Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018 08:34

«Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες» στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον
«Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες» στην Τριφυλία

Με τον πολιτισμό που ενώνει, που μεταφέρει ήθη και έθιμα, παραδόσεις, κουλτούρες και την ιστορία κάθε χώρας, φωτίζεται η Τριφυλία τις ημέρες αυτές με το Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες».

Ο χορός και η μουσική ως μέσο έκφρασης φέρνει κοντά πολιτισμούς και παραδόσεις από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, το Περού, τη Σλοβενία, το Κιργιστάν.

Η κεντρική παράσταση της εκδήλωσης έγινε το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας που κατακλύστηκε από κόσμο, ο οποίος καταχειροκρότησε τα χορευτικά συγκροτήματα. Είχε προηγηθεί η παρέλαση και η επίσημη παρουσίασή τους με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου κάθε χώρας. Φέτος στις «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες» συμμετέχουν η Ιταλία (“La Quadriglia” Taurano), η Δημοκρατία της Κιργιζίας (“ADIS vocal-choreographic ensemble” - Bishkek), το Περού (“Elenco Artístico PERU MULTICOLOR” - Lima), η Σλοβενία (“Folklore Group Ivan Navratil” - Metlika), η Ισπανία (“Compañía Flamenca Carmen Guerrero” - Cádiz) και από την Ελλάδα συμμετέχουν ο Μορφωτικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ) και η “Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης” της Εταιρείας Πιερικών Μελετών (ΕΠΜ) Κατερίνης. Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του CIOFF και του Ελληνικού Εθνικού Τμήματός του και του International Dance Council, μέλος του οποίου είναι ο ΜΕΣΚ.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας ευχαρίστησε από την πλευρά του το σύλλογο για την προσφορά του τονίζοντας ότι και η κοινωνία μας του οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ που έχει καθιερώσει αυτό το θεσμό, αλλά και για την προσφορά του που είναι ανεκτίμητη. Επισήμανε ότι πρόκειται για ένα φεστιβάλ που είναι το μεγαλύτερο όχι στην Τριφυλία αλλά σε όλη την Πελοπόννησο, συμπληρώνοντας πως οι «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες» δεν πρόκειται να σβήσουν και θα φωτίζουν τον ουρανό με τη στήριξη του δήμου.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΜΕΣΚ Σόνια Τουρκολία επισήμανε: «Ο πολιτισμός μας κάνει όλους μετανάστες. Μας παίρνει μακριά από τα σπίτια μας, και το σπουδαιότερο, μας βρίσκει σπίτια παντού, γιατί η ψυχή του πολιτισμού είναι φαρδιά και χωρούν όλοι οι λαοί μέσα του. Βεβαίως όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, αλλά δεν έχουμε τον ίδιο ορίζοντα. Ο πολιτισμός και η παράδοση, όμως, κάθονται μαζί πάνω στο δέντρο της ζωής και δεν φοβούνται μην σπάσει το κλαδί γιατί η εμπιστοσύνη τους δεν βρίσκεται στο κλαδί αλλά στα φτερά τους. Οι πόλεμοι και οι μαζικές καταστροφές είναι ο καρκίνος της περηφάνιας τους. Το Διεθνές Φεστιβάλ που συνδιοργανώνουμε κάθε χρόνο με το Δήμο Τριφυλίας είναι μια πολύ καλή σειρήνα συναγερμού για τους σύγχρονους εφιάλτες που βρίσκονται δίπλα μας. Σκοπός της διοργάνωσης του φεστιβάλ Kyparissia Sunshine International Folklore Festival είναι η προαγωγή υψηλών αξιών, όπως η συναδέλφωση των λαών, η ενδυνάμωση της φιλίας, της ειρήνης, η εξάλειψη των διακρίσεων, του ρατσισμού και του φανατισμού, αλλά και η συνεργασία των λαών για την επίλυση κοινών προβλημάτων με κοινές δράσεις, όπως η διάδοση των παραδόσεων, των ηθών και εθίμων κάθε χώρας. Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα περιμένετε και το επόμενο φεστιβάλ του 2019, με τη λαχτάρα της ψυχής γερμένη στο παράθυρο της προσμονής. Υπάρχουν δύο τρόποι για να λάμπεις: Είτε ν’ αντανακλάς το φως είτε να το δημιουργείς, προσπαθούμε για το δεύτερο».

Να σημειώσουμε ότι την Παρασκευή παράσταση δόθηκε στους Γαργαλιάνους, χθες το βράδυ στο Κοπανάκι και σήμερα το βράδυ θα δοθεί στα Φιλιατρά. Συνδιοργανώνεται από το Δήμο Τριφυλίας και την Κοινωφελή του Επιχείρηση, την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Πελοποννήσου και τον ΜΕΣΚ.

 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER