Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018 19:33

Οι «Δρόμοι της Ελιάς» παρουσιάζουν «Το καραβάνι που χόρευε»

Γράφτηκε από την
Οι «Δρόμοι της Ελιάς» παρουσιάζουν «Το καραβάνι που χόρευε»

Το βιβλίο του Γιώργου Πετσωτά «Το καραβάνι που χόρευε» παρουσιάζει ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» μεθαύριο Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου και  ώρα 7 μ.μ., στο εστιατόριο «Mylo» (Αριστομένους 26, Καλαμάτα, στο ισόγειο του ξενοδοχείου «Rex»).

Για το «Το καραβάνι που χόρευε» θα μιλήσουν, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, τ. πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδόπουλος-Τετράδης, ο  δημοσιογράφος Θανάσης Παντές και ο συγγραφέας Γιώργος Πετσωτάς.

Tο βιβλίο μιλά για το Καραβάνι των «Δρόμων της Ελιάς» που με ορμητήριο τη Μεσσηνία και την Πύλο ταξίδεψε σε τόπους μακρινούς, κομίζοντας ελαία και πολιτισμό. Ανεξίτηλα γράφτηκαν οι εικόνες αυτής της δύσκολης προσπάθειας στις μνήμες των συμμετεχόντων που έγιναν ταξιδευτές και κοινωνοί μιας πρωτοβουλίας με διεθνή απήχηση.

Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γιβραλτάρ, Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Σικελία, Τουρκία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Σιβηρία, Μόσχα, Ουκρανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα. Ανθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, επαγγέλματος και κοινωνικής θέσης συνταξίδεψαν σε όλα αυτά τα μέρη, για να ζήσουν την περιπέτεια και τα μακρινά ταξίδια κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Με μοτοσικλέτες, τζιπ, λεωφορείο και φορτηγό.
Κάτω από τη σημαία της Ελλάδας, της Μεσογείου, της UNESCO και της Ελιάς, το Καραβάνι των «Δρόμων της Ελιάς» χόρεψε σε όλους αυτούς τους τόπους τη χαρά της ζωής, του διαλόγου και της περιπέτειας, αλλά και της αναπάντεχης θλίψης. Ο καθένας που έζησε αυτή την απίστευτη εμπειρία μπορεί να πει με σιγουριά πως είναι ωραία η πατρίδα του καθένα, η ζωή και ο πολιτισμός της ελιάς και της Μεσογείου. Ας είναι ευγνώμονες οι οδοιπόροι που τους χάρισε η ζωή, γενναιόδωρα, αυτό το ταξίδι ζωής.

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Γιώργος Πετσωτάς γεννήθηκε το 1953. Σπούδασε στο Παρίσι (1977-1984) στο Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στη Σορβόννη και την Ναντέρ (Licence 1981, Maitrise 1983). Παράλληλα, έκανε σπουδές Συγκριτικής Προϊστορίας και Εθνολογίας στη Ναντέρ. Εργάζεται στο υπουργείο Εξωτερικών από το 1985. Στο εξωτερικό υπηρέτησε στις ελληνικές διπλωματικές αρχές: Πρεσβεία Πράγας, Πρεσβεία Βατικανού (Ρώμη), Γενικό Προξενείο Κωστάντζας, Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην UNESCO (Παρίσι), Γενικό Προξενείο Σμύρνης, Πρεσβεία Κιέβου και Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Βρυξέλλες). Σήμερα υπηρετεί στην Αθήνα.


NEWSLETTER