Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018 10:22

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για το ελαιόλαδο στους Γαργαλιάνους

Γράφτηκε από τον
Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για το ελαιόλαδο στους Γαργαλιάνους

 

Ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης στο πάρκο των Γαργαλιάνων οι τριήμερες εκδηλώσεις «Στα μονοπάτια της ελιάς»: ένα αφιέρωμα στο ελαιόλαδο, το χρυσάφι της περιοχής.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από το Δήμο Τριφυλίας, την Κοινωφελή του Επιχείρηση και το Μορφωτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων, και τελούν υπό την αιγίδα της Πορτογαλικής Πρεσβείας και του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος του CIOFF (Διεθνές Συμβούλιο Οργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού και Παραδοσιακών Τεχνών). Εντάσσονται δε στον κύκλο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων (δύο στην Ελλάδα: στη Θεσσαλονίκη και στους Γαργαλιάνους) του Φεστιβάλ «Culturas Mediterranicas» της Πορτογαλίας.

Αναλυτική παρουσίαση των τριήμερων αυτών εκδηλώσεων θα γίνει στη διάρκεια του Πορτογαλικού Φεστιβάλ στη Λισαβόνα από 12 έως 16 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή 12 χωρών. Επίσης θα προβληθούν στις ετήσιες αναφορές του ελληνικού και του πορτογαλικού εθνικού τμήματος του CIOFF, στην περιοδική έκδοση (newsletter) του CIOFF σε 103 χώρες παγκοσμίως, αλλά και στα μέλη των εθνικών τμημάτων κάθε μιας από αυτές τις 103 χώρες.

Την εναρκτήρια εκδήλωση χαιρέτισαν η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Βασιλική Καλκαβούρα, σημειώνοντας την άρρηκτη σχέση που έχει η περιοχή με την καλλιέργεια της ελιάς και το ελαιόλαδο, και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Ανδρέας Μπουγάς. Επίσης, η εκπρόσωπος του CIOFF Κατερίνα Δρούλια, που σημείωσε ότι οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται στις προ-φεστιβαλικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ «Culturas Mediterranicas» της Πορτογαλίας στην Ελλάδα όπου θα κυριαρχεί ο πολιτισμός της Μεσογείου. Ακόμη μετέφερε το μήνυμα του Πορτογάλου πρέσβη στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσιβελας σημείωσε ότι ο Δήμος Τριφυλίας είναι ταυτισμένος με την παραγωγή λαδιού και ότι η σχέση του με την ελαιοκαλλιέργεια δεν είναι σημερινή: «Η κοινωνία αυτή εδώ και 4.000 χρόνια έχει μια συμβιωτική σχέση με την ελιά και το λάδι. Οταν είναι ένα προϊόν που σε ζει, δεν μπορείς να μην το  τιμάς, να μην το προαγάγεις, να μη το διακοινώνεις αλλά κυρίως να μην του δίνεις την προοπτική της ανάπτυξης και της ελπίδας και ότι συμβολίζει για την σημερινή κατάσταση την οικονομική ένα μεγάλο προϊόν για τον τόπο μας». Αναφέρθηκε επίσης στο ενδιαφέρον που έδειξε η Πορτογαλία - και υπογράμμισε πως «είναι μια προσπάθεια για συνεχή εξωστρέφεια και αναζήτηση καινούργιων κόσμων που παλιότερα ήταν σε μεγάλη απόσταση από το Δήμο Τριφυλίας».

Η δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, λαογράφος, τ. διευθύντρια -  επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Ερευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, πρόεδρος της «Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας – 4Ε» ήταν η κεντρική ομιλήτρια με θέμα "Πολιτισμός και οικονομική  ανάπτυξη. Η περίπτωση της ελιάς και του ελαίου". Μεταξύ άλλων σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Το λάδι σαν προϊόν και η ελιά σαν σύμβολο είναι ένα διαχρονικό στοιχείο του πολιτισμού μας. Ο πολιτισμός θα πρέπει κάποια στιγμή να αποτελέσει στοιχείο ανάπτυξης για τον τόπο, κάτι το οποίο αργήσαμε λίγο να καταλάβουμε. Γιατί θεωρήσαμε ότι ο πολιτισμός είναι κάτι για να θεραπεύει την ψυχή μας, να περνά η ώρα μας και ενδεχομένως να ντύνουμε με ένα καλό περιτύλιγμα κάποια πράγματα. Δεν είναι έτσι ακριβώς. Γιατί οι αρχαιότητες και τα βυζαντινά έχουν βρει ένα αντίκρισμα σε αυτό που αναφέρουμε γενικότερα ως ανάπτυξη, ο νεότερος όμως πολιτισμός, ο οποίος περιλαμβάνει και την υπόθεση της ελιάς, βρίσκεται ακόμη σε μια υπανάπτυκτη κατάσταση - και πρέπει να καταλάβουμε ότι αν δεν συνοδεύσουμε τα προϊόντα μας με αυτό που τους ταιριάζει, με αυτό που τους έδωσε ο παραδοσιακός πολιτισμός, θα είμαστε συνεχώς ουραγοί. Πιστεύω ότι σιγά σιγά το αντιλαμβανόμαστε, κι αυτό δείχνουν εκδηλώσεις όπως αυτή».

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν χθες με μαγειρική και ζαχαροπλαστική live από διακεκριμένους σεφ της Ακαδημίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος. Επίσης έμποροι, παραγωγοί και χορηγοί κέρασαν λαδολιχουδιές, κρασί και τσίπουρο εξαιρετικών αρωμάτων από σταφύλια της τριφυλιακής γης.

Το τριήμερο εκδηλώσεων ολοκληρώνεται σήμερα, με συναυλία από τη Μυρτώ Καμβυσίδη στην κεντρική πλατεία.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER