Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 10:34

Συνωστισμός πολιτικών στο φετινό εορτασμό της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου

Γράφτηκε από την
Συνωστισμός πολιτικών στο φετινό εορτασμό της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου

 

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και σημαντικών προσώπων της πολιτικής ζωής της χώρας, θα γιορτάσει η Πύλος την 191η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου.

Οπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Πύλου - Νέστορος, την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ενώ θα παρευρεθούν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο στις 7.30 το βράδυ θα παρακολουθήσει την αναπαράσταση της ναυμαχίας στο παλαιό λιμάνι της Πύλου, ενώ την Κυριακή 21 του μήνα, στις 6 το απόγευμα, θα επισκεφθεί το Δημαρχείο.

Ο φετινός εορτασμός της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου θα είναι τετραήμερος.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα στις 6.30 το απόγευμα, με τα εγκαίνια της έκθεσης ομοιωμάτων πλοίων της ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής, στην οικία Τσικλητήρα στην Πύλο. Στη συνέχεια στις 7.30, η συγγραφέας Ξένη Μπαλωτή θα μιλήσει για το στρατηγό Μαιζών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος. Στις 8.30 το βράδυ, τη σκυτάλη παίρνουν τα μέλη του συγκροτήματος “Μottet” με την Klaudia Delmer, η οποία θα ερμηνεύσει σε ελληνικά, ρώσικα, αγγλικά και γαλλικά, έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια στην πλατεία Νέστορος.

Αύριο Παρασκευή στις 11 το πρωί, παραδοσιακά και σύγχρονα σκάφη του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών θα παρελάσουν στον όρμο του Ναβαρίνου, δίνοντας έτσι το έναυσμα για τις εθιμοτυπικές εκδηλώσεις της επετείου που θα ξεκινήσουν στις 12.10 το μεσημέρι, με τιμητική εκδήλωση υπέρ των θανόντων από θέρμες κατά την περίοδο 1828-1832. Στις 2 το μεσημέρι θα γίνουν οι επάρσεις των σημαιών Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας, στην πλατεία Τριών Ναυάρχων. Στις 3 το μεσημέρι θα αποδοθούν τιμές στα μνημεία των πεσόντων από τους επισήμους. Στο πλαίσιο αυτού του γιορτινού κλίματος, ο Σύλλογος Κυριών Πύλου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πύλου θα παρουσιάσουν αύριο στις 6.30 το απόγευμα εθνικούς παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία Τριών Ναυάρχων της Πύλου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και κορυφώνονται ανήμερα της επετείου το Σάββατο, με την αρχιερατική λειτουργία στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου. Θα ακολουθήσουν στην πλατεία Τριών Ναυάρχων επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Στη συνέχεια θα γίνει η παρέλαση σχολείων, πολιτιστικών συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων.

Στις 12.15 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η τελετή τιμητικής διάκρισης της Σχολής Ευελπίδων από το δήμαρχο Πύλου - Νέστορος με το χρυσό μετάλλιο του δήμου και η υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης των Δήμων Πύλου - Νέστορος και Υδρας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στις 7.30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η αναπαράσταση της ναυμαχίας στο παλαιό λιμάνι της Πύλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, “η Ναυμαχία του Ναβαρίνου ζωντανεύει 191 χρόνια μετά, μέσα από την υπερθεαματική αναπαράσταση που διοργανώνει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, στο ίδιο μέρος που συνέβη τότε, με τη συμμετοχή παραδοσιακών ιστιοφόρων από όλη την Ευρώπη, συνθέτοντας ένα σκηνικό με ζωντανή ιστορική αφήγηση, έως και την εντυπωσιακή καταστροφή του ομοιώματος της τουρκοαιγυπτιακής ναυαρχίδας”.

Ο τετραήμερος εορτασμός θα κλείσει την Κυριακή, στις 7.30 το βράδυ, με εκκλησιαστική και κοσμική μουσική από τα μέλη της χορωδίας “Ars Musica Ensemble”, στον αύλειο χώρο της οικίας Τσικλητήρα.


NEWSLETTER