Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2018 08:12

Μεσσηνία: Παρουσιάζεται το έργο της κεραμίστριας Βούλας Γουνελά

Γράφτηκε από την

 

 

Τη δουλειά μια σημαντικής Ελληνίδας κεραμίστριας, της Βούλας Γουνελά, παρουσιάζει στο κοινό της Μεσσηνίας η Ομάδα "Κεραμέων Iχνη".

Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας η Ομάδα (οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα της στο Facebook) διοργάνωσε μια έκθεση εικαστικής κεραμικής με έργα της κεραμίστριας – εικαστικού σε δυο σημαντικά μνημεία της Μεσσηνίας: στο οχυρό συγκρότημα των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων στη Παλαιά Καρδαμύλη, που διήρκεσε μέχρι τις 20 Ιουλίου, και στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Νιόκαστρο της Πύλου, που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο 11 Αυγούστου.

Η Ομάδα "Κεραμέων Ιχνη" ανοίγει έτσι έναν νέο κύκλο δράσεων, προβάλλοντας με ατομικές εκθέσεις σύγχρονους Ελληνες κεραμίστες, καταξιωμένους εντός και εκτός Ελλάδας με σημαντικές διακρίσεις και βραβεύσεις.

Πρώτη επέλεξαν να παρουσιάσουν τη Βούλα Γουνελά. Η κεραμίστρια – εικαστικός Βούλα Γουνελά έχει μια σταθερή και σημαντική πορεία στην κεραμική τέχνη επί 45 χρόνια, με σπουδές κεραμικής και γλυπτικής στη Φαέντσα και στην Μπολόνια της Ιταλίας. Είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κεραμικής, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και ιδρυτικό μέλος της Ενωσης Καλλιτεχνών Κεραμιστών Ελλάδας. Εχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις εντός κι εκτός Ελλάδας. Εχει λάβει μέρος σε πάνω από 90 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχει πραγματοποιήσει έξι ατομικές εκθέσεις. Εχει διδάξει κεραμική σε Ελλάδα και Ισπανία. Εργα της υπάρχουν στο Διεθνές Μουσείο Κεραμικής της Φαέντσας, στην Πινακοθήκη του Ρεθύμνου, στο Μετρό της Αθήνας (επιτοίχιο στο σταθμό Δάφνη, εκτέλεση έργου Δημ. Μυταρά), στη Βιβλιοθήκη Μέσων του Κοσεσμπέργκ στο Στρασβούργο της Γαλλίας, στο Εθνικό Μουσείο του Αραντζέλοβατς της Σερβίας, στο Διεθνές Ολυμπιακό Μουσείο Γλυπτικής Κεραμικής του Δήμου Αμαρουσίου, στο Great China Museum του Jingdezhen στην Κίνα, στο Μουσείο Ι. Βορρέ και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση στο Νιόκαστρο της Πύλου διοργανώνεται μετά από πρόταση της Ομάδας στην εικαστικό και στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας δρ. Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά. Θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και λειτουργεί Τρίτη έως Κυριακή, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.