Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 08:28

Το πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας για τη νέα θεατρική χρονιά (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Το πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας για τη νέα θεατρική χρονιά (βίντεο)

 

Τις 3 παραγωγές και τις άλλες δράσεις του ΔΗΠΕΘΕΚ για τη νέα θεατρική χρονιά, παρουσίασε χθες ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Γιάννης Μαργαρίτης.

Οπως ενημέρωσε, το πρώτο έργο που θα ανέβει είναι “Ο Γυάλινος Κόσμος” του Τένεσι Ουίλιαμς.

Εργο γνωστό, δοκιμασμένο με μεγάλη επιτυχία όπου και αν έχει ανέβει”, παρατήρησε ο κ. Μαργαρίτης και ανέφερε πως “αγκαλιάζει, συγκινεί το ευρύ κοινό”.

Το δεύτερο, είναι η παιδική παράσταση με το “Μαργαριτάρι του κόσμου”. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής επεσήμανε ότι “είναι ένα παραμύθι που προτρέπει τα παιδιά σε αρχές και αξίες, που η κοινωνία των μεγάλων έχει ανάγκη” και διευκρίνισε πως δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το παιδικό θέατρο, γιατί τα παιδιά είναι οι θεατρόφιλοι του αύριο.

Η τρίτη παραγωγή είναι τα “Εμφύλια Επη” του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου. Ενημέρωσε ότι αναφέρεται στους Νίκο Ζαχαριάδη, Οδυσσέα Ανδρούτσο, Δημήτρη Παλαιολόγο και Αλκιβιάδη, “4 αμφιλεγόμενες προσωπικότητες που έχουν εμπλακεί σε εμφύλιους πολέμους και έχουν κατηγορηθεί για προδότες”.

Γι’ αυτό το έργο είπε ότι έχει γίνει πρόταση να μετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και σε φεστιβάλ του εξωτερικού, όπως στην Κονστάντζα της Ρουμανίας και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού στη Νίκαια της Γαλλίας. Πληροφόρησε πως το ΔΗΠΕΘΕΚ θα επιδιώξει μ’ αυτό το έργο να κάνει συμπαραγωγή με άλλα θέατρα και άλλα φεστιβάλ.

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ενημερώνοντας για τις άλλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει το ΔΗΠΕΘΕΚ, αναφέρθηκε στις αναγνώσεις θεατρικών έργων, που θα γίνουν το Φεβρουάριο κάθε Σαββατοκύριακο. Διευκρίνισε ότι παράλληλα οι ηθοποιοί θα ερμηνεύουν τους ρόλους, θα δείχνουν πως παράγονται οι ήχοι. Θα είναι κάτι σαν ραδιοφωνικό θέατρο που οι ακροατές θα το βλέπουν μπροστά τους.

Η πρώτη εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στη Χρύσα Σπηλιώτη, που έχασε τη ζωή της στην τραγωδία στο Μάτι. Τα άλλα Σαββατοκύριακα θα είναι αφιερωμένα στη Λούλα Αναγνωστάκη και στο Γιάννη Μαυριτσάκη.

Από το Νοέμβριο και μετά κάθε μήνας θα είναι αφιερωμένος σε ένα μεγάλο ποιητή. “Θα δημιουργούμε εκπλήξεις στους πολίτες της Καλαμάτας σε σημεία της πόλης, με πνεύμα ακτιβισμού”, εξήγησε ο κ. Μαργαρίτης κι έκανε λόγο για ποιητικό ακτιβισμό.

Αφού ανέφερε “ότι στόχος μας είναι να πλησιάσουμε κατοίκους που για κάποιους λόγους δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο θέατρο”, ενημέρωσε πως θα γίνουν εξορμήσεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, σε άλλα νοσοκομεία και στα ΚΑΠΗ.

Κλείνοντας παρατήρησε πως επιδίωξή του είναι “το θέατρο να γίνει ενεργό κομμάτι της πόλης. Θέλουμε το θέατρο να γεμίσει από κόσμο και το θέατρο να έρθει κοντά στους πολίτες και να αποτελέσει πρεσβευτή της πόλης”.

Οι ηθοποιοί που θα παίξουν στις παραστάσεις αυτές είναι οι Καλαματιανοί Αρις Τσαμπαλίκας, Γιώργος Τσαπόγας, Εύη Γιαννακοπούλου, Ελένη Χρηστίδου, Αγγελος Μαρίνης και οι Χρυσάνθη Δούζη, Σοφία Κουλέρα και Γιάννης Μάνθος.

Η πρόεδρος της Φάρις Αναστασία Μπελογιάννη ευχήθηκε στον κ. Μαργαρίτη καλή συνεργασία και καλή επιτυχία στις παραγωγές και στις δράσεις του ΔΗΠΕΘΕΚ. Είπε ότι “έχουμε εξασφαλίσει τα χρήματα μέσω της προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Πελοποννήσου” και δήλωσε πως “θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε  από το υπουργείο μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τα 35.000 ευρώ”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER