Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2018 14:02

Εγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση “Αρτος - Οίνος - Ελαιον”

Γράφτηκε από την

Με την προοπτική να είναι καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, ξεκίνησε χθες στο Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας και θα διαρκέσει μέχρι και μεθαύριο Κυριακή, η 7η έκθεση “Αρτος - Οίνος - Ελαιον”.

Μετέχουν 42 εκθέτες σε 54 περίπτερα, 5 σεφ, πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολιτιστικές - λαογραφικές δράσεις. Σήμερα στις 8.30 το βράδυ θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας εκτίμησε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά. Επεσήμανε πως η έκθεση αρχίζει και παίρνει παμπελοποννησιακό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να προβάλλεται η πόλη και η περιοχή μας. Ανέφερε ότι, εκτός από την έκθεση προϊόντων, η έκθεση έχει και την πολιτιστική της διάσταση, με τη Φιλαρμονική, τη δράση των πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων, με τα δρώμενα, τα κεράσματα και τους σεφ, οι οποίοι θα ετοιμάσουν συνταγές με τοπικά προϊόντα.

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αδαμόπουλος ανέφερε ότι φέτος η έκθεση “μετακόμισε” στις αρχές Αυγούστου από τα τέλη του μήνα και θα είναι παρόντες σ' αυτήν και οινοποιοί. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να την επισκεφθούν και περισσότεροι επισκέπτες, καθώς η χρονική περίοδος διενέργειάς της συμπίπτει με την κορύφωση της επισκεψιμότητας στην Καλαμάτα και την περιοχή της.

Ο διευθυντής Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Γιάννης Λιοντήρης επεσήμανε την αύξηση της συμμετοχής εκθετών, δείγμα της συμβολής της Μεσσηνίας στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.

Ο Νίκος Κισκήρας, εμπνευστής της έκθεσης, συνταξιούχος υπάλληλος του δήμου, ενημέρωσε ότι στη λαογραφική εκδήλωση της Κυριακής, γυναίκες πολιτιστικών συλλόγων θα δείξουν την ετοιμασία του αργαλειού για να υφάνουν, τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνονταν παλιά ο τραχανάς, οι χυλοπίτες και άλλα ζυμαρικά, οι πέτουλες και το κορκοφίνι (από το πρωτόγαλα που έβγαζαν οι κατσίκες, μόλις είχαν γεννήσει).

Ο εικαστικός Δημήτρης Ηλιόπουλος ενημέρωσε ότι θα παρουσιάσει την ιστορία και τις δραστηριότητες πολιτιστικών συλλόγων και την ιστορία εδεσμάτων, όπως τα λαλάγγια.

Στην έκθεση θα μαγειρέψουν οι σεφ Ντίνα Νικολάου και Δημήτρης Πυλιώτης, καθώς και οι executive σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μιχάλης Αγγελόπουλος, Μιχάλης Σουρίλας και Μαρίνος Κουμουνδούρος. Ολοι θα μετάσχουν εθελοντικά και ο κ. Αδαμόπουλος τους ευχαρίστησε για τη συνεισφορά τους. Επίσης, θα γίνει και γευστικό πάντρεμα (food pairing) ελαιολάδων και φαγητών από την ομάδα “Oliverse”, καθώς και γευσιγνωσία ελαιολάδου από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 5 Αυγούστου και οι ώρες λειτουργίας θα είναι 6 – 11 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.

- Σήμερα Παρασκευή 3 Αυγούστου: 7.30 μ.μ. μουσικό πρόγραμμα από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας (πλατεία Αναψυκτηρίου), 8.30 εγκαίνια, 9 μ.μ.  γευσιγνωσία ελαιολάδου από το Σχολείο Ελιάς & Ελαιολάδου Καλαμάτας (περίπτερο 4), 9.30 παρουσιάσεις μαγειρικής από την σεφ Ντίνα Νικολάου και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας (πλατεία Αναψυκτηρίου), 10 μ.μ. γευστικό πάντρεμα (food pairing) ελαιολάδων – φαγητών από την ομάδα “Oliverse” (χώρος σκακιού).

- Αύριο Σάββατο 4 Αυγούστου, 8.30 μ.μ. μουσικό πρόγραμμα από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας (χώρος λίμνης πάρκου), 9 μ.μ. γευσιγνωσία ελαιολάδου από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας (περίπτερο 4), 9 μ.μ. παρουσιάσεις μαγειρικής από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας (πλατεία Αναψυκτηρίου).

- Κυριακή 5 Αυγούστου: 8.30 μ.μ. κεντρική λαογραφική εκδήλωση, επίδειξη παρασκευής τοπικών εδεσμάτων και λαογραφικά δρώμενα (πατινάζ), 9 μ.μ. γευσιγνωσία ελαιολάδου από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας (περίπτερο 4).

- Καθημερινά: έκθεση της Λαογραφικής Συλλογής του Σπύρου Κατσίρα.