Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018 07:54

«Η δημοκρατία και τα βιβλία» το Σεπτέμβριο στην Costa Navarino

Γράφτηκε από την
«Η δημοκρατία και τα βιβλία» το Σεπτέμβριο στην Costa Navarino

 

Ενα τριήμερο αφιερωμένο στη δημοκρατία φιλοξενείται για 4η συνεχόμενη χρονιά φέτος το Σεπτέμβριο στην Costa Navarino.

Το "Democracy and Books Weekend" θα λάβει χώρα στις 14-16 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με το "Athens Democracy Forum" των New York Times και με κεντρικό θέμα το πώς μπορεί η δημοκρατία να επηρεαστεί από τα βιβλία.

Αφορμή για το περιεχόμενο της συγκεκριμένης διοργάνωσης αποτελεί η επιλογή της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018, από την UNESCO.

Στο τριήμερο αυτό, που φέτος είναι εμπλουτισμένο με ακόμα περισσότερους διακεκριμένους ομιλητές και δράσεις, θα συμμετέχουν επιφανείς ακαδημαϊκοί, συγγραφείς και άνθρωποι του χώρου των εκδόσεων. Για παράδειγμα, ο γνωστός λογοτέχνης και φιλόσοφος Pascal Bruckner, o συγγραφέας - περιβαλλοντολόγος και πρώην ευρωβουλευτής Stanley Johnson και η group editor in chief του εκδοτικού οίκου Bloomsbury, Alexandra Pringle. Στους ομιλητές που επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους προστίθενται επίσης ο πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Daniel Ziblatt και ο συγγραφέας και ιδρυτής του Ινστιτούτου Nexus, Rob Riemen.

Την κεντρική συζήτηση θα συντονίσει η Pamela Paul, αρχισυντάκτρια του The New York Times Book Review, ενώ την εκδήλωση θα προλογίσει ο Mark Thompson, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της The New York Times Company. Από τους New York Times συμμετέχουν ακόμη ο διακεκριμένος με βραβείο Pulitzer δημοσιογράφος και συγγραφέας Serge Schmemann, καθώς επίσης ο συγγραφέας και αρθρογράφος Roger Cohen.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Στις πολυάριθμες συζητήσεις με το κοινό, στις παρουσιάσεις βιβλίων αλλά και στις θεματικές ομιλίες του τριημέρου, οι ομιλητές θα προσπαθήσουν να ρίξουν φως στη σχέση δημοκρατίας και βιβλίου – και πιο συγκεκριμένα στη διαχρονική συμβολή των βιβλίων στην πολιτική αλλαγή και στην κοινωνική ευαισθητοποίηση.

Η κεντρική εκδήλωση περιλαμβάνει:

•Εισαγωγή από τον Mark Thompson

•Ο Roger Cohen συνομιλεί με τον Pascal Bruckner για τη δημοκρατία, με αναφορές στο τελευταίο έργο του συγγραφέα.

•Ο Daniel Ziblatt και ο Rob Riemen συζητούν για τη δημοκρατία με την Pamela Paul, με αφορμή τα βιβλία τους: ''How Democracies Die'' (Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες) και ''To Fight Against This Age: On Fascism and Humanism''.

•Ο Serge Schmemann συντονίζει τη συζήτηση μεταξύ των Stanley Johnson, Alexandra Pringle, Pamela Paul με θέμα το πώς οι συγγραφείς και τα βιβλία μπορούν να ασκήσουν επιρροή και να λειτουργήσουν ως καταλύτες της δημοκρατίας.

•Συζήτηση με το κοινό.

Η κεντρική εκδήλωση πλαισιώνεται όμως και από διάφορες παράλληλες δράσεις, όπως οι εξής:

•Η Alexandra Pringle παρουσιάζει τη σκοπιά του εκδότη, σε μια συζήτηση για το πώς ένα βιβλίο μπορεί να πετύχει και ποια είναι η πορεία του από το χειρόγραφο έως το βιβλιοπωλείο.

•Ο Pascal Bruckner διαβάζει αποσπάσματα από το πρόσφατο έργο του «Un racisme imaginaire: La querelle de l’islamophobie et culpabilite» (Ενας κατά φαντασίαν ρατσισμός: η διαμάχη της ισλαμοφοβίας και της ενοχής).

•Φιλοσοφικός Περίπατος με θέμα τους αρχαίους Ελληνες φιλόσοφους και τη δημοκρατία.

•Ξενάγηση στην έκθεση «Ζωγραφιές ανάμεσα στις σελίδες» η οποία παρουσιάζει το εικονογραφικό έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

•Μάθημα παραδοσιακής μεσσηνιακής κουζίνας και γευσιγνωσία ελαιόλαδου.

"ATHENS DEMOCRACY FORUM" ΤΩΝ NEW YORK TIMES

Το τριήμερο «Democracy & Books Weekend» στην Costa Navarino διοργανώνεται στο πλαίσιο του The New York Times «Athens Democracy Forum», που θα πραγματοποιηθεί 16-18 Σεπτεμβρίου για 6η συνεχόμενη χρονιά, με θέμα «Η δημοκρατία κινδυνεύει: Λύσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει».

Τι είναι όμως αυτό το φόρουμ της Αθήνας για τη δημοκρατία;

Το καθιέρωσαν πριν από 6 χρόνια οι New York Times, υπό την αιγίδα του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τη Δημοκρατία. Με την υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, έχει γίνει η κύρια παγκόσμια εκδήλωση της Διεθνούς Ημέρας για τη Δημοκρατία, η οποία πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο στη Στοά του Αττάλου στην Αρχαία Αγορά, καθώς και σε άλλα σημεία της Αθήνας.

Στο χώρο δηλαδή όπου φυτεύτηκαν οι σπόροι της δημοκρατίας πριν από 2.500 χρόνια, μέσα από το «Athens Democracy Forum» τίθεται υπό συζήτηση η κατάσταση των φιλελεύθερων δημοκρατιών και οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα ανά τον κόσμο.

Η περσινή εκδήλωση στην Αθήνα συγκέντρωσε πάνω από 300 αντιπροσώπους από 23 χώρες. Φέτος θα συμμετέχουν και πάλι πολιτικοί ηγέτες, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και άλλοι ειδικοί που καλούνται να απαντήσουν σε καίρια ζητήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.athensdemocracyforum.com/   


NEWSLETTER