Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018 17:50

Συρτάκι για τον Ζορμπά την Παρασκευή στη Στούπα

Γράφτηκε από την
Συρτάκι για τον Ζορμπά την Παρασκευή στη Στούπα

«Το ώπα της ψυχής μας» θ' ανοίξει αυτή την Παρασκευή από τις 5.50 μ.μ. το 2ο ετήσιο φεστιβάλ «Καζαντζάκης και Ζορμπάς στη Στούπα 100+1 χρόνια μετά», που διοργανώνει το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & Φύση «Ναρτούρα».

Οι διοργανωτές απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα σε όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει στο δρώμενο, ώστε «όλοι να γίνουμε μια μεγάλη αγκαλιά» και όλη η Στούπα να χορέψει και φέτος στο ρυθμό του Ζορμπά.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της έκτακτης ραδιοφωνικής εκπομπής-αφιέρωμα από την ΕΡΤ Καλαμάτας, με τους δημοσιογράφους Μαρία Τομαρά και Βαγγέλη Ποτέα. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής θα ακουστεί ο «Ζορμπάς» του Μ. Θεοδωράκη, και τότε, όλοι όσοι βρίσκονται εκείνη τη στιγμή στη Στούπα -στο δρόμο, στην παραλία, στα μπαλκόνια, παντού- καλούναι να χορέψουν συρτάκι. Αυτό θα βιντεοσκοπηθεί με εναέριες κάμερες (drone) και με κάμερες που θα έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία στην περιοχή. Ο παλμός θα δίνεται από γιγαντιαία ηχεία.

Στόχος των διοργανωτών, όπως αναφέρουν οι ίδιοι στη σχετική ανακοίνωση, «είναι να καταφέρουμε να μεταδώσουμε αυτό το “ώπαα” της ψυχής μας! Το “ώπαα” της αδελφοσύνης μεταξύ των λαών και της σύμπνοιας! Το “ώπαα” ως τάση ηθικής ανύψωσης! Αυτό το “ώπαα” του Ζορμπά, που σβήνει -έστω και στιγμιαία- και μετουσιώνει την κάθε πίκρα σε χαρά! Το “ώπαα” που θα εμφυσήσει μέσα μας -ως υπενθύμιση- αυτά που ο Καζαντζάκης πάντα πρέσβευε μέχρι το τέλος της ζωής του. Της ελευθερίας του πνεύματος. Της απελευθέρωσης από όλα όσα μας κρατάνε δέσμιους και μας καθηλώνουν σε μια γενικότερη τάση απαξίωσης των πάντων, που τείνει να γίνει τρόπος ζωής μας! Μόνο που εμείς θέλουμε να ελπίζουμε και θα θέτουμε συνεχώς μέσα από την Τέχνη τις βάσεις για να το μπορούμε κιόλας!».


NEWSLETTER