Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2018 17:14

Παιδικό εργαστήριο ευαισθητοποίησης για την πολυγλωσσία

Γράφτηκε από την

Παιδικό εργαστήριο ευαισθητοποίησης για την πολυγλωσσία διοργανώνει αύριο Κυριακή (6-7.30 μ.μ.) η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας.

Πρόκειται για μια δράση με δωρεάν συμμετοχή, σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς γαλλικής γλώσσας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαρία-Ελένη Δημάκου, Ουρανία Σκλήκα, Sylvie Dufresne, και με τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών "Christaki Informal Education Centre and Foreign Language School - Μαρία Χριστάκη", "Saint-Exupéry - Ευρυδίκη Εξαρχάκου" και "Γαλλικά Κάλλια Ταβουλάρη".

Το εργαστήριο πραγματοποιείται με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (European Day of Languages), που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις  26 Σεπτεμβρίου με απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στόχο έχει την προώθηση της εκμάθησης ξένων γλωσσών, εάν είναι δυνατόν περισσότερων της μίας, τη διατήρηση και η καλλιέργεια του γλωσσικού πλούτου της Ευρώπης, την εκμάθηση και άλλων γλωσσών εκτός των ευρύτερα γνωστών, και τη συμπερίληψη και λιγότερο ομιλούμενων γλωσσών στις γλώσσες που μαθαίνουν οι μαθητές.

Η εκδήλωση που γίνεται απευθύνεται σε μαθητές από Ε’ Δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου και θα πραγματοποιηθεί στο παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης. Περιλαμβάνει προβολή βίντεο με θέμα την πολυγλωσσία και παιγνιώδεις δραστηριότητες.

Για περισσότερες πληροφορίες και κράτηση θέσης (απαραίτητη) οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς μπορούν να επικοινωνήσουν στο 27210 96818 ή στο email: mail@vivlkkal.mes.sch.gr.

 

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Ξεκινά τη Δευτέρα η Λέσχη Ανάγνωσης που θα λειτουργήσουν φέτος η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας και η Ενωση Μεσσηνίων Συγγραφέων. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα, παράλληλα με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την παρουσίαση των σταθμών του νεοελληνικού μυθιστορήματος.

Κοινός στόχος των διοργανωτών είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της φιλαναγνωσίας.

Η πρώτη συνάντηση θα γίνει αυτή τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου στις 7 μ.μ., στο αναγνωστήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης στον 4ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας.

Τα βιβλία που έχουν οριστεί για την πρώτη ανάγνωση είναι “Η Πάπισσα Ιωάννα” του Εμμανουήλ Ροΐδη και η “Νανά” του Εμίλ Ζολά. Η επιλογή τους προέκυψε μέσα από συζήτηση κατά την εκδήλωση "Μιλάμε για το νεοελληνικό μυθιστόρημα" που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου. 

Η Λέσχη Ανάγνωσης είναι ανοιχτή σε όλους όσοι αγαπούν το βιβλίο και δεν περιορίζεται στα μέλη της ΕΜΣ ή της ΔΚΒ Καλαμάτας.

Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στο τηλέφωνο ή το email της Βιβλιοθήκης που αναφέρονται παραπάνω, αλλά και από την Ενωση Μεσσηνίων Συγγραφέων: 6936-665907 και tinakoutsoubou@gmail.com