Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018 10:23

Εγγραφές στα εργαστήρια του Κέντρου Νέων Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Το Κέντρο Νέων Καλαμάτας ανοίγει και φέτος τις πόρτες του για 11η εκπαιδευτική περίοδο, με νέα ενδιαφέροντα εργαστήρια, μα και αρκετά παλιά κι αγαπημένα.

Η ομάδα των εθελοντών του Κέντρου δηλώνει ανανεωμένη, προετοιμασμένη και παρούσα για να κατατοπίσει όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και να λύσει οποιαδήποτε απορία τους, «σε μία προσπάθεια συγκέντρωσης και συσπείρωσης της κοινότητας, ανταλλαγής απόψεων, προτάσεων και ιδεών, και, φυσικά, γνωριμίας με το μεγαλείο του εθελοντισμού» όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. 

Οι εγγραφές στο Κέντρο Νέων (πλατεία Οθωνος 10, Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, 1ος όροφος) θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα - και συγκεκριμένα  από Δευτέρα 24 έως και Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, τις ώρες 6 το απόγευμα με 10 το βράδυ.

Για πρώτη φορά όμως φέτος μπορούν να γίνουν και ηλεκτρονικές εγγραφές, στην ιστοσελίδα www.kentroneon.wordpress.com ή στη σελίδα του Κέντρου στο Facebook: Kentro Neon Kalamatas, όπου παράλληλα μπορεί κανείς να ενημερώνεται για τις δράσεις του Κέντρου Νέων.

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Μερικά από τα εργαστήρια για την προσεχή χρονιά είναι τα εξής:

Yoga. Tai chi. Kick Boxing. Αυτοάμυνα γυναικών. Παραδοσιακοί χοροί (αρχαρίων / προχωρημένων). Salsa (αρχαρίων / προχωρημένων). Ρωσικά (αρχαρίων / προχωρημένων). Αγγλικά (αρχαρίων). Λετονικά.  Περσικά μέσα από την ποίηση του Ρουμί. Ιταλικά (αρχαρίων). Ελληνικά για ξένους (αρχαρίων / προχωρημένων). Νοηματική Γλώσσα (αρχαρίων / προχωρημένων). Συζήτηση στα Αγγλικά. Πορτογαλικά. Γαλλικά (αρχαρίων / προχωρημένων). Αρμένικα. Σερβικά. Ολλανδικά. Τουρκικά. Παιχνίδι και μελέτη στα Αγγλικά. Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας. Decoupage (προχωρημένων). Ζωγραφική. Γλυπτική. Αγιογραφία. Βελονάκι. Θέατρο σκιών. Κλασική κιθάρα. Ukulele. Bartending κ.ά.

ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ

Οπως κάθε χρόνο, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν με σειρά προτίμησης έως 4 εργαστήρια, ωστόσο θα παρακολουθήσουν τελικά έως 2.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα υπάρξει η δυνατότητα συμμετοχής σε περισσότερα από 2 εργαστήρια εάν και εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις.

Πάντα ακολουθείται σειρά προτεραιότητας με βάση την ημέρα και ώρας εγγραφής, ως προς τη συμμετοχή στα εργαστήρια.

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται από εθελοντές και προσφέρονται δωρεάν στους συμμετέχοντες. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 10 ευρώ (5 για ανέργους) ανά εργαστήριο, για όλο το τετράμηνο - και το ποσό καταβάλλεται μόνο όταν κάποιος επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο κάθε εργαστήριο.

Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των πάγιων εξόδων του κτηρίου (ενοίκιο, λογαριασμοί, πρώτες ύλες).

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Οπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση της ομάδας εθελοντών του Κεντρου:

«Το Κέντρο Νέων Καλαμάτας είναι μια εθελοντική δομή, ένας ανοικτός κοινωνικός χώρος που στοχεύει να προσφέρει ευκαιρίες μάθησης αλλά και πολιτισμικής και κοινωνικής ενδυνάμωσης, χωρίς τη διαμεσολάβηση της οικονομικής συναλλαγής.

Είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν έχει λάβει απολύτως καμία χρηματοδότηση από τοπικούς, εθνικούς ή ευρωπαϊκούς φορείς. Προς το παρόν, και μέχρι να μπορέσει να γίνει μια ανεξάρτητη οικονομικά δομή, το στηρίζουν τα μέλη του, ο οργανισμός Κ.Α.ΝΕ., φίλοι του ΚΝΚ και μικρές αυτοχρηματοδοτούμενες δραστηριότητες. Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του οργανισμού νεολαίας Κ.Α.ΝΕ., ωστόσο πλέον είναι μια αυτοδιοικούμενη εθελοντική δομή.

Η διαχείρισή του γίνεται από την συνέλευση των εθελοντών του, οι οποίοι αποφασίζουν για την εξέλιξη του. Ως μια ανοικτή δομή, υποδέχεται με χαρά νέα μέλη στην ομάδα διαχείρισης.

Τα μοναδικά έξοδα του ΚΝΚ είναι το ενοίκιο του χώρου που στεγάζεται, οι επιδιορθώσεις και οι βελτιώσεις του χώρου και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ-θέρμανσης. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια ώστε το ΚΝΚ να στεγαστεί σε κάποιο κτήριο του Δήμου Καλαμάτας ώστε να μπορεί να είναι βιώσιμο και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε βάθος χρόνου.

Στα 7 χρόνια παρουσίας του έχει προσφέρει ευκαιρίες μάθησης δωρεάν, σε πάνω από 4.500 άτομα. Παράλληλα έχει διοργανώσει δεκάδες εξωτερικές εκδηλώσεις πολιτιστικού και κοινωνικού σκοπού, ενώ έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλους τους ενεργούς φορείς της πόλης μας.

Ενας παράλληλος στόχος του ΚΝΚ είναι η αναγνώριση του τομέα της νεολαίας στην Ελλάδα, η οποία είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει καμία απολύτως στρατηγική για τη νεολαία (δεν έχει οργανωμένο δίκτυο Κέντρων Νεότητας, Κέντρων Πληροφόρησης Νέων, Πολυδύναμα Κέντρα, δομές ενεργοποίησης της νεολαίας, δεν έχει αναγνωρίσει το επάγγελμα του διοργανωτή κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους – youth worker) και δεν προσφέρει οργανωμένες ευκαιρίες ενεργούς απασχόλησης στους νέους πολίτες της κατά τον ελεύθερο χρόνο τους».