Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 09:49

Τελευταία παράσταση απόψε για “Το τάβλι” στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

 

 

Την τελευταία παράσταση με “Το τάβλι” του Δημήτρη Κεχαΐδη δίνει σήμερα το βράδυ, στις 9, το ΔΗΠΕΘΕΚ, στο προαύλιο της Κεντρικής Σκηνής, ολοκληρώνοντας μια περιοδεία - πρωτόγνωρη εμπειρία στα χωριά της Μεσσηνίας.

Για τη μοναδική αυτή εμπειρία που έζησαν, μίλησαν χθες, συγκινημένοι οι ηθοποιοί της παράστασης Φίλιππος Σοφιανός και Πέρης Μιχαηλίδης. Τόνισαν ότι η καρδιά του πολιτισμού χτυπάει στα χωριά και προέτρεψαν το ΔΗΠΕΘΕΚ να βάλει στους στόχους του την παρακαταθήκη που άνοιξαν.

“Αυτό το ταξίδι στη Μεσσηνιακή επαρχία μας έδωσε πολύτιμο υλικό που βαθιά με συγκίνησε”, επεσήμανε ο Φ. Σοφιανός και σημείωσε πως “οι άνθρωποι στα χωριά στάθηκαν απέναντι στο θέατρο με τέτοιον τρόπο που δεν έχουν σταθεί ούτε καθηγητές Πανεπιστημίου”.

Αναφερόμενος στα κλειστά σχολεία, στην εγκατάλειψη και την ερήμωση της επαρχίας, μίλησε για μια περιοδεία - ανθρωπογεωγραφία βαθιάς διείσδυσης και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν, γι’ αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία που έζησε χάρις στο ΔΗΠΕΘΕΚ.

Ο Πέρης Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι έζησαν το όραμα, όπως το είχε σχεδιάσει και φανταστεί η Μελίνα Μερκούρη κι εκτίμησε πως”κάναμε κοινωνική αξιολόγηση σε μια Ελλάδα που δε γνωρίζαμε”.

Αφού ευχαρίστησε ονομαστικά όλους τους τεχνικούς που στήριξαν αυτή την περιοδεία, παρατήρησε ότι “υπήρξαν λουτροπόλεις, όπως η Φοινικούντα, όπου πολιτισμός δε χτυπάει καθόλου, ενώ τα χωριά  του Ταϋγέτου και άλλα μας αγκάλιασαν” κι έκανε λόγο για συγκινητικές στιγμές.

Αποκάλυψε πως “τέτοια εμπειρία δεν την έχω ζήσει ούτε στο Εθνικό Θέατρο”και προέτρεψε “το ΔΗΠΕΘΕΚ να βάλει στους στόχους του την παρακαταθήκη που ανοίξαμε: Το θέατρο να έρθει σ’ επαφή με τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη”.

Τέλος, ανέφερε ότι “η Καλαμάτα έχει ανάγκη από ένα θίασο αμιγώς επαγγελματιών ηθοποιών” κια τόνισε πως “τα χωριά μας έδειξαν ότι η καρδιά ακόμα υπάρχει”.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ευχαρίστησε το Φ. Σοφιανό για τη συνεργασία και τον παρακάλεσε μα υπάρχει και στο μέλλον. Παρατήρησε ότι είναι γνωστή η αγάπη του στο ΔΗΠΕΘΕΚ και αναγνωρίζεται η προσφορά του, ενω ευχαρίστησε και τον Π. και τον Π. Μιχαηλίδη για την προσφορά του.

Η πρόεδρος της “Φάρις” Αναστασία Μπελογιάννη μίλησε για “μοναδική εμπειρία να πηγαίνουμε χωριό - χωριό” κι επεσήμανε πως “ήταν ένα όμορφο άνοιγμα στις φτωχογειτονιές, στα χωριά μας, να δουν σπουδαίους ηθοποιούς”. Τέλος, ευχαρίστησε το Φ. Σοφιανό και τον π. Μιχαηλίδη για τη χαρά που έδωσαν στον κόσμο.