Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 09:48

Καλαμάτα: “Αγάπη παράνομη” στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής από το Θέατρο του Ιονίου

Γράφτηκε από την

 

Το διήγημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη “Αγάπη παράνομη” παρουσιάζει το Θέατρο του Ιονίου σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα “Οδύσσεια”, για 3 παραστάσεις στην Καλαμάτα, σήμερα Παρασκευή 19, αύριο Σάββατο 20 και μεθαύριο Κυριακή 21 Οκτωβρίου.

Το έργο θα παρουσιαστεί σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Πέτρου Αυγερινού, στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής. Η αποψινή και η αυριανή παράσταση θα αρχίσουν στις 9 το βράδυ, ενώ η κυριακάτικη στις 8 μ.μ.

Στο ρόλο της Διαμάντως είναι η Δώρα Παπανικολάου. Η σκηνογραφική επιμέλεια είναι του Πέτρου Αυγερινού, η επιμέλεια κοστουμιών της Δώρας Παπανικολάου, η μουσική - ηχητική επεξεργασία του Πάνου Κουραμπά, οι φωτισμοί του Βαγγέλη Μάτζιου, οι φωτογραφίες της Γαρυφαλλιάς Σταυράκη. Υπεύθυνη οργάνωσης: Αποστολία Τερζή.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο κτηματίας Στάθης Θεριανός, ανθρωπος νοικοκύρης, αποφασίζει παρά τις επιφυλάξεις της γυναίκας του της Διαμάντως να παντρέψει τον γιο του με την Χρυσαυγή, μία νεαρή κοπέλα του χωριού ξακουστή για την ομορφιά της. Τα κίνητρά του δεν είναι αθώα ούτε ανιδιοτελή, γιατί είναι αυτός ο ίδιος που ποθεί την κοπέλα και στην προσπάθειά του να την προσεγγίσει επιδιώκει να τη βάλει η νύφη στο σπίτι του.

Η γυναίκα του τον υποψιάζεται βάσιμα, αλλά παρ’ όλες τις απελπισμένες προσπάθειές της ο γάμος θα γίνει. Η Χρυσαυγή θα μπει η νύφη στο σπίτι της. Και παρά τον τιτάνιο αγώνα της μάνας που δεν θέλει να πικράνει τον γιο της ούτε να τον βάλει στα μαχαίρια με τον πατέρα του, της γυναίκας που δεν θέλει να ακουστεί το σπίτι της στη μικρή κοινωνία, αλλά και της συζύγου που δεν θέλει να χάσει τον άντρα της, οι προσπάθειες της Διαμάντως θα αποβούν άκαρπες.

Χρόνια μετά η Διαμάντω έρημη και μόνη παλεύει ακόμα με τους εφιάλτες της. Αναθυμάται τα γεγονότα που την έχουν στοιχειώσει, σε μια προσπάθεια να γαληνέψει την ταραγμένη της ψυχή και την ένοχή της συνείδηση.

--

Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης (1872 - 1923) είναι ένας από τους επιφανείς εκπροσώπους της επτανησιακής λογοτεχνικής σχολής. Είναι γνωστός κυρίως από τα μυθιστορήματά του “Η τιμή και το χρήμα”, “Ο κατάδικος”, “Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα”. Το διήγημά του “Αγάπη παράνομη” το έγραψε στα 1906, στηριγμένος σε μία πραγματική ιστορία που συνέβη τότε στα μέρη του.