκθεση αυτή, που έχει πολλούς συμβολισμούς, καθώς σύγχρονα γλυπτά πατάνε πάνω στις αρχαίες πέτρες” - για να παρατηρήσει ότι μέσα από την έκθεση “ίσως ο Γ. Ζογγολόπουλος να βρει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Δαμοφώντα”.

Η εκδήλωση των εγκαινίων θα γίνει σε δύο φάσεις -η πρώτη στις 7 και η δεύτερη στις 8, στο αρχαίο θέατρο- και θα ολοκληρωθεί με μουσικό αφιέρωμα από τη μεσσηνιακής καταγωγής σοπράνο Χριστίνα Γιαννακοπούλου που, με συνοδεία κιθάρας από τον καθηγητή στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας Αντώνη Κουφουδάκη θα αποδώσει δύο κύκλους τραγουδιών. Ο ένας περιλαμβάνει ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη από τη συλλογή “Τα ρω του έρωτα”, μελοποιημένα από τον διευθυντή του Ωδείου Στάθη Γυφτάκη, και ο δεύτερος έργα για φωνή και κιθάρα του μεγάλου Ισπανού συνθέτη Μανουέλ ντε Φάλια.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη, η αντιδήμαρχος Μεσσήνης Γεωργία Παναγοπούλου επισήμανε τη συμβολή στην πολιτιστική ανάδειξη της περιοχής του δήμου, αλλά και της Μεσσηνίας γενικότερα, του Πέτρου Θέμελη, μέσα από το έργο 32 χρόνων στην Αρχαία Μεσσήνη. Επίσης εξέφρασε ευχαριστίες προς τους συντελεστές της συγκεκριμένης έκθεσης, αλλά και προς τον Νησιώτη πρόεδρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σάκη Θεοδωρόπουλο “που είναι πάντα μαζί μας και ανοίγει δρόμους”, όπως είπε η αντιδήμαρχος. Καταλήγοντας τόνισε ότι τα τελευταία ατυχή γεγονότα -αναφερόμενη βεβαίως στην ιλαροτραγωδία με τη ματαίωση της συναυλίας της αυστριακής συμφωνικής ορχήστρας πνευστών στην Αρχαία Μεσσήνη, το περασμένο Σάββατο- “δεν θα αναστείλουν ούτε θα υποστείλουν καμία πρωτοβουλία και καμία προσπάθεια του Δήμου Μεσσήνης”.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER