Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018 07:52

Βαλκανικό ξεφάντωμα με χάλκινα της Σερβίας στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

 

Ενα τριήμερο με «Μουσικούς περίπατους σε άλλους πολιτισμούς» προτείνει από σήμερα Πέμπτη 30 Αυγούστου έως και το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου το καφέ-εστιατόριο «Mylo» στην Καλαμάτα, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς»: Στον πεζόδρομο του «Mylo» μεταξύ Rex και παλαιού Δημαρχείου, θα αντηχήσουν τα χάλκινα της σέρβικης μουσικής ομάδας «Stojan krstic», δίνοντάς μας μια γεύση σπό το διάσημο Φεστιβάλ της Γκούτσα, το επονομαζόμενο και... Γούντστοκ των Βαλκανίων!

Ο ίδιος ο Μάιλς Ντέιβις, όταν είχε απισκεφτεί την Γκούτσα, είχε δηλώσει ότι δεν μπορούσε να φανταστεί πώς μπορεί κάποιος να παίξει έτσι με μια τρομπέτα. Στο φεστιβάλ στης σερβικής πόλης -το οποίο φέτος το καλοκαίρι συμπλήρωσε μάλιστα 50 χρόνια και το γιόρτασε με ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων- εμφανίζονται πληθωρικές μπάντες άνω των 10 ατόμων με όλων των ειδών τα χάλκινα (τρομπέτες, τρομπόνια, τούμπες, σαξόφωνα και κλαρίνα), που συνοδευόμενα από τον ρυθμό των ταμπούρλων και των τυμπάνων παίζουν ασταμάτητα παραδοσιακά σερβικά τραγούδια, ενώ πλήθος κόσμου διασκεδάζει χορεύοντας και πίνοντας στους δρόμους, σε 24ωρη βάση. Αναπόσπαστα κομμάτια στο μενού τους αποτελούν φυσικά τα τραγούδια του Γκόραν Μπρέγκοβιτς και του Μπόμπαν Μάρκοβιτς.

Φέτος τον Αύγουστο λοιπόν, στο 50ό Φεστιβάλ της Γκούτσα, η Ομάδα «Stojan krstic» που αποτελείται από 9 μουσικούς έλαβε το Α’ βραβείο στα χάλκινα! Το ρεπερτόριό της, που θα το απολαύσουμε αυτές τις μέρες και στην Καλαμάτα, περιλαμβάνει αγαπημένα τραγούδια του Μπρέγκοβιτς και του Μάρκοβιτς, αλλά και παραδοσιακές μελωδίες των σέρβικων τρομπονιών, που συχνά κατά την εκτέλεσή τους δίνουν τη θέση τους σε έναν αυτοσχέδιο τζαζ ήχο... προσφέροντας μια ανεπανάληπτη εμπειρία στους επισκέπτες. Ακόμη και ο πιο απαιτητικός ακροατής είναι αδύνατον να μην παρασυρθεί από την ατμόσφαιρα που δημιουργεί η μπάντα, η οποία παραπέμπει ξεκάθαρα στις ταινίες του Κουστουρίτσα «Underground», «Ο καιρός των τσιγγάνων», «Μαύρος γάτος, άσπρη γάτα»...