Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2018 07:54

Αποκαλυπτήρια πορτραίτου του Κωνσταντή Κολοκοτρώνη στα Κυβέλεια Δυτικής Μάνης

Γράφτηκε από την

 

Τα αποκαλυπτήρια του ανάγλυφου πορτρέτου του εθνομάρτυρα Κωνσταντή Κολοκοτρώνη, πατέρα του Στρατηλάτη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 Θεόδωρου Κολοκοτρώνη πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στο γραφικό χωριό Κυβέλεια της κοινότητας Μηλέας Δυτικής Μάνης.

Την εκδήλωση αλλά και όλη την προσπάθεια τοποθέτησης του πορτρέτου, οργάνωσε ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Ηρακλείου Αττικής «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» Νίκος Παρασκευόπουλος με την βοήθεια των κατοίκων του χωριού και την οικονομική στήριξη, ομογενών Αρκάδων Αυστραλίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με χορούς από το Χορευτικό Όμιλο "Λεύκιππος" και μεκεράσματα.

Ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης γεννήθηκε το 1747 και τάχθηκε υπέρ του κινήματος των Ορλωφικών, πολεμώντας τους Τούρκους σε όλη την Πελοπόννησο. Το 1780 ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης πολέμησε γενναία στη πολιορκία της Καστανίτσας όπου πληγώθηκε θανάσιμα από μια σπαθιά.

Πληγωμένο θανάσιμα και με πυρετό, ετοιμοθάνατο τον βρήκαν εφτά Μπαρδουνιώτες Τούρκοι και τον πετσόκοψαν. Πέταξαν το κεφάλι του σε μια τρύπα και το κορμί του στον γκρεμό ανάμεσα στα χωριά Άρνα και Κοτσατίνα Λακωνίας. Το σώμα του διατηρήθηκε λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, εντοπίστηκε και ενταφιάστηκε στη Μηλιά της Μάνης, στο συνοικισμό Κυβέλεια, όπου σώζεται ο τάφος του λίγα μέτρα από την πλατεία του χωριού, όπου τοποθετήθηκε το πορτρέτο του.

Η σύζυγός του Ζαμπέτα και ο μικρός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παρέμειναν στο χωριό για δυο χρόνια.